Petició a Bajcsy Zsilinszky kórházban szülő nőkért

Sok pozitív változás történt az elmúlt évek során a szülészeti ellátásban, de szeretnénk, ha a jövőben előtérbe kerülhetnének az anyák igényei.
Kérjük aláírásával támogassa kezdeményezésünket, hogy:

 1. Problémamentes szülésnél lehetősége legyen a családnak az aranyórára.  Császármetszéskor az édesapa csupasz mellkasán.
  Aranyórának hívjuk azt az –igazából pár – órás időszakot, ami a születés után közvetlenül lepereg. Ideális esetben baba és mama az “aranyórát” teljes zavartalanságban, bőr-bőr kontaktusban együtt töltik. Ismerkednek egymással, elmerülnek egymás tekintetében, pihennek, és a legtöbb baba szinte rögtön megpróbálkozik a szopással.

 2. Császármetszés esetén is lehessen az anyával a kísérője, ha ő azt szeretné.
  Illetve a műtét utáni szeparáció elkerülése végett engedélyezzék, hogy az anyával lehessenek a segítői (apa, családtag, dúla...) így a baba végig vele lehet.

 3. Az anya által megválasztott segítők engedélyezése (dúla, családtag, fotós...) az apán kívül, neki joga van ott lenni minden körülmények között a saját gyereke megszületésénél.

 4. Oxytocin adása csak megfelelő felvilágosítás és beleegyező nyilatkozat aláírása mellett legyen adható. A rutinszerűen adott oxitocin nagyon káros, és felesleges nehézségeket okoz a családoknak.

 5. Az anya a legkompetensebb személy a szülését, a testét illetően, így tartsák tiszteletbe és tegyék lehetővé a kitolást az anya által megválasztott pózban.

 6. Lazítsanak a terminus túllépés esetén történő kötelező szülés indítási protokollon. Törekedjenek arra hogy a szülések maguktól indulhassanak! (akár a terminus újraszámolásával)
  Köszönjük, hogy aláírásával támogatja, a jövőben a Bajcsy Zsilinszky kórházban szülő nők érdekeit!