A Somló hegyi Szobrász Pince megmentéséért

Szobrász_kicsi_szemből.jpg

Kérjük a Kreinbacher Birtokot, hogy a tulajdonában lévő, Somló déli oldalán fekvő ikonikus Szobrász pince állagát őrizzék és a Somló építészeti értékeinek védelmében az általuk felvásárolt területen fekvő pince felújításáról mielőbb gondoskodjanak.   

A Somló hegy ikonikus épülete, mondhatni: jelképe az ún. Szobrász-pince a közelmúltban a Kreinbacher Birtok tulajdonába került és azóta rohamosan romlik az állaga. 

Kérünk ezért, hogy ha ismered ezt az épületet, Somlói vagy, vagy egyszerűen egyetértesz azzal hogy vidékeinken a közösségi értékekre akkor is vigyázni kell, ha azok magánkézbe kerülnek, írd alá ezt a peticiót. A Somlói Borok Boltjának oldalán a peticióval együtt egy nyílt levelet is közzéteszünk, amit Kreinbacher Józsefnek, a Birtok Alapító-tulajdonosának írtunk.  Ennek szövege, és az ezzel kapcsolatos egyszeri elektronikus üzenetváltás alább: 

"Tisztelt Kreinbacher Úr!

Mi nem ismerjük egymást személyesen, de abból, amit Ön a Birtok alapítása óta a Somló infrastruktúrájának fejlesztéséért és jó hírnevéért tett, arra következtetek, hogy Ön is szereti ezt a hegyet. A magam, a Somlói közösség és az ide látogató vendégeink nevében is azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok Önhöz, hogy a közelmúltban az Önök birtokába került Szobrász Pincét ne engedjék tovább állagában romolni!

Ez a kicsiny épület a Somló egyik jelképe. Ha Ön végignézi az elmúlt pár évben a Somlóról megjelent cikkeket, azok szinte kivétel nélkül tartalmaznak fotót a Szobrász pincéről - még azok is, amelyikek egyébként az Ön Birtokát, és annak modern építészeti értékét méltatják!  Mióta Önöké lett a terület, nem múlik el nap, hogy a Somlón sétáló,  boltomba betérő vendégek ne kérdezzenek rá erre az épületre: kié, miért hagyják tönkremenni, hogyhogy a szőlő gondozott mellette, de az épület nem, lehet-e valamit tenni a megmentéséért...

Kreinbacher Úr! A Somló sokszínű!  Mindig is az volt!  Nem csak elegánsan sötétszürke és ezüst!  Én hiszek abban, hogy Ön tudja, hogy ez a sokszínűség az, ami az embereket újra és újra ide vonzza hozzánk és hogy ez közös kincsünk, közös tőkénk -  és hogy ez a sokszínűség megőrzendő érték! 

Véleményünk szerint ennak az épületnek a felújítási költsége nincs arányban azzal a negatív PR értékkel, amit annak a felismerése okoz az ide látogatókban, hogy a mostanra kritikus állagromlás megállításáért pont a Kreinbacher Birtok nem tesz semmit.  Biztos vagyok abban, hogy amennyiben úgy dönt, hogy intézkedik az épület megmentéséről,  gesztusát azok is értékelik majd, akik egyébként az Önök világszínvonalú termékeikért, többszörösen építészeti díjnyertes szállodájukba és éttermükbe látogatnak a Somlóra, mert ők sem csak Önöknél töltik a hétvégét és ők is élvezettel és kíváncsian járják be több napig ezt a varázslatos hegyet!

A Szobrász pince megmentése érdekében nyilvános peticiót indítottunk, ennek állásáról itt tájékozódhat: https://www.peticiok.com/a_somlo_hegyi_szobrasz_pince_megmentese

Bízva pozitív válaszában, köszönettel és tisztelettel:

Cartwright Éva, a Somlói Borok Boltjának tulajdonosa "

Válasz a Birtoktól: 

"Tisztelt Cartwright Éva / Somlói Borok Boltja!

Levele eljutott hozzánk és úgy látjuk, a közösségi kezdeményezés és petíció a Szobrász-pince védelmére teljesen egybeesik saját szándékainkkal. Jelenleg egy olyan terven dolgozunk, amely (többek között) a somlói élményfejlesztésre vonatkozik, ennek részeként a Szobrász-pincét is szeretnénk hasznosítani. Amikor eljön az ideje, szívesen adunk további tájékoztatást terveinkről.

Kreinbacher Birtok
-
2019. október 24."

Válasz a Birtoknak: 

"Tisztelt Kreinbacher Birtok!

Köszönjük válaszukat. Sajnos ez nem tér el a már eddig kapott válaszoktól, és nem ad biztosítékot sem arra, hogy a Szobrász pince állagmegóvása megtörténik még a tél beállta előtt. A korábban adott tájékoztatásaik szerint önök a levelükben említett fejlesztéseket Európai Uniós vagy más pályázati forrásból tervezik megvalósítani - de azt, hogy ezek mikor és mire állnak majd az önök rendelkezésére, senki sem tudhatja.  A Szobrász pince állapota válságos.
A Somlóiak nem azt kérik Önöktől, hogy "élményfejesztési központot" építsenek, majd egyszer, valamikor, hanem azt, hogy ezt a többszáz éves pincét, ami a Somló jelképe oly sok módon és szinten, ne hagyják összeomolni - itt és most.

2019. november 5. 

Üdvözlettel

Cartwright Éva"

 

 

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Somlói Borok Boltja petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGYFizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...