Tiltakozás a bélatelepi műemléki védettségű villák átépítése és bontása ellen

A fonyód-bélatelepi nyaralók nevében kifejezzük aggodalmunkat a 127 éve alapított fonyód-bélatelepi villasorral kapcsolatban, a mostanában egyre gyorsabb ütemben megvalósuló építkezéseket, bontásokat látva. Határozottan felkérjük Fonyód város polgármesterét, az önkormányzatot és a megyei örökségvédelmi hatóságot, hogy az épített örökségre vonatkozó jogszabályok szigorú betartatásával őrizzék meg Fonyód város és a Balaton e kimagasló értékét.

A fonyód-bélatelepi villasor 2005 óta országosan védett műemléki jelentőségű terület. Lsd.14/2005. (IV. 5.) NKÖM rendelet. A jogszabály felsorolja a műemléki értéket hordozó építményeket és kitér az épített örökség mellett a természeti környezet megóvására. Számos épület szerepel az önkormányzat helyi védett ingatlanokat tartalmazó hatályos listáján is. A villasorról ismertek az alapos építészettörténeti és helytörténeti tanulmányok és a gazdag archív fotóanyag. https://mek.oszk.hu/18000/18045/18045.pdf Mindezek alapján elvárható, hogy ezen a páratlan szépségű, park övezte helyen a hatóságok elsősorban helyreállításra adjanak ki engedélyeket, fokozott figyelemmel az eredeti telekosztásokra, beépítésekre és az épületek ősfás környezetére.

Néhány, rossz tendenciát mutató eset már bontással, környezet pusztítással, átépítéssel ill. hozzáépítéssel járt. Például a Bartók Béla út 20. sz. értékes fákkal benőtt telkén, (lsd. illusztráció lent) a léptékében a villasorhoz alkalmazkodó egyemeletes épületegyüttes teljes bontása után egy jellegtelen, eltúlzott méretű, négyszintes, több mint 50 lakásos épülettömb létesült, amely a korábbinál jóval nagyobb környezeti terhelést fog jelenteni. A beruházó az összes fát is kivágatta, eddig a terület visszazöldítése nem indult el és az ingatlanpiacon „Edison villa” néven hirdetett épület látványtervei is teljesen hamis képet adnak a megvalósult épület zöld környezetéről. (Lsd. illusztráció lent) A Bartók Béla út 40. tulajdonosa az egykori villa átépítése, az eredeti tömeg megváltoztatása után az utca felé egy hosszan előrenyúló, ék alakú betonépítményt létesített, silány műanyag nyílászárókkal. (Lsd illusztráció lent) Holott, az örökségvédelemről szóló 68/2018. (IV.9). Kormányrendelet 66.§ 3.b) pontja szerint műemléki jelentőségű területen a hatóságnak döntése során figyelembe kell vennie, hogy „történeti épület, amely építési korát, stílusát, megjelenését tekintve a védettséget megalapozó történeti karakterbe illeszkedik, megjelenésében megőrzendő.”

Ugyanakkor követendő jó példaként említhetjük a Bartók Béla út 76. sz. alatti villát, ahol a felújítás során precízen megőrizték, illetve helyreállították az építéskorabeli állapotot. (Lsd illusztráció lent)

Az eredeti értékek megőrzése hosszú távú helyi érdek is, hiszen a villasor az előtte húzódó Szaplonczay sétánnyal, Fonyód város épített és természeti örökségének egyik legkiemelkedőbb együttese, amely már most is megnövekedett idegenforgalmat eredményez a településen.    

A Fonyód-bélatelepi Nyaralók Fürdőegyesülete

ILLUSZTRÁCIÓK
Bartok_B_20_bontas_elott.jpg
edison_villa_valoasag.jpg

Bartok_B_40_atepites.jpg

Bartok_B_76_jo_pelda.jpg

 


Fonyód-bélatelepi Nyaralók Fürdőegyesülete    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Fonyód-bélatelepi Nyaralók Fürdőegyesülete petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...