Tiltakozunk az EMMI "menza rendelete" ellen!

Tisztelt Balog Zoltán Miniszter Úr!

 

Mi, alulírott szülők kifogásoljuk az oktatási intézményekben bevezetett közétkeztetési reformot, mert éppen a közös céllal ellentétes hatást ért el. A rendelet céljával maximálisan egyetértünk, mi is szeretnénk, ha egészségesebb étkeket kapnának a gyerekek, ami nem csak a változatosabb ételeket, de a só és zsír mennyiségének jelentős csökkentését is jelenti. Ám a rendelet alapján történt hirtelen és radikális csökkentés ellentétes hatást ért el.

Az egészséges táplálkozásra való átállás nem lehet ilyen gyors. Több éves, fokozatos átmenetre lenne szükség egy átfogó felvilágosító kampánnyal. Mindaddig, amíg a gyerekek csak az óvodában kapnak sótlan ételt és otthon (és az éttermekben) a régit, addig nem fogják megenni a menzakosztot. Személyesen kóstoltuk, hogy az ételek jelentős része ehetetlen. Sokszor az ebédben már egy gramm só sincs, mert a megengedett sóértéket a többi étkezésnél elérték.

Tudjuk, hogy a tényleges bevezetést többször elhalasztották, de ez nem jelenti azt, hogy az érintettek felkészülhettek volna a változtatásra. A gyerekek (és mi, szülők) csak azt érzékelték, hogy a nyári szünet után teljesen elromlott a menzakoszt.

A rendelet által örvendetesen változatosabb lett a menü, elvitathatatlan előnyök történtek, ám a lényeg mégis az, hogy a főtt ételek többsége szó szerint ehetetlen sózás nélkül. Az iskolákban a kihelyezett sószórók állandó használatban vannak, és így nem is olyan nagy a probléma. Ám az óvodákban ez nem lehetséges, és a gyerekek nem eszik meg a sótlan ételt. Az utólagos sózás újabb kérdéseket vet fel, hiszen így sokkal több só jut az étkezők szervezetébe, mint a főzés közbeni sózás esetében, tehát az egészségjavító hatás helyett éppen azt rontóvá válik a reform a gyakorlatban.

De nem csak a só okoz gondot. A megnövekedett tejmennyiség sok gyerek bélrendszerének okoz megoldhatatlan feladatot. Sokan sírnak, mert fáj a hasuk, sokan orvoshoz fordulnak, mert híg a székletük. Hetente többször kapnak natúr joghurtot zsemlével vagy kenyérrel, amit nem esznek meg, mert túl savanyú. Ez a magában evett zsemle sokszor az egész napi eledelük, mert az ebédre kapott ehetetlenül sótlan lé a félig nyers zöldséggel és a hús nélküli második fogás teljes egészében megy a moslékba. A moslék minden korábbinál lényegesen több, ezt állítja minden konyhás, akivel csak beszéltünk. Ez óriási pazarlás, főleg azok számára, akik fizetnek az egyetlen étkezési lehetőségért.

Kifejezetten rossz pedagógiai következménye van annak, hogy a kisgyerekek undorodnak a menzától, hogy már sírnak az ebédeltetés kezdetén, mert tudják, hogy nem kapnak olyat enni, amit szeretnének.

 

A rendelet (37/2014 EMMI) módosításával legalább egy azonnali, egyszerű, logikus és igazságos változtatás elérhető lenne: ahogy a 7 év feletti korosztályok esetében, úgy a kisebbeknél is fokozatosan kellene bevezetni a só csökkentését. Azaz a 18. §. 2. bekezdése ne legyen kivétel, hanem tartalmazza ugyanazt az átmeneti időszakra vonatkozó előírást, mint a többi bekezdés.

 

Nekünk is fontos a gyermekeink egészsége, ezért tiltakozunk a menzareform ellen. Kérjük annak (részbeni) visszavonását. A fokozatos bevezetést, a sószint emelését, az étkeztetők ellenőrzését. Azt szeretnénk, ha újra ízletes, kívánatos és változatos ételeket kaphatnának gyerekeink az egészséges testi és lelki fejlődésük érdekében. Ehhez kérjük a támogatását!

 

A kezdeményező: szegedi óvodások szülei