Büntetés helyett párbeszédet! - Ne vegyék el a kutyásoktól az erdőt!

 220825_0710211.jpg

Te is a Péterhalmi-erdőben sétáltatod a kutyádat?

Írd alá ezt a peticiót, ha:

- szeretnél békében és biztonságban sétálni a kutyáddal az erdőben,

- ha unod már, hogy néhány felelőtlen, nemtörődöm kutyás miatt a többieket is megbélyegzik,

- ha felháborít, hogy egyesek kolbászba rejtett csavarokkal akarják elűzni a kutyákat az erdőből,

- ha támogatod, hogy a behívható, iskolázott, jól nevelt másokra is odafigyelni képes kutyák a megfelelő etikai szabályok betartásával és másokra odafigyelve póráz nélkül is lehessenek a séta során.

A háttér:

Budapest XVIII. kerülete egyike azoknak, ahol a legtöbb kutya és kutyatartó él.  Mégis, a kerületben található helyek száma, ahol póráz nélküli séta megengedett, elkeserítően csekély. Az a néhány kutyafuttató olyan kicsi és elhanyagolt, hogy tökéletesen alkalmatlan arra, hogy le lehessen benne mozgatni a kutyákat.

A pandémia előtt ezt a problémát kiválóan megoldotta a kerületben található legnagyobb dél-pesti zöldterület, a Péterhalmi-erdő. Kutyások és nem kutyások békésen megfértek egymás mellett. Az utóbbi időben viszont robbanásszerűen megnőtt az odalátogatók száma. Főleg a hétvégéken járnak oda sokan, és sajnos előfordult, hogy a hétvégi, alkalomszerű, felelőtlen kutyások nemtörődömsége okozott némi konfliktust.

Ám ahelyett, hogy e konfliktusokra a felek helyszínen kerestek volna megoldást, inkább a közösségi médiában vezették le a feszültséget. Egyre több lett a konkrétumokat nem tartalmazó, kizárólag általánosan minden kutyás ellen hangoló, uszító jellegű poszt. Ennek eredményeképpen múlt ősszel valaki az erdőben nagy területen rengeteg facsavaros kolbászt helyezett ki, több kutya sérülését okozva, néhányuk sajnos nem is élte túl.

A rendőrségi nyomozás sajnos nem járt semmilyen eredménnyel, és azóta már a negyedik alkalommal történt hasonló eset a Péterhalmi-erdőben és a kerület más pontjain, és olyan eset is volt, mikor a kutyájukat békésen sétáltató gazdákat karddal fenyegették meg. Mindez nemcsak az állatvédelmi törvényt sértő bűncselekmény, hanem a köznyugalom megzavarására is alkalmas.

Miközben a kutyások minden nap támadásoktól tartva, félelemben sétáltatják kutyáikat a kerületben, és nemcsak a kerületi közösségi média felületeken, hanem személyesen is rendszeresek lettek a szóváltások, viták a sétáltatás miatt (pórázon és anélkül is), az önkormányzat mindenféle előzetes egyeztetés nélkül közzétette közösségi felületeken, hogy minden kutyásnak kötelező a póráz az erdőben. Ez az erdőbe járó csoportok közötti feszültséget csak tovább gerjeszti, és hátrányosan érinti a gazdákat és képzett, behívható kutyáikat is, akik nap mint nap itt sétálnak. A pórázon sétáltatás pedig nem megoldás a kiszórt veszélyes falatok problémájára!

Mi, felelős kutyások teljes mértékben elhatárolódunk azoktól, akik gondot okoznak másoknak, és nem képesek tekintettel lenni a többiekre! Ennek több alkalommal hangot is adtunk, és törekszünk a nem megfelelően viselkedő kutyások edukációjára. Viszont nem gondoljuk, hogy néhány felelőtlen ember viselkedése miatt a felelősen gondolkodó gazdáknak és képzett kutyáiknak is szenvedniük kellene.

Mi, a 18. kerületi Felelős Kutyabarátok Egyesülete kifejezetten abból a célból alakultunk, hogy megoldást találjunk a kutyások problémáira, terjesszük a kutyás etikettet és növeljük a kutyatartás színvonalát (kevesebb utcán csavargó, elszökő, másokat bántalmazó, egészségtelenül tartott vagy elhanyagolt kutya) a 18. kerületben.

Mit szeretnénk elérni?

- A kutyások békés együttélését
minden, az erdőt látogató csoporttal (kerékpáros, futó, kiránduló stb.).

- Szeretnénk, ha az önkormányzat komolyan venné a kerületi kutyás közösség érdekeit, segítene megvédeni a kutyáink biztonságát, és elérni, hogy más fővárosi kerületekhez hasonlóan itt is legyen szabad póráz nélküli sétáltatásra kijelölt terület, ami alkalmas a jelenleg a Péterhalmi-erdőbe járó nagyjából 6000 kutya napi szintű lemozgatására.

Tisztában vagyunk vele, hogy a póráz nélküli sétáltatás nem erre kijelölt területen szabálysértés, amit sok helyen csak megtűrnek, ezért arra törekszünk, hogy akiknek iskolázott, kezelhető, behívható kutyája van, azoknak a megfelelő szabályok betartása mellett erre törvényes lehetősége legyen. 

Felelős kutyásokként felelősek vagyunk kutyáink jóllétéért is, de ezt nem tudjuk megadni nekik az erre jelenleg kijelölt kerületi területen. Jogunk van ahhoz, hogy lehetőséget kapjunk arra, hogy közösen egyeztetve olyan megoldást találjunk, amely minden fél számára megfelelő, és nem veszi el a teret a kutyásoktól.

Ha egyetértesz céljainkkal és szeretnéd, ha végre újra békében és biztonságban sétáltathasd a kutyádat az erdőben, legyen lehetősége mozogni és más kutyákkal játszani, kérlek, írd alá ezt a peticiót! Köszönjük!


18. kerületi Felelős Kutyabarátok Egyesülete    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom 18. kerületi Felelős Kutyabarátok Egyesülete petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...