Tiltakozzunk a TEK nélküli háziorvosi praxis megszüntetése ellen!

A háziorvosunkhoz bizalom fűz minket. Egy összekötő, megmagyarázhatatlanul szoros kapocs. Bízunk benne, és a reményt ők nyújtják számunkra a gyógyulásunkhoz. A megszokott orvosunkat elveszik törvényekkel tőlünk? Miféle világban élünk? A törvényhozók figyelmen kívül hagyták az orvosoknak és a betegeknek a legalapvetőbb emberi jogait? Nézzük csak meg, melyek azok az alapvető emberi jogaink melyek sérülnek az által, hogy 2015. 12.31.-én végleg elszakítanak minket a háziorvosainktól? Mit veszíthetünk mi betegek, és mit veszítenek ők, a mi háziorvosaink a TEK nélküli háziorvosi praxisok 2015.12.31.-i felszámolásával? Mindent!

Ennek az intézkedésnek a végrehajtásához kaptak az orvosok és a betegek némi haladékot? Kinek mit és mennyit ér ez a haladék? Az orvosoknak szinte semmit sem ér ez a haladék, mert ők hosszú távra terveztek, nem csupán pár évre. Ők, az ilyen praxisokat a saját pénzükből alakították ki, sokan a devizahitel igénybevétele mellett, egyéni beruházásokkal fejlesztették ki, és hozták létre, bízva abban, hogy a hosszú távra tervezett beruházás majd évtizedek alatt megtérülhet.

Nem is beszélve arról a problémáról, hogy hol van a családi élet biztonsága és a kiszámíthatósága? Ezeknek az orvosoknak fel kellene adniuk mindent! Például, ha egy ilyen TEK nélküli háziorvost  olyan helyzet elé állítanának, hogy egy eldugott Zala- megyei, vagy Tolna-megyei, vagy egy Nógrád-megyei faluban kényszer- praktizálhatnának csak, akkor mit tenne a családjuk? Ha a feleség, vagy a férj elveszítené ezáltal a munkáját (?), vagy az egyetemista gyermekeknek a kényszer folytán lakhelyet kellene változtatni (?), ugyan mit tenne a háziorvos a családi a mérlegelés folytán? Ellehetetlenülnének! Igen, mert az állam erre kényszerítené őket a törvények által! Mellettük vannnak nővérek, és kiszolgáló személyzet is.Az ő munkájuk is , az ő családjuk is veszélyben van! Ne engedjük, hogy ellehetetlenüljön az orvosok, a nővérek, és a betegek létbiztonsága.

Ezzel, sérülnek az alapvető emberi jogok, mint az orvos és a nővér munkához való joga, a szabad munkavállaláshoz való joga, a családjuknak a szociális biztonsághoz való joga, stb. Sérül a beteg szabad orvos választási joga, a gyógyuláshoz való joga, stb. Az, hogy kit hová, merre sodor ez a bizonytalanság, azt ma , senki se akarja megszabni nekünk!*

* Tiltakozzunk ez ellen, a petíció aláírásával!*