Tiltakozz a művi meddővé tétel szigorítása ellen!

A legújabb kormányzati intézkedés, ami a művi meddővé tételt kívánja szigorítani, ezúttal a polgárok magánéletébe avatkozik be. Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy elvont célok érdekében beleszóljanak a családtervezési döntéseinkbe!

A benyújtott javaslat szerint csak a negyven évnél idősebb vagy a három, vér szerinti gyermekkel rendelkező felnőttek kérhetnék családtervezési célból a nemző-, illetve fogamzásképességet megakadályozó művi meddővé tételt. A cél ismételten a születések számának növekedése lenne – de az abortusz kérdéséhez hasonlóan nem csak, hogy nem célravezető az előterjesztett korlátozás, de egyértelműen alapjog-sértő is.

A művi meddővé tétel választási lehetőségének egy előre meghatározott gyermekszámhoz, illetve életkorhoz kötése az önrendelkezési, illetve magánélethez való jogot sérti, valamint nem hagy teret az egyén életkörülményeinek mérlegelésére sem.

A meddővé tétel választása valóban rejthet magában kockázatokat, de szerintünk az állam kötelessége csak arra terjedhet ki, hogy a tájékozott, önkéntes beleegyezés és a biztonságos beavatkozás körülményeit biztosítsa. A jelenlegi szabályozás is megteszi ezt azzal, hogy különösen gondos tájékoztatást és többszöri, hosszú várakozási időt ír elő a beavatkozás elvégzése előtt.

Kérjük, hogy a családtervezési döntéseket az érintettek befolyástól mentesen, szabad elhatározásból hozhassák meg, és az állam tartsa ezeket tiszteletben!

További információ

 


Társaság a Szabadságjogokért    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével