Nyílt levél az ELTE rektorához, az MRK elnökéhez a Színház-és Filmművészeti egyetem ügyében

Borhy László akadémikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora és a Magyar Rektori Konferencia elnöke részére
Tisztelt Rektor Úr! Alulírottak, az ELTE oktatói mint az ELTE akadémiai életének választott és legitim vezetőjéhez és egyben mint a Magyar Rektori Konferenciának, a magyarországi egyetemek helyzetének és méltóságának megvédésére hivatott testületnek az elnökéhez fordulunk Önhöz. Arra kérjük, vesse latba befolyását, hogy a Magyar Rektori Konferencia egyértelműen és határozottan foglaljon állást a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel való méltatlan, törvény- és alkotmányellenes bánásmód megszüntetése, a törvényes helyzet helyreállítása érdekében.
Az SZFE-t fenntartó alapítvány élére kinevezett kuratórium első intézkedésével, még valóságos hivatalba lépése előtt elvonta az egyetem szenátusának az oktatás irányításával kapcsolatos, alapvető fontosságú hatásköreit, ezzel nyíltan semmibe vette az Alaptörvény X. cikkét és a Nemzeti Felsőoktatási Törvény 75. §-ának (1) bekezdését, amelyek az oktatás és kutatás szabadságát védik. Ennek a nyilvánvaló és kétségtelen jogtiprásnak az orvoslása nem várhat addig, amíg egy bíróság ítéletet hoz, mert addigra már nem lesz SZFE, hanem valami más lesz a helyén. A helyzet kulcsa az alapító, a magyar állam, és az alapítói jogokat gyakorló miniszter, Palkovics László kezében van. A Rektori Konferenciának pedig nem tárgyalásokat kellene szorgalmaznia az egyetem és a kuratórium között. Az MRK szólítsa fel az illetékes minisztert, hogy haladéktalanul hívja vissza a törvénysértő kuratóriumot, és nevezzen ki olyat, amelyik nem az erő pozíciójából, hanem partnerként képes tárgyalni az SZFE polgáraival és legitim vezetésével.


Máté András, Oktatói Hálózat    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem Máté András, Oktatói Hálózat, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Facebook