II. Kerületi forgalmi rend változásának visszaállítása, újragondolása (Széher út, Budenz út, Hűvösvölgyi út, Tárogató út)

2022. Szeptember 1-jén a II. kerületi önkormányzat komoly változtatásokat eszközölt a korábbi forgalmi renden, mely célja a Széher út egyirányúsítása volt, annak érdekében, hogy a 129-es buszjárat akadálytalanul tudjon lefelé haladni. A változtatás a célját nem érte el, mert:

• Csak a Széher út alsó része lett egyirányú, így a többi részen ugyanúgy akadályokba ütközik a busz a szembeforgalom miatt
  • A Szerb Antal utcán (ahol a busz felfelé megy) a két kereszteződést a korábbiaktól eltérően jobbkezes kereszteződésekké alakították, így a meredek úton felfelé haladó busznak kresz szerint hátránya lett, vagyis a haladása akadályoztatva lett
  • Mivel hatalmas az igény a Széher út kétirányú használatára, így a tiltás ellenére is rendszeres a szembeforgalom az alsó szakaszon is
  • Az átmenő forgalom az időszakos tiltások ellenére sem csökkent

A változtatásból eredő hátrányok:

• Soha nem látott dugók alakulnak ki minden hétköznap a Budenz úton, mivel a Hűvösvölgyi út nem képes elnyelni a Széher út egyirányúsítása miatt kialakult plusz autóforgalmat. A dugóban nem tud haladni a tűzoltó, még megkülönböztető jelzést használva sem, mivel a Budenz út túl keskeny, így a dugóban álló autók nem tudnak félre állni. Szintén a dugóban áll minden nap a 129-es busz is. Korábban soha nem volt dugó a Budenz úton, szeptember 1-je óta azonban rendszeres az álló kocsisor, mely sok esetben egészen a Budakeszi úti tűzoltóságig áll. Ez nem csupán a dugóban állóknak okoz kellemetlenséget, hanem a környezetre gyakorolt hatása is káros, valamint rendszeres lett a dudálás, mely a környék zajszennyezettségét nagyban növeli
  • A Szerb Antal utcára időszakos behajtani tilos táblát helyeztek a Hűvösvölgyi út felől, így a Hűvösvölgyi úton drasztikusan megnőtt a dugó mértéke a reggeli órákban, ezzel tovább nehezítve a környéken lakók helyzetét
  • A Széher út kétirányú forgalmára hatalmas az igény, ez jól látható abból is, hogy az időközönként helyszínre vezényelt közterület felügyelők percenként állítanak félre autókat és 50 000 Ft-ra büntetik őket. Az itt lévő iskola miatt, a megbüntetettek között rengeteg a tanár, akik sok esetben sírva kénytelenek elfogadni a büntetést
  • A Széher út kétirányú forgalmi igényét jól mutatja, hogy új, rendkívül balesetveszélyes szokások kezdenek kialakulni. A büntetést elkerülendő, több esetben nagy sebességgel, tolatva haladnak felfelé az autók. Előfordult már, hogy a vészvillogót használva, szintén nagy sebességgel hajtottak felfelé
  • A taxik inkább nem hajtanak be az utcába, nem tesznek kerülőt. Az utast a Széher és Bognár út kereszteződésénél teszik ki
  • A járművek, beleértve a buszok, sebessége drasztikusan nőtt a Széher úton lefelé, annak ellenére, hogy 30-as övezetnek lett jelölve. A 30-as övezet a Széher út alján megszűnik, ezt egy feloldó kresztábla jelöli. Ennek köszönhetően pont az iskola előtt már lehet gyorsabban haladni (ez is bizonyítja a forgalmi rend változtatásának átgondolatlanságát). A megnövekedett sebesség már több balesetet okozott a Széher és Bognár út sarkán, ami a változtatást megelőző években nem volt jellemző
  • A Budenz út közepére újonnan kihelyezett oszlop, melynek gyakorlati haszna nincs, már 5-6 balesetet okozott, nem egész 1 hónap alatt. Az oszlop ennek következtében a kihelyezése óta eltelt 4-5 hétben már háromszor szorult cserére, de jelenleg is sérült, megdöntött állapotban van, újabb cserére (vagy eltávolításra) vár
  • Több parkolóhelyet is megszüntettek a Széher út alján és a környéken. A Széher út alján, ahol eddig parkolni lehetett, most egy indokolatlanul széles járda lett, melyre egyébként egyszerre kényelmesen elfér egy személygépjármű és a gyalogos forgalom is (a változtatás előtt így volt és senkit nem zavart). Jelenleg, aki parkolásra használja, bár senkit és semmit nem akadályoz, mégis büntetésben részesül az újonnan kihelyezett megállni tilos tábla miatt
  • A Széher úton lakóknak plusz 2 kilóméteres kerülőt kell tenniük a hazajutáshoz, ami akár plusz 20 percet is jelenthet a feljebb említett Budenz úton kialakult dugó miatt, annak ellenére, hogy egy ponton gyakorlatilag az otthonuk előtt haladnak el
  • A széher, Bognár és Budenz út kereszteződésében 5-6 üzlet (táncstúdió, élelmiszerbolt, hotel, virágbolt, stb.) is található, melyeket mind negatívan érint a változtatás

A leírtakból és a csatolt képekből/videókból jól látszik, hogy a 2022. szeptember 1-jén bevezetett forgalmi rend változtatásainak kizárólag negatív hatásai lettek mind a környéken lakók számára, a környéken áthaladók számára, mind pedig a környezetre. Bár a megoldani kívánt problémára tettünk működőképes javaslatot és alternatívát is a kerületi polgármesteri hivatalnak, azt figyelmen kívül hagyva módosították a forgalmi rendet, arra hivatkozva, hogy ezt a helyi lakók szerették volna. Sajnos nincs tudomásunk arról, hogy erre a következtetésre miből jutottak, mivel a Budai Polgár, helyi hetilap kis cikkelyében meghirdetett közösségi egyeztetésen összesen 10-15 ember vett részt, jórészt másik környék lakói. Aki azonban érintett volt a témában, ellenezte a tervezett változtatásokat.

Aláírásával kérem támogassa a korábbi forgalmi rend visszaállítására, vagy legalább a jelenlegi forgalmi rend újragondolására tett erőfeszítésünket. Elsődleges célunk, hogy a Széher út teljes hosszában újra kétirányú forgalmat bonyolíthasson, ezzel megszüntetve a fent leírt, a változtatással keletkező problémákat és csökkentse az ezzel járú plusz közlekedési terheket a környék lakói és a környéken áthaladók számára.

IMG_6593.JPEGIMG_7056.JPEG

Az aláírással felhatalmazom Selmeczi Laura petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.