Petíció a rezsicsökkentési szabályok kormány által tervezett módosítása ellen

Magyarország Kormánya 2022. július 13-án úgy döntött, hogy a rezsicsökkentett ár az áram és gáz esetében csak az átlagfogyasztásig lesz elérhető, az átlag fölötti részre a piaci árat kell kifizetni. Gulyás Gergelynek a Kormányinfón elmondott tájékoztatása szerint az áram esetében 210 kWh/hó, gáz esetében 144 m3/hó az átlagfogyasztás.

Az átlag meghatározása elhibázott és igazságtalan!

Ha valaki gázzal főz/melegíti a bojlert/fűt, neki erre a részre jár a gáz esetében a csökkentett rezsiár (144 m3/hó mértékig), és a tv, hűtő, fagyasztó, légkondi, számítógép, mosógép, szárítógép, mosogatógép, mikrohullámú sütő, vízforraló, kenyérsütő stb. esetén pedig az áram vonatkozásában szintén jár a csökkentett rezsiár (210 kWh/hó mértékig).

A távhővel fűtőknek a teljes fűtésre a csökkentett rezsiárat kell fizetni a továbbiakban (nekik nincs felső határ sem), és az áramnál nekik is jár a csökkentett ár 210 kWh/hó fogyasztásig.

Aki viszont a főzésre/vízmelegítésre/fűtésre (hőtárolós kályha, cserépkályhába épített elektromos fűtés, elektromos kazán, elektromos fűtőpanelek, stb.) is áramot használ, ugyanúgy 210 kWh/hó mértékig kapja a rezsicsökkentett árat, az a fölötti részre piaci árat kellene fizetnie, neki nem jár semmilyen kompenzáció, pedig egyetlen m3 gázt sem fogyaszt, vesz el a „közösből”.

Sok nyugdíjas, egyedülálló nyugdíjas is ebbe a társadalmi csoportba tartozik. Miért választották ezt a fűtési formát? Egyszerűen azért, mert nem volt lehetőség a gázbekötésre, vagy ha volt, a gázbekötés olyan anyagi terhet rótt volna rájuk, hogy azt nem tudták vállalni. (Gázbekötés menete családi ház esetén: rendszer megterveztetése, utcáról történő bekötés, vagyis gázvezeték lefektetése az udvarban, a házig, számos esetben 15-20 méteres távolságra, házon belüli rendszer kialakítása, gázkazánnal, radiátorokkal, csőrendszerrel, valamint a hozzá tartozó áramellátás kiépítésével.) A befektetett összeg megtérülésére pedig egyáltalán nem számíthattak, vagy kedvező esetben, tíz évet meghaladó időtartammal kalkulálhattak volna.

Mi volt Gulyás Gergely válasza az újságíró azon kérdésére, hogy mit tegyenek azok, akik árammal fűtenek? Az, hogy köttessék be a gázt! Most? Mikor nincs is elegendő gáz? Illetve bizonytalan, hogy a jövőben lesz-e elegendő! A lakosság áramellátását viszont tudná/tudja Magyarország saját erőből biztosítani. Továbbá most rosszabb, sőt sokkal rosszabb anyagi helyzetben van egy átlag magyar állampolgár, mint volt évekkel ezelőtt.

Az áram esetében az országosan megállapított 210 kWh/hó átlagfogyasztás csak úgy jön ki, ha ebbe beleszámítják a gázt/távfűtést használók sokkal kisebb, pl. 50-100 kWh/hó fogyasztását, és az árammal fűtők sokkal nagyobb, akár 400-600 kWh/hó fogyasztását is!

Ez azt eredményezi, hogy az árammal fűtők fogyasztása biztosan, és nagymértékben meghaladja az átlagot, emiatt akár a jelenlegi 20-30 ezer forint helyett 150-200 ezer forintot is kellene fizetniük havonta (!), ami az életük ellehetetlenülését jelenti, főleg akkor, ha nyugdíjas, egyedül él, és nincs annyi a nyugdíja, mint amennyit az áramszolgáltató havonta kiszámláz!

A tervezett kormányrendelet egyes társadalmi csoportokat létbizonytalanságba, egyenesen életveszélybe sodor!

Ez elfogadhatatlan!

Követeljük, hogy az árammal fűtők esetében a vezérelt (B és Geo tarifa), illetve H tarifa a továbbiakban is az eddigi áron legyen igénybe vehető!

Ha Ön is árammal fűt és a villanyszámlája meghaladja a havi 210 kWh-t, illetve ha nem árammal fűt, de petíciónkkal egyetért, kérjük, írja alá!

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Koppány Attila petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...