Petíció a József utcai Műteremház és Művészkert védelmében

A Budapest, VIII. József utca 37. sz. Művészház (bővebben lásd: www. martsamuterem.hu) idén 118 éves. A művészeknek bő egy évszázada otthont és alkotói környezetet biztosító kert 2011 óta helyi védettséget élvez, és a Miniszterelnökség „nemzeti érték” címen is védettségre javasolja.

Kőfaragó műhelyként hajdan a terület, a József utca 39-es és a Tavaszmező utca 6. sz. ingatlannal együtt, egy egységet képezett. Józsefváros és a Főváros Önkormányzata a Tavaszmező utca 6.-ban Roma Kulturális Központot tervez létrehozni.  

Azonban a szomszédos, József utca 39-es telekre, mely eddig üresen állt, külföldi tulajdonosa brutális, 7 emeletes, legalább 30 lakásos nagy lakóházat szándékozik építeni! A területet a lehető legnagyobb mértékben kihasználó építmény a Művészkert mellett tornyosulva, teljesen és véglegesen tönkretenné azt a különleges, meghitt és a művészetet inspiráló atmoszférát, mely az itt dolgozók és ide látogatók lelkét évtizedek óta rabul ejti.

Az építkezés még nem kezdődött el, de az előkészítési munkálatok már most veszélyeztetik kertünk növényvilágát! (Ez sajnos nem túlzás, ugyanis nemrég támadás érte hatalmas japánakác fánkat: törzsét a szomszéd telek irányából 23 helyen megfúrták és rendszeresen, vegyszeres mérgezéssel igyekeztek elpusztítani. A fa idén, a tavaszi lombosodást követően, hirtelen félig kiszáradt. Az ügyben rendőrségi nyomozás indult.)

A tervezett soklakásos társasház egyértelműen megszünteti a Művészkert biztonságát és alkotói nyugalmát! Korábban azt a biztató információt kaptuk, hogy a kerület a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve, a Tavaszmező utcai Roma Központ kedvéért a József utca 39-es telket kivásárolná, parkolót építtetve az üres területre.

Józsefváros Építész Tervtanácsa azonban nemrég ismét tárgyalta az építendő lakóház terveit, a kivásárlásról nincs további hírünk. Kérjük a Kert barátait, ismerőit, látogatóinkat, valamint a művész kollégákat, hogy aláírásukkal (foglalkozásuk, pozíciójuk megjelölésével) támogassák a kérésünket:

1.      A Budapest, VIII. József utca 37. sz. ingatlan védett Műteremháza és Művészkertje környezetét (Bp. VIII. József utca 39. és Tavaszmező utca 6.) a Fővárosi és a Józsefvárosi Önkormányzat kezelje eszmeileg összetartozó egységként!

2.      Szabadítsa meg a József utca 39-es ingatlanon tervezett, kizárólag anyagi hasznot előtérbe helyező lakás-építkezéstől!

3.     A területet a hely művészeti és kulturális szellemiségéhez igazodva rendezze!  

Martsa Piroska szobrászrestaurátor művész, műteremvezető

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Martsa Piroska petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...