Oikosz Alapítvány: Támogassuk az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés helyreállítását Erdélyben!

Az Oikosz Alapítvány kuratóriuma és annak munkatársai – az alapítók céljai szerint – csatlakozik, illetve a PolgárPortál szerkesztősége, a szervezők megkeresése után minden erejével segít nyilvánosságot teremteni annak aláírásgyűjtésnek, amelyet erdélyi magyar identitású civil szervezetek, mozgalmak és pártok indítottak útjára májusban, az önálló, marosvásárhelyi magyar orvos- és gyógyszerészképzés helyreállítása céljából.

Felszólítjuk továbbá az összes magyar „jogvédő szervezetet”, kiemelten a Magyar Helsinki Bizottságot, az Amnesty International-t (AI) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) NGO szervezeteket, hogy ne csupán a bevándorlók, hanem az őshonos magyar kisebbség jogaiért is lépjenek fel a nemzetközi hálózatuk segítségével! Hogy tegyenek végre valamit a Romániában élő magyar kisebbség jogaiért is!

Hisszük, hogy a határon túli magyar közösségek jogainak helyreállítása mind az anyaország, mind pedig Románia számára többlet társadalmi hasznot és értéket jelent. Hisszük, hogy a román kormány ellenséges hozzáállása visszalépés a két nép közötti kapcsolatok fejlesztésében, így senki számára nem vezet semmi jóra. Tiltakozunk továbbá a magyarellenes hatósági fellépések ellen, melyek sem az európai, sem az általános emberi normákat nem követik.

Nagy Ervin, az Oikosz Alapítvány kuratóriumának vezetője

A PolgárPortál szerkesztősége

 

Az eredeti petíció

PETÍCIÓ az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés maradéktalan helyreállítása céljából

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE) a román tannyelvű Petru Maior Egyetemmel való összeolvasztása végveszéllyel fenyegeti az erdélyi magyar orvos- és gyógyszerészképzést.

Mi, Románia törvénytisztelő és adófizető polgárai tiltakozunk a MOGYE nacionalista, magyarellenes vezetőségének a magyar orvos- és gyógyszerészképzés elsorvasztására irányuló, eme újabb célzatos kísérlete ellen, mely az egykori kolozsvári Bolyai Tudományegyetemnek a román Babeș Tudományegyetembe való erőszakos beolvasztását idézi emlékezetünkbe (1959).

Tiltakozunk ennek a nacionálkommunista időket és módszereket idéző, a romániai magyar közösség megkérdezése nélkül lebonyolított, jogszerűnek álcázott, de valójában mélységesen diszkriminatív és jogfosztó „egyetemegyesítésnek” a véghezvitele ellen, ami végképpen megpecsételné az eredetileg magyar tannyelvű MOGYE keretében amúgy is sokszorosan megcsorbított anyanyelvű orvosképzésünk sorsát.

Felszólítjuk a román állami hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a magyar közösség önálló anyanyelvű oktatáshoz való jogát az óvodától az egyetemig, és ne engedélyezzék a MOGYE intézményes asszimilációját.

A magyarok 1990. februári gyertyás-könyves-bibliás marosvásárhelyi békés tüntetésének a szellemében követeljük anyanyelvű oktatáshoz való alapvető jogunk maradéktalan biztosítását.

Ezzel együtt követeljük az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés intézményes helyreállítását Marosvásárhelyen.

Marosvásárhely, 2018. május 10.

Erdélyi Magyar Néppárt, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Székely Nemzeti Tanács

Romániai állampolgárok ide kattintva írhatják alá a petíciót. 

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem Nagy Ervin, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Facebook