Petíció a lónyai határátkelő kinyitásáért

Magyarország Kormánya

Közérdekű bejelentés   

Tisztelt Szijjártó Péter külügyminiszter úr!                  

 

Alulírott Váradi Barna a következő közérdekű bejelentéssel fordulok Önhöz:  

 

A lónyai határátkelő hosszú ideje be van zárva, míg a többi, az ukrán-magyar határon működő határállomás üzemel.

 

Az állapot teljesen érthetetlen, azt semmilyen járványügyi érv alá nem támasztja még a jelenlegi helyzetben sem, nincsen, legjobb tudomásunk szerint, olyan mikroorganizmus, amelyik a közlekedéséhez az egyik határátkelőt preferálja, a másikat viszont nem (hacsak nem az “ukrán mutáns”).

 

A határátkelés korlátozása, mindenféle feltételekhez kötése egyébként is egyértelműen sérti úgy az uniós állampolgárok, köztük a magyarok, mint az ukrán állampolgárok szabad mozgáshoz való alapjogát. Különösen érthetetlen az intézkedés annak fényében, hogy a határátkelőt nem az ukrán fél, hanem pontosan a határokon átívelő magyar-magyar kapcsolatokat annyira hirdető magyar fél zárta le.

A lezárás több tíz, vagy akár száz km többletutazásra kényszeríti ezáltal az egymástól néhány km-re levő, de a trianoni határ által elválasztott  településeken élő, többnyire magyar ajkú lakosságot, amennyiben érintkezni kívánnának egymással.

Jelen kérelmem a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. tv. 1 § (3) bekezdés értelmében közérdekű bejelentés és kérem azt a 2013. évi CLXV. tv. 2 § (1) bekezdésben meghatározott határidőben elbírálni szíveskedjen.

Azt, hogy jelen közérdekű bejelentésben foglalt körülmény orvoslása, azaz a lónyai határátkelő kinyitása a közösség érdekét szolgálja, a jelen kérvényemhez csatolt, a cél érdekében a peticiok.com internetes oldalon is közzétett közérdekű bejelentést támogató online aláírók listájával igazolom.

 

Maradok tisztelettel  

 

Váradi Barna                                                                              2021 április 13            LÓNYAPLAKÁT.jpg