TV2_Eden_Hotel

A TV2 Éden Hotel című műsorának péntek este adásba került összefoglalójában a szexuáliis bűncselekmény szintjét kimerítő jelenetek kapcsán kirobbant botrány miatt számos nőjogi szervezet közös sajtóközleményt fogalmazott. Hogy a társadalom véleménye is láthatóvá váljon, a közleményben megfogalmazott állásponthoz jelen petíció aláírásával lehet csatlakozni.

Vonja felelősségre szerkesztőit a TV2, kérjen bocsánatot nézőitől és az érintettől, zárja ki az erőszakoskodó szereplőt!

A 23 női civil szervezetből álló Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek), a Patent, a NANE és a Nőkért Egyesület tiltakozik a TV2 valóságshowjában történtek és az első cinikus reakciója miatt. Felszólítjuk a televíziót, hogy ne adja adásba az erőszakoskodó férfit, vonja felelősségre szerkesztőit, és több alkalommal nagy nézettségű adásban foglalkozzon a nők elleni erőszak témájával az aláíró szervezetek érdemi bevonásával.

Az TV2 valóságshowjának, az Éden Hotelnek április 25-i adásában a Gábor nevű játékos szexuálisan bántalmazta Nórát. A jelenetben Gábor lefogja a lányt, szétfeszíti a combjait és hozzádörgöli nemiszervét. Nóra próbál ellenállni, de Gábor visszaél erőfölényével. A lány folyamatosan kéri, hogy hagyja abba a zaklatást, de hiába, a férfi fél órán keresztül folytatta a szexuális cselekményeket a lány akarata ellenére.

A TV2 nem avatkozott be az erőszak kísérletbe, hiába a folyamatos kamerás megfigyelés. Hiába állítják, hogy kizárást eredményez az erőszakos magatartás, ha a műsor működtetői nem ismerik fel az erőszakot.

A műsor megvágásakor sem gondolta senki a TV2-nél, hogy ezt a jelenetet ki kellene vágni az adásból. Hány ember nézte végig a felvételt a TV2-nél úgy, hogy meg sem fordult a fejében, hogy ami a jelenetben történik, az felveti a bűncselekmény gyanúját és morálisan vállalhatatlan?

A nőszervezetek számára elfogadhatatlan és cinikus a csatorna első reakciója, hogy ami a műsorban történt, az csupán "csábítási kísérlet".

Ugyanakkor üdvözöljük, hogy a csatorna egy nappal később már beismerte, hogy hibázott, és belső eljárást indít az ügyben. Ez azonban nem elég.

Követeljük, hogy kérjenek bocsánatot, külön az érintettől, Nórától is, és ne adják többé adásba az erőszakoskodó szereplőt!

Felszólítjuk a TV2-t, hogy számoljanak be a nyilvánosságnak arról, hogyan tervezik a jövőben elkerülni a hasonló eseteket, illetve hogyan gondoskodnak a jövőben a szakmai felkészültségről. Mindebben az aláíró szakmai szervezetek felajánlják segítségüket.

Az ilyen, nagy nézettségű műsoroknak óriási hatásuk van a társadalom szemléletmódjára, arra, mit tartanak az emberek elfogadhatónak. Látszik, hogy Magyarországon a nők elleni erőszaknak még akkor sincs semmiféle következménye, ha arról videó készül. Így válik természetessé, elfogadottá a nők elleni szexuális erőszak. Az erőszak tabusítása, bagatellizálása, „csábítási kísérletként” való értelmezése miatt nők ezrei hallgatják el az őket ért traumákat. Ez járul hozzá ahhoz a káros társadalmi normához, ami azt várja el a nőktől, hogy csendben tűrjék a férfiak visszaélését, ne tegyenek feljelentést a hasonló ügyekben.

 

Az eredetileg sajtóközleményként megjelent szöveg aláíró:

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek)

NANE

Nőkért Egyesület

PATENT

Kérdéseivel keresse:

Keveházi Katát 20/9732803, kata.kevehazi@noierdek.hu