Tiltakozás a Bécsi Magyar konzulátus munkája ellen.

Ezen peticiót azért indítom útjára mert felháborítónak tartom a bécsi Magyar konzulátuson folyó ügyintézés minőségét és az emberekkel való, elfogadhatatlan bánásmód.

A történetem: Junius 22.-ére 8:30-ra  volt időpontunk, hat hónap várakozási idő után (ami önmagában felháborító). Mikor végre beengedtek akkor derült ki, hogy mások is 8:30-ra kaptak időpontot, (amit kizárólag a konzulátus honlapján lehet igényelni). Mikor sorra kerültünk az ügyintéző el akarta venni a kisfiam eredeti születési anyakönyvi kivonatát(Geburtsurkunde), mondván, hogy "ezt elküldjük Pestre" tehát nem kapjuk vissza. Milyen jogon?  Miután bevették a papírjainkat, mondták, hogy üljünk le, mert várni kell. Kb fél óra múlva kijött két högy és az egyik a  feleségem ölébe dobta az összes papírunkat, hogy mit akarunk itt ezekkel a papírokkal, és olyan hangmodorban beszélt velünk mintha valami, -nem is tudom-valami anyagyilkosok lennénk. Amikor kiköltöztünk Ausztriába le kellett adni a lakcímkártyát és a személyi igazolványt, és kaptunk egy A4es papírt, egy hivatalos pecséttel hogy "külföldi letelepedés céljából elhagyta az országot" Most ezt nem fogadták el, mert "változott a törvény" azt mondták "minden értelmes ember legalább havonta nyomonköveti a változásokat". Arról már nem is beszélek, hogy az oszrák papírjaimat(pl jogosítvány, személyi igazolvány) nem ismerik el, holott mindent a magyar útlevelem alpján állítottak ki, és (nem csak) az únió területén kötelesek elfogadni. Felháborítónak tartom, hogy szinte mindenkit elzavarnak. Akik elöttünk voltak azokat is, és amíg várakoztunk az idő alatt is mindenkit elzavartak, mindenféle indokokkal. A mi esetünkben csak telefonálni kellett volna ( Budapestre) és kb 3 papírral többet kitölteni. Lusták dolgozni! Ahelyett, hogy segítenének a kint élő magyaroknak, hátráltatják őket, és teljes mértékben elutasítják őket. Ehelyett elzavarják őket Sopronba, Győrbe, Kópházára, vagy Pestre. Minket Kópházára küldtek. Sopronba mentünk. Az ott dolgozó ügyintéző hölgyek elött le a kalappal! Kedvesek, segítőkészek, emberségesek. Ehhez képest a bérezésük szerintem talán egyharmada lehet a konzulátuson dolgozókéhoz képest.

Arra a kérdésemre, hogy miért kell 6 hónapot várni, azt a választ kaptam, hogy  " mit képzelek én, hogy egyátalán megkérdezem? 15000 magyar él Ausztriában és nekik kell foglalkozniuk mindenkivel" (ehhez annyit fűznék, hogy akkor a pestiek mit szóljanak a magyarországi 10millió magyarral, plussz az ő 15000 magyarjukkal merthát a mi papírjaink is Pestre futnak be)

A másik, hogy meg mertem jegyezni, hogy a honlap nem működik, vagy csak részben működik. Erre a válasz az volt, hogy" folyamatos karbantartás alatt van. " A letöltendő formanyomtatványokat nem lehet letölteni. Az ott feltüntetett információk sem felelnek meg a valóságnak, vagy csak részben (3.5 évvel ez elött sem működött és ezt akkor is szóvátettem. Akkor is annyi volt a reakciójuk, hogy "sajnáljuk") És azóta sem történt változás. Felháborodásomon nem tudtam tullépni és este felírtam a facebookra a gondolataimat, és azt hogy mi történt. Legnagyobb meglepétésemre több százan írtak hozzá akik ugyan ilyen, vagy hasonló negatív tapasztalatokkal rendelkeznek.

Sőt németországból is kaptam szépszámban beszámolókat negatív élményekről az ottani , a Németországi Magyar konzulátuson tapasztalt negatív bánásmódról, és ügyintézésről. Hallottam történeteket Franciaországból, és Angliából is. Ez mégjobban felháborított. Mit képzelnek ezek az emberek akik azért kapják a fizetésüket, hogy rajtunk/nekünk segítsenek? Úgy beszélnek, bánnak az emberekkel mint az utolsó senkivel. Én a kutyámmal nem beszélek így ahogy a hölgy a feleségemmel beszélt.

Kifogásaim/kifogásaink: A Magyar konzulátus területe, Magyar felségterület, Magyar föld. Miért zavarnak el magyar földről Magyarországra, hogy ott intézzük a dolgainkat? 

Miért adja át a saját munkáját másnak, és miért kényszerítik az ügyfeleket plussz költségek kifizetésére?

Nincs toalett, pelenkázó, mosdó, és sokszor van hogy 1-1.5 órát is ott van az ember gyerekkel/gyerekekkel együtt. Ez felháborító, kritikán aluli!

Több hónap várakozási idő (3-9 hónap) ez szégyen!

Az ügyintézéshez való hozzáállás, és az emberekkel való bánásmód minősége.

Követeléseink: 

1. Valódi, a magyarországi ügyintézéssel egyenértékű kiszolgálás, bánásmód, és valódi érdekképviselet.

2. Várakozási idő nélküli ügyfélfogadás. (ne kelljen hónapokat várni, hogy elmondhassuk mit szeretnénk)

3.Olyan dolgozók alkalmazása akik emberségesen tudnak bánni az ügyfelekkel, és segítőkészek. ( például mint a soproni ügyintézők)

4.mellékhelyiség létesítése (mivel ez szerintünk alap)

5. Egy valóban használható, működő honlap, mely valódi információkat tartalmaz és működő funkciókkal rendelkezik. (pl működő letöltési funkciók, pontos információk, stb...)

Megkérek mindenkit, akinek bárminemű negatív tapasztalata van az ügyintézés minősége, vagy az ügyintézők hozzáállásával kapcsoltatban írja alá ezen peticiót!

Lehetőség van a saját tapasztalatok leírására. Fogjunk össze, hogy ez az állapot megváltozzon, mert jelenleg senki nincs aki képviseljen, segítsen, megvédjen minket itt külföldön.(holott ez lenne a feladatuk, ezért kapják a fizetésüket) Osszátok, osszátok, hogy mindenkihez eljusson!

Mindenkinek köszönöm a segítséget!