A felelős macskatartásért - a törvény betartatásért és szigorításért

LEGYEN SZIGORÚBB A MACSKATARTÁS SZABÁLYOZÁSA!

A hatályos törvények szerint a macskatartás feltételei sokkal szabályozatlanabbak, mint a kutyatartásé, illetve az érvényben lévő paragrafusokat csak néhány igazán szemfüles jegyző, esetileg tartatja be, mert a szabályozás elégtelen és gyenge, apparátus és keret nincs rá. 

A macskát a gazdája köteles lenne birtokon belül tartani - ezzel azonban a legtöbb macskás nincs tisztában, és a tudatlanságból fakadó hagyományos macskatartási szemlélet miatt nem is értik ennek szükségességét. 

A macska súlyosan túlszaporodott. 

  • A természetben harmincnál is több állatfajt sodortak részben, vagy teljesen a macskák miatt a veszélyeztetettek közé - ez súlyos ökológiai problémákhoz vezet. 
  • A túlszaporodott macskák számos olyan kórokozót terjesztenek, mely a szaporulat kínhálállal pusztulásához vezet, ami lassú állatkínzás, és az ivarosan hagyott állatok felelnek ezek terjesztéséért. 
  • Eközben az állatvédők belefulladnak a macskák befogadásába, de a házi szaporulat olyan tömeges, hogy a mentésre szoruló állatok igen kis százaléka kap ellátást, és nagyon nehéz őket örökbe adni. 
  • A macskatartók teljesen tudatlanok a problémával kapcsolatban, semmilyen támogatást, vagy tájékoztatást nem kapnak arról, hogy az ivaros, kijáró, túlszaporodó, betegségeket terjesztő macskáik milyen súlyos problémát jelentenek nem csak maguk a kisállatok, de a bolygó - és gyermekeink - jövője, az ökológiai egyensúly szempontjából is. 


Ezért azt szeretnénk elérni, hogy a házikedvenc tartás során ne legyen különbség a kutyák és a macskák közt. 

  1. Legyen kötelező a macskák azonosítóval való ellátása (chip / responder), oltási könyvvel igazolható módon, lajstromba szedve, összeírva, ahogy a kutyák esetében is. 
  2. Legyen kötelező a macskák védettségi és veszettségi oltása, ahogy a kutyák esetében is.
  3. Legyen kötelező a macskát ellenőrzötten, a hatályos törvény szerint, azt betartatva, birtokon belül tartani, illetve legyen elvárt és támogatott az ivartalanítás, hogy a természeti károkat és a fertőzések terjedését mérsékelni lehessen. 

 

Emellett legyen bűntethető, és legyen rá keret és apparátus, hogy a kutyákat és a macskákat akkor hagyja ivarosan a gazdájuk, ha az állat rendelkezik érvényes származási lappal (törzskönyv) és az állatot vagy tenyészti, vagy tenyészteni szeretné, vagy ha az állat egészségi állapota egyéb okból nem teszi lehetővé, hogy ivartalanítani lehessen.  

FONTOS - hogy a felelőtlen állattartóktól beszedhető birságokból, illetve a kötelező vakcinák és ivartalanítások ellenőrzött vonalairól a projket önfenntartóvá tehető, a fokozatosan bevezetésre kerülő birságokból a helyi önkormányzatoknak kerete lehet a helyzet rendezésére saját térségükben. 

A hazánkban jelenleg túlszaporodott kóbor cica (és kutya) állomány, és a  felelőtlenül szaporított állatok folyamatos újratermelődése egy véget nem érő, költséges feladatot ró az állatvédőkre.

A macskák szigorúbb és humánusabb tartására vonatkozó, a nem várt kölyökszaporulat ellen hozott törvényi szabályozást és a szabályok szigorú betartatását kezdeményezzük, munkacsoport felállítását, szakértők összehívását, és az állatok ezreinek halálát okozó problémára hatásos anyagi és információs forrást sürgetünk. 

 


macskak.jpg

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Gáspár Katalin láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...