Átfogó intézkedéseket a szoptatás támogatásáért!

Mi, szoptató anyák és gyermekeik, anyákat támogató apák, testvérek, családtagok, barátok és ismeretlenek, augusztus 1-én, „A Szoptatás Világnapja” alkalmából összegyűlünk, hogy jelenlétünkkel megmutassuk: a szoptatás, mint láthatatlan kötelék fontos nekünk, a gyermekünkkel való kapcsolódásunk egyik módja, családi életünk része, egy folyamat, amely túlmutat a tápláláson, és amelynek módjáról és időtartamáról felelős döntést tudunk hozni szülőként. 

A szoptatás kultúrájának helyreállításáért komplex, sokrétű intézkedést sürgetünk.

Az ENSZ Gyermekek Jogairól szóló 1989-es egyezményéhez Magyarország is csatlakozott. A WHO/UNICEF az irányelveket kidolgozó találkozóján, 1990-ben, elkészített Innocenti nyilatkozatát a szoptatás védelméről és támogatásáról az ENSZ 10 szervezete és 32 ország írta alá. Ennek elfogadásával az országok kötelezettséget vállaltak arra, hogy  gondoskodnak a megfelelő intézkedések kidolgozásáról, azok hatásának monitorizálásáról, a szükséges módosítások bevezetéséről (2005-ös felülvizsgált változat).

A WHO tagállamai, 2002. májusában az 55. Egészségügyi Világtanács (World Health Assembly, WHA) alkalmával, egyhangúan elfogadták a Csecsemő- és kisgyermektáplálási globális stratégiát , megteremtve ezzel az alapot minden közegészségügyi kezdeményezésnek, amely védeni, támogatni és elősegíteni kívánja a szoptatást. (2008-as felülvizsgált változat

Mindezen célok megvalósítására Európának 2004 óta van intézkedési terve, hazánkban azonban váratnak magukra az átfogó intézkedések, és azok nyomonkövetése, felülvizsgálata

 

1. Az egészségügy vezetőitől kérjük a megfelelő protokollok kidolgozását, azoknak a tényezőknek, írott és íratlan szabályoknak, szokásjognak  a megszüntetését, amelyek akadályozzák a szoptatás megalapozását és fenntartását.

 

2. Az egészségügyben dolgozóktól elvárjuk, hogy korszerű elméleti ismeretekkel és használható gyakorlati készségekkel illetve pozitív kommunikációval támogassák a szoptatást. Ehhez szükség van arra, hogy minden egészségügyi dolgozó alapképzésébe beépítsék a humán laktációval és szoptatástámogatással kapcsolatos, bizonyítékokon alapuló ismereteket.

 

3. Mi, édesanyák és családtagjaink, akcióinkkal és fellépésünkkel sürgetjük, hogy társadalmunkban váljék elfogadottá a nyilvános szoptatás, az intézmények és nyilvános helyek minél nagyobb számban alakítsanak ki bababarát területet.

 

4. Kívánjuk, hogy a kisgyermeknevelők, óvoda pedagógusok is rendelkezzenek a munkájukhoz szükséges mértékben korszerű szoptatási ismeretekkel, hogy a szoptatást támogatva tudjanak együttműködni a még el nem választódott, de már intézménybe járó gyermekek családjaival, hiszen a WHO két éves korig, vagy azon túl is ajánlja a szoptatás folytatását.

 

5. Megengedhetetlen, hogy gyermekeink egészségét gazdasági érdekek befolyásolják, ezért fogadta el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 119 tagállama – köztük Magyarország – 1981-ben az „Anyatejet helyettesítő anyagok forgalmazásának nemzetközi kódex”-ét, amelynek alapvető célja a szoptatás védelme és ösztönzése. A törvényhozást ezért felszólítjuk, hogy a tápszermarketing korlátozásával, anyavédelmi és a szoptatást elősegítő törvényekkel teremtsen megfelelő környezetet a szoptatástámogató intézkedésekhez! 

 

Várjuk céljainkkkal egyetértő szervezetek, csoportok és személyek támogató csatlakozását, aláírásukat köszönjük!


Piknik a szoptatásért csoport    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével