Petíció a magyar magánszálláshelyek megmentéséért és a turizmus biztonságos újraindításáért!

2020 november óta, több mint fél éve a szálláshelyek - a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján – nem fogadhatnak szabadidős céllal szállást foglaló vendégeket. Ez a korlátozás gyakorlatilag lenullázta az elsősorban vidéken, kis falvakban, kisvárosokban működő magánszálláshelyek/egyéb szálláshelyek forgalmát. A jogszabály ugyan lehetővé teszi üzleti, oktatási céllal érkező vendégek fogadását, azonban az említett magánszálláshelyek/egyéb szálláshelyek célközönsége egyértelműen nem ilyen céllal keres szállást.

A Kormány munkahelymentő intézkedései - melyek bértámogatással és járulékmentességgel támogatják a turizmusban működő munkaadókat – semmilyen tekintetben nem jelentenek segítséget azoknak, akik egyéni vállalkozóként vagy adószámos magánemberként üzemeltetnek szálláshelyet és a kis magánszálláshelyek/egyéb szálláshelyek (8 szobánál kisebb kapacitással működő szállások) jellemzően ebbe a körbe tartoznak.

Vagyis több tízezer vállalkozó és családja több, mint fél éve jogszabály által diktált „kényszerszabadságon” van, de közben semmilyen állami kompenzációt, támogatást, segítséget nem tud igénybe venni. Ezen családok közül nagyon soknak a szálláskiadás az egyetlen vagy fő bevételi forrása, így a vázolt helyzet családok tízezreinek egzisztenciáját, napi megélhetését sodorja veszélybe. Sokan már csődöt jelentettek és többeknek segítség nélkül ez az elkerülhetetlen sorsa a közeljövőben.

A korlátozások bevezetése óta több ízben próbáltuk megkeresni a Magyar Turisztikai Ügynökséget, hogy felhívjuk a figyelmüket a kialakult helyzetre, de sajnos rendre azt a választ kaptuk, hogy a magánszállásadói kör 2020-ban részesült a Kisfaludy szálláshely-fejlesztési támogatásban, pont. Ennek valóságtartalmát természetesen nem vitatjuk és úgy gondoljuk mindenki,  aki részesült a Kisfaludy támogatásból, nagyon örült is annak, hogy a támogatás segítségével megvalósuló fejlesztések révén magasabb színvonalon, új szolgáltatásokkal bővülve tudja fogadni a jövőben vendégeit. Azonban azt látni kell, hogy a Kisfaludy pályázaton elnyert összeget kizárólag felújításra és eszközbeszerzésre lehetett fordítani, a napi megélhetési gondokra nem nyújtott megoldást.

Az elmúlt hónapokban a folyamatosan meghosszabbított korlátozó intézkedések miatt a szállásadók kénytelenek voltak lemondani foglalásaikat, így elmaradt a tradicionálisan fontos karácsonyi, szilveszteri, húsvéti szezon is. Az április 15-én újból – most éppen május 22-ig - meghosszabbított korlátozások veszélybe sodorták a következő turisztikailag is fontos időszakot, a pünkösdi foglalásokat.

Ez az a pillanat, amikor fel kell emelnünk a szavunkat, hallatni kell a hangunkat, mert a 6 hónapja elfelejtett és magára hagyott magánszálláshely/egyéb szálláshely üzemeltetők jelentős köre megállíthatatlanul halad a katasztrófa felé!

Jelen petíció megírói a következő javaslatokkal szeretnének fordulni a döntéshozókhoz és a petíciót aláírók széles körével szeretnék kérésüket nyomatékosítani:

-           kérjük az érintett (magánszálláshely/egyéb szálláshely) üzemeltetők részleges kártalanítását, kárpótlását visszamenőleg 2020 novembertől addig az időpontig, amíg szabadidős vendég újból nem fogadható (javaslatunk szerint ez szobánként havi fix összegként vagy 2019-es tényleges forgalom alapján lehetne megvalósítható, ami ugyan nem pótolja a kieső bevételeket, de mégis biztosítja a ház rezsiköltségének és a tulajdonosok megélhetésének minimális szintjét)

-           kérjük a magánszálláshely/egyéb szálláshely üzemeltető adószámos magánszemélyek és KATA-s egyéni vállalkozók által fizetendő tételes átalányadó időarányos részének elengedését 2020-ra és 2021-re azokra a hónapokra, amikor nem fogadhattunk szabadidős célú vendégeket

-           kérjük a kis vendégszámú magánszálláshelyek/egyéb szálláshelyek és a nagy kapacitású szállodák elkülönített kezelését a járványügyi szabályok meghozatalakor, hiszen az első csoportba tartozó szálláshelyeken egyértelműen és lényegesen könnyebb megtartani a távolságtartásra és higiéniás biztonságra vonatkozó szabályokat

-           kérjük a magánszálláshelyek/egyéb szálláshelyek azonnali megnyitását azzal a kitétellel, hogy egy szálláshelyen egyszerre nem lehet kiadva 5-nél több szoba/apartman és a vendégek összlétszáma egyidőben nem haladhatja meg a 10 főt (hiszen ekkora családi vagy baráti társaság a legszigorúbb korlátozások mellett is tartózkodhatott és jelenleg is tartózkodhat egy helyen), természetesen az összes vonatkozó járványügyi védekezéshez kapcsolódó szabály betartásával

-           kérjük, hogy a magánszálláshelyeket/egyéb szálláshelyeket tömörítő érdekvédelmi szervezeteket, egyesületeket a jövőben vonják be az őket érintő döntések előkészítésébe (szakmai konzultáció)

Úgy gondoljuk, hogy a fenti kérések a legkisebb mértékben sem veszélyeztetik a járványügyi védekezés céljait, ugyanakkor lehetőséget biztosítanak a több hónapja „bezárva” élő emberek biztonságos kikapcsolódására, pihenésére és emellett lehetőséget adnak a szállásadók támogatás nélküli életben maradására.

Amennyiben Ön egyetért a petíció célkitűzéseivel, kérjük ossza meg családja, barátai,  ismerősei körében és feltétlenül írja alá a petíciót!

Ha elég támogatót gyűjtünk össze, akkor tudunk érdemi konzultációt kezdeményezni a megfelelő szervekkel.

Köszönjük támogatását!

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Fodor Zoltán petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...