Összefogás a Hagyományos cifraszűrért

37Szőke_Péter.jpgPetíció a Hagyományok Háza főigazgatójához!

 

Tisztelt Főigazgató úr!

Szőke Péter népi iparművész vagyok. Mint a Guzsalyas Egyesület elnöke és a Magyar Cifraszűr Hungarikum képviselője, aláírásgyűjtésbe kezdek a hagyományos cifraszűr megóvása érdekében! A cifraszűr a suba után a magyar nép egyik legmonumentálisabb viseleteleme. A szűrt hajdan szűrszabók készítették, kizárólag magyarok lakta területeken volt használatos. A szűr hagyományos viselése a múlt század közepéig tartott, de a XXI. század elején ismét felkapott lett a hagyományőrzők és a pásztorok körében. Készítésével többen is próbálkoznak több-kevesebb sikerrel, így egyre több olyan szűr jelenik meg újabban, amik szabásukban, összeállításukban, díszítményükben nem követik HAGYOMÁNYAINKAT! Mivel olyan megoldásokat láthatunk rajtuk, amik a régi szűrökön nem találhatóak, így ezek a szűrök modern szűrtípusnak tekinthetők. A jelenleg elfogadott "SZŰRKÉSZÍTÉS MINŐSÍTÉSÉNEK SZEMPONTRENDSZERE" 2021. zsűriszabályzat, amit V.Szathmári Ibolya megírt (és a Hagyományok Háza - Népi Módszertani Műhelye elfogadott), olyan kritériumokat tartalmaz, ami nem hagyományos, és nem lett volna szabad jóváhagyni, elfogadni azt a Hagyományos kategóriában.

Ezek a következők: "Mai körülményeinkhez és napjaink elvárásaihoz igazodóan ugyanakkor megengedhetők olyan technikai újítások és eddig nem használatos elemek alkalmazása is, melyek nem veszélyeztetik és nem sértik a szűrök karakteres és esztétikus megjelenítését. Ilyenek pl. a varrógép használata a szűrök egyes részeinek összevarrásnál, a szűr teljes kibélelése, amely megvédi a szűrt és jelentősen meghosszabbítja annak élettartamát, valamint az épszél megtartása helyett a felhajtás megjelenése)."

Volt alkalmam szétbontani egy olyan szűrt, ami korábban már megkapta a Hagyományos Mesterremek minősítést. A teljes bélelés arra szolgált, hogy a csúnya összeillesztéseket, a csúnya hímzésfonákot és az igénytelen, egyáltalán nem autentikus összeállítást eltakarják vele.

Ezúton kérjük öntől, hogy:

-Minden olyan cifraszűr, ami nem felel meg a hagyományoknak és a 530/2017. (XII. 29.) Kormány rendeletben leírtaknak, legyen "MODERN" kategóriának minősítve!

-Kérjük, hogy "HAGYOMÁNYOS MESTERREMEK" és "HAGYOMÁNYOS MÍVES TERMÉK" minősítést csak az a cifraszűr kaphasson, ami úgy készül el, mint régen!

-Ne a készítők képességeihez igazodva és azok igényeinek megfelelően állítsák össze a zsűrizés szempontrendszerét!

-Ne írják felül a Kormány által hozott legmagasabb szintű jogszabályt. 

-Hagyományos kategóriában ne legyen elfogadott a teljes kibélelés és a felhajtás a szűr alján!

-Az a cifraszűr, ami teljesen ki van bélelve és nem látszik a belső összevarrása, összeillesztése, legyen "MODERN" kategóriába sorolva! 

-Az a cifraszűr, aminek ki vannak bélelve az olyan alkotóelemei is, mint a gallér és a szecc, legyenek "MODERN" kategóriába sorolva!

-Vizsgálják felül a zsűri 2017. XII.29. óta hozott döntéseit és azokat a cifraszűröket, amik nem felelnek meg a 530/2017. (XII. 29.) Kormány Rendeletben leírtaknak, minősítsék át "MODERN" kategóriába.

- Legyen helye a fellebbezésnek, a zsűri által megalkotott eredmény ne legyen megmásíthatatlan!

 

 

 

Tisztelettel: Szőke Péter

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Szőke Péter petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGYFizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...