A magyar román határmenti ingázók munkába járásának megkönnyítése

Cím:

A magyar-román határmenti területen a határmenti ingázó státusszal rendelkező román és / vagy magyar állampolgárok munkába járásának megkönnyítése

CÍMZETT,

A Belügyminisztérium

     Alulírottak, a petíció aláírói kérjük - vegyék fel a kapcsolatot az illetékes romániai minisztériummal és az illetékes hatóságokkal annak érdekében, hogy oldják meg a határon át munkába járó román és / vagy magyar állampolgárok otthonról a munkahelyre történő nehézkes eljutásának problémáját, a román-magyar határmenti területen.

Az 1971 június 14-i Tanács 1409/71 EGK Szabályzata szerint a társadalombiztosítási rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról - A „határ menti ingázó” kifejezés minden munkavállalót vagy magánvállalkozót jelent, aki az egyik tagállam területén dolgozik, lakóhelye pedig egy másik tagállam területén található, ahova általában naponta vagy legalább hetente visszatér.

A COVID 19 világjárvány kitörése, a közös határ átlépésének mind a román, mind a magyar állam által bevezetett korlátozásai miatt, a határokon átingázó munkavállalók jelentős nehézségekbe ütköztek, a két ország között munkavégzés céljából való utazáskor és hazafelé is.

Most, hogy a korlátozások egy részét felfüggesztik vagy csökkentik, a Romániából a schengeni térségbe és visszafelé áramló tranzitforgalom exponenciálisan növekszik, ezért a határmenti munkavállalók román-magyar határon való átkeléskori várakozási ideje 10-15 percről 1-3 órára nőtt, így a késések miatt sok ezer ember kockáztatja a munkahelye elvesztését.

Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/399 RENDELETE (2016. március 9.) a személyek határokon keresztüli mozgását szabályozó Uniós Kódex alapján - a határ menti területeken élők naponkénti vámon való átkelésének elősegítésére, a román hatóságokkal folytatott kétoldalú együttműködés útján, kérjük elemezzék, hogy létre lehet-e hozni egy LOCAL ( HELYI ) ellenőrző sávot, amelyet kizárólag ingázók használnának, a meglévő határállomásokon (több belépő és kilépő sáv megléte esetén) és ha szükséges megkülönböztetni az ingázók járműveit a helyi hatóságok által kiadott matricával.

Ugyancsak kérjük, hogy vizsgálja meg két újabb határátkelő megnyitásának lehetőségét egész napos program szerint Cheresig (RO) - Körösnagyharsány illetve Peles (RO) - Zajta települések között a határ menti ingázók és lakosok számára. Ez megoldást jelenthetne számunkra, ha a Bors (RO)- Ártánd illetve Petea (RO) - Csengersima vámokon a várakozási-átlépési idő nagyon megnőne az intenzív személyi tranzit forgalom miatt, vagy ha ezen átutazó állampolgárok számára különleges egészségügyi ellenőrzést foganosítanak a hatóságok, mely nagyon időigényes.

A fentieket figyelembe véve arra kérjük Önt, hogy dolgozzanak ki a román féllel egy megoldási módszert, a munkahelyről és a munkahelyre való utazásaink meggyorsítása érdekében.

Tisztelettel

  aláírók

  Transfrontalieri-Határátkelők kezdeményező csoport


Grupul de inițiativă Transfrontalieri-Határátkelők    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Grupul de inițiativă Transfrontalieri-Határátkelők láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...