PETÍCIÓ az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés maradéktalan helyreállítása céljából

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE) a román tannyelvű Petru Maior Egyetemmel való összeolvasztása végveszéllyel fenyegeti az erdélyi magyar orvos- és gyógyszerészképzést.

Mi, Románia törvénytisztelő és adófizető polgárai tiltakozunk a MOGYE nacionalista, magyarellenes vezetőségének a magyar orvos- és gyógyszerészképzés elsorvasztására irányuló, eme újabb célzatos kísérlete ellen, mely az egykori kolozsvári Bolyai Tudományegyetemnek a román Babeș Tudományegyetembe való erőszakos beolvasztását idézi emlékezetünkbe (1959).

Tiltakozunk ennek a nacionálkommunista időket és módszereket idéző, a romániai magyar közösség megkérdezése nélkül lebonyolított, jogszerűnek álcázott, de valójában mélységesen diszkriminatív és jogfosztó „egyetemegyesítésnek” a véghezvitele ellen, ami végképpen megpecsételné az eredetileg magyar tannyelvű MOGYE keretében amúgy is sokszorosan megcsorbított anyanyelvű orvosképzésünk sorsát.

Felszólítjuk a román állami hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a magyar közösség önálló anyanyelvű oktatáshoz való jogát az óvodától az egyetemig, és ne engedélyezzék a MOGYE intézményes asszimilációját.

A magyarok 1990. februári gyertyás-könyves-bibliás marosvásárhelyi békés tüntetésének a szellemében követeljük anyanyelvű oktatáshoz való alapvető jogunk maradéktalan biztosítását.

Ezzel együtt követeljük az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés intézményes helyreállítását Marosvásárhelyen.

Marosvásárhely, 2018. május 10.

Erdélyi Magyar Néppárt, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Székely Nemzeti Tanács    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Az aláírással felhatalmazom Erdélyi Magyar Néppárt, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Székely Nemzeti Tanács petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.