Új kutyafuttatót a Rózsadombra!

Kedves pécsiek!!

Petíciónk célja, hogy a Rózsadombon, az Illyés Gyula utcával szemben lévő, évtizedek óta kihasználatlanul és üresen álló területből, elkerített, parkosított kutyafuttatót hozzunk létre.

Szeretnénk, ha ebből a kezdeményezésből, végül megoldás születne a környéken élő - kutyás, és kutyátlan - lakók békés és kulturált együttélésének érdekében.

Kérem, olvassák el beadványunkat, és amennyiben egyetértenek, aláírásukkal támogassák a kezdeményezést!

Az aláírás csak az email cím visszaigazolásával érvényes!

Támogatásukat köszönjük!

Létrejött egy civil kezdeményezés, melynek célja, hogy Pécsen, az Illyés Gyula úton lévő postával szembeni, évek óta kihasználatlan, jelentős kiterjedésű, zöld területen (melyet a kutyások előszeretettel használnak) egy hivatalosan kijelölt és elkerített kutyafuttató kialakítását valósítsa meg. A kezdeményezés indokairól és a megvalósításokkal járó előnyökről az alábbiakban szeretnénk Önöket tájékoztatni.

A lassan 30 éve üresen álló terület gondozatlansága és kihasználatlansága miatt a szemközti utcában élő családok élete, különösen nyáron, igencsak megnehezül. Beépítetlen külterületi besorolása miatt a kaszálására évente csak kétszer kerül sor, emiatt mire ez megtörténik, a gaz minden évben embermagasságúra nő és kiszárad. Ebben az áldatlan állapotban nem lehet nyugodt szívvel kutyát sétáltatni, hiszen a magasra nőtt fűben a kullancsok, szúnyogok mellett egyéb élősködők, patkányok, kígyók is megbújnak, melyek nem csak az állatokra jelenthetnek veszélyt. Ezen kívül a terület gondozatlansága miatt nagyon magas a pollenkoncentráció is a környéken, amely szintén megkeseríti a közelben lakók életét. A későn lekaszált és el nem hordott fű miatt, a terület a későbbiekben sem biztonságos. A le nem kaszált száraz, illetve a lekaszált, de el nem hordott kiégett növényzet tüzet okozhat a nyarakra jellemző hőségben, az éles, kiszáradt fűszálak megsebesíthetik az ebeket és gazdáikat is, a növényzetben megbúvó toklász pedig további veszélyforrásként szolgál, olykor jelentős állatorvosi költségekbe kényszerítve a kutyák tulajdonosait.

Az elkerített kutyafuttatónak a kialakítása több szempontból is pozitív hatással lenne a környéken élők életére. Amellett, hogy felelős ebtartásra adhatna lehetőséget, biztosíthatná a kutyatulajdonosoknak a balesetmentes sétáltatást, a többszöri fűnyírás csökkentené a pollenkoncentrációt és a parlagfű elszaporodását, így könnyebbé téve az allergiások életét is. A rendszeres karbantartás csökkentené a szúnyogok, kullancsok és egyéb élősködők jelenlétét, és az általuk terjesztett betegségek kialakulásának veszélyét. Redukálná a gyermekes családok, a nem kutyatartók és a kutyások közötti konfliktusokat, mivel lehetőséget nyújtana a biztonságos, kulturált ebtartásra. Elkerülhetővé tenné az esetleges kutyatámadásokat, megfelelő helyet adna a kutyák számára szükséges mennyiségű és minőségű testmozgás biztosítására, akár póráz nélkül is.

Tudomásunk szerint a Rózsadomb aljában, a Tildy Zoltán utca mellett van már egy kijelölt, ám bekerítetlen kutyafuttató, amely a posta környékén lakók számára fekvése és a távolság miatt sem megfelelő. Ráadásul, ha mindenki odavinné a kutyáját, hamar túlzsúfolttá és kezelhetetlenné válna ott a helyzet. Ezt a területet télen szánkópályának is használják, ezáltal megnehezítve a kutyák sétáltatását, a mellé tervezett nagy játszótér miatt szintén nem lenne alkalmas a kutyások számára. A terepviszonyok sem teszik lehetővé a teljes értékű használatot, a lejtős terület, az egyenetlen talaj, a sok gödör miatt balesetveszélyes, ráadásul nehezen megközelíthető és nincs kivilágítva sem. Van ugyan egy kijelölt és bekerített kutyafuttató a Szaturnusz utca mellett, de az a távolsága miatt szintén nem megfelelő és hamar túlzsúfolttá válhatna. Az általunk említett, Illyés Gyula úti terület mellett végig kivilágított közút húzódik, centrális elhelyezkedésű, a dombon lakók számára bárhonnan könnyen megközelíthető.

Kezdeményezésünkkel el szeretnénk érni, hogy a pillanatnyilag üres területet:

- kerítés vegye körül a biztonságos kutyasétáltatás, valamint a balesetek megelőzése érdekében,

- padok elhelyezésével és fák ültetésével barátságosabbá tegyük nem csak a kutyasétáltatók számára,

- megfelelő számú szemetessel lássuk el, ezzel biztosítva a tisztántarthatóságot,

- kulturált, megvilágított és „házirenddel” ellátott kutyafuttatóvá változtassuk,

- melyet kettéosztanánk, hogy mindenki – a kutyája habitusától és fajtájától függően, valamint a konfliktusok elkerülése érdekében – szabadon sétáltathassa kedvencét.

Terveink kivitelezéséhez az érintettek, a lehetőségeikhez mérten, akár némi nemű anyagi ráfordítással is hajlandóak lennének hozzájárulni, valamint szívesen segédkeznének a kivitelezésben is.

Tisztelettel kérjük Önöket, támogassák kezdeményezésünket!

Köszönettel: Dombi Ebtartók Közössége