A Fiságmente Tisztaságáért

Kedves Csíkszentgyörgy község polgárai!

Az alábbi beadványt szeretnénk eljuttatni a község polgármesteréhez, remélve, hogy sikerül egy életképes akciótervet kidolgolgozni közösen annak érdekében, hogy községünk és környéke tisztaságára mindenki büszke lehessen. Ezt a beadványt aláírásokkal szeretnénk nyomatékosítani. Ha Önnek sem mindegy, hogy milyen környezetben él és mit hagy hátra gyermekeinek és unokáinak, kérjük tisztelettel, hogy írja alá ezt az online petíciót. Köszönjük!

CSÍKSZENTGYÖRGY KÖZSÉG HELYI TANÁCSA
GYÖRGY JÓZSEF POLGÁRMESTER ÚR RÉSZÉRE

TISZTELT POLGÁRMESTER ÚR!

A 2019. április 12.-13-án szervezett Fiságmente Tisztaságáért – Közösségi Nagytakarítás során a következő észrevételek és javaslatok születtek a résztvevők részéről. Mivel civilként nagyon keveset tudunk változtatni ezen a helyzeten, kérjük a Polgármesteri Hivatalt, hogy a törvényes keretek adta lehetőséggel élve álljon az ügy mellé, és a Fiságmente Tisztaságáért Civil összefogás tagjaival közösen tűzzük ki célul a „Fiság vizében két éven belül halászni lehessen és kellemes, szemétmentes sétáló helyé váljon a Fiság mente és községünk területe az ott lakóknak, de hazai vagy külföldi vendégeink számára is.” Javasoljuk egy működő rendszer kigondolását, beindítását és nyomon követését.
Észrevételek: 
1. Rengeteg sok eldobált szemét van a község egész területén
2. A komposztálható, felhasználható szemetet is sokan kidobják a Fiság partjára
3. A sok eldobált használt pelenka, elhalt állati maradványok nyáron fertőző gócokká alakulhatnak
4. Kellemetlen kimenni sétálni a gyerekekkel, vendégekkel a sok eldobált szemét miatt a faluban, a szeméthegyek miatt a falu határában

Javaslatok:
1. Az első az hogy mindenhol, ahol szemét keletkezik, ott legyen szemetes, ne tudjanak azzal takarózni hogy nincs amibe gyűjtsék.
2. Le kellene ellenőrizni, hogyha valaki még nem vette ki a kukáját és a komposztáló ládáját, annak a polgármesteri hivatal kéne egy értesítőt küldjön, amit esetleg mi önkéntesként kivihetnénk.
3. Minden cigánytelep mellé nagy kukákat, és hegesztett hálóból nagyon olcsón és egyszerűen elkészíthető palack és műanyaghulladék gyűjtőket kell kihelyezni. Nem csak kihelyezni kell, hanem ki kell nevezni egy felelőst, ez a cigányoknál lehet a vajda, vagy inkább egy általa kijelölt személy, aki hetente 2x beszámol a helyzetről, a szociális segélyért cserében. És mi is önként, hetenként leellenőrizzük őket.
4. A másik fő góc azok a boltok, ami előtt sörözés folyik, illetve a cigányok vásárolnak, ide is kuka és hegesztett hálóból készített palack és műanyaghulladék gyűjtők kellenek, illetve a boltosok szóljanak, hogy ne dobálják el a szemetet. Kukák kellenek a parkokba is, és a buszmegállókba, és a szociális munkások hetente ellenőrizzék.
5. Mikor ezek megvannak, és van ahova eldobni a szemetet, akkor kellene egy hivatalos felhívás a polgármesteri hivataltól, hivatkozva a törvényre, hogy akit szemetelésen érnek azt büntetik, és ezt önkéntesként betehetjük minden postaládába, vagy személyesen átadjuk.
6. A másik probléma a patakokra kötött fürdőszobák. Ide is hivatalos felszólítás kell. Száznál is több fürdőszoba van a patakokba vezetve, és a kifolyó cső szépen mindenféle gaz alá van elrejtve. 
7. Bárki szemetelő embert lát, bátran szólítsa meg, figyelmeztesse
8. Ha sikerül fényképet készíteni, egy pár soros átirattal letenni a Polgármesteri hivatalhoz, mellékelve a képet. A Polgármesternek joga van büntetni, ezzel nem az a szándék, hogy lenyúzzuk a falus társainkat, hanem, hogy felhívjuk a figyelmét a tiszta környezet fontosságára.
a) csak egy szemét eldobásáért is 10 lej+ 500 méteren összeszedni a szemetet
b) aki patakmederbe vagy a falu határában üríti a szemetet 500 lej+ 1 km összetakarítása, de lehetne először felszólítás és takarítás, ha ez nem történik meg, pénzbeli bírság.
9. Szociális segélyeseknek felosztani a Fiság mentét - szakasz megjelölése+ szociális segélyben részesülő név szerint, ezt kéthetente, havonta ellenőrizni, és ha szemét van eldobva, egy hónapra megvonni a segélyt vagy levonni a büntetés értékét (ezt esetleg lehetne, aki tudja vállalni a civilek vagy a tanácsosok közül, saját Tizesében ellenőrzi és jelzi a Hivatal fele, hogy ne terhelje a Hivatal munkatársait)
10. Tavaszi, Őszi nagytakarítási akció, év elején leszögezni a dátumokat és meghirdetni. A falú lakosságát a Polgármesteri Hivatal által aláírt meghívóval felkérni, hogy minden családtól egy személy kötelezően részt kell vegyen vagy 50 lej/nap hozzájárulást befizessen. 
11. Munkacsoportot létrehozni, akik vállalják a szervezéssel járó feladatokat
12. A szelektív hulladékgyűjtést megszervezni
13. Dögkút helyét kijelölni, ahová elhalt állatokat lehet szállítani vagy ebben az esetben amit a törvény megenged
14. Kijelölni minden faluban helyet, ahova az építkezési hulladékot lehet szállítani, onnan majd utak javításakor töltésnek fel lehet használni
15. Kijelölni helyet zöldhulladéknak, komposztnak, hogy aki otthon nem akar komposztálni, legyen ahova vigye
16. Kijelölni helyet a faágaknak, bedarálható fahulladéknak, hogy ne a Fiság mellé vigyék ki
17. Helyi tanács határozat szükséges, amiben le vannak írva a konkrétumok és kiközölve a lakosság felé + plakátokon és a dátumtól, amikor hatályba lép.

A NaturClean Egyesület csapata támogatja a civil összefogást és vállalunk szervezési feladatokat, de sajnos kicsik vagyunk a probléma megoldására, ezért szükséges a hivatalok maximális hozzáállása is: a Polgármesteri Hivatal, Vízűgyi Hatóság, Rendőrség, Környezetvédelem.

Felkérjük a polgármester urat, hozza meg a megfelelő intézkedéseket a környezetünk tisztasága érdekében, hogy a „Fiság vizében két éven belül halászni lehessen, kellemes, szemétmentes sétáló helyé váljon a Fiság mente és községünk területe az ott lakóknak, de hazai vagy külföldi vendégeink számára is.”

Köszönjük az együttműködést és reméljük, mihamarabb elkezdődik a probléma megoldása.

Tisztelettel, a Fiságmente Tisztaságáért – Közösségi nagytakarítás akciót támogató és résztvevő személyek:

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem Kocsis Erika, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Facebook