Nyilatkozat az illegális idegenvezetői tevékenységről

NYILATKOZAT

Mi, Magyarországon élő és dolgozó idegenvezetők, a MISZ 2023. március 11-én megtartott Közgyűlésén a MISZ tagjai által tett nyilatkozat folytatása / kibővítése képpen, a mai napon az alábbi nyilatkozatot tesszük:

Mivel a MISZ-nek már 1990-es megalakulása óta Alapszabályban rögzített célja a jogosulatlan idegenvezetés visszaszorítása, és -minthogy e célt a folyamatos törekvések és erőfeszítések ellenére a mai napig sem sikerült elérni, valamint, - tekintettel arra, hogy a létező jogszabályok be nem tartása miatt helyi idegenvezető kollégáink az évtizedek alatt nagyon sok munkától estek el, ami nem csak nekik okozott bevétel kiesést, de a magyar nemzetgazdaságot is sok milliárd forintos kár érte és éri ma is, mert kevesebb deviza és kevesebb adó folyik be;

- figyelemmel arra, hogy igazolvánnyal rendelkező helyi, magyar idegenvezetők nélkül aligha valósulnak meg a hazai turizmus fontos célkitűzései, mint

1.     az országimázs építése

2.     a turisták visszatérési kedvének fokozása

3.     a turisták költési hajlandóságának erősítése

-        mint ismeretes, turisztikai célpontok látnivalóit a világ legtöbb országában helyi idegenvezetők hivatottak bemutatni a látogatóknak, és helyi jogszabályok alapján hatóságilag ellenőrzik és szankcionálják az illegális idegenvezetést;

-       csodálatos, világhírű, UNESCO Világörökségi helyszínekben gazdag országunk városaiban, illetve turisztikai célpontjain semmiféle hatósági ellenőrzés nincs,

ezért ezúton felhívjuk az illetékes, tisztelt döntéshozók figyelmét arra, hogy sürgősen szükséges a vonatkozó jogszabályok felülvizsgálata, pontosítása, kiegészítése:

-        a 33/2009.(XII.18.) ÖM rendelet az idegenvezetői tevékenységről,

-        a 2005. évi 164.sz. törvény a kereskedelemről,

-        a 2006.dec.12-i 2006/123/EK irányelv a belső piaci szolgáltatásokról,

-        a 364/2016. (XI.29.) Korm. rendelet a Bp. Főváros Kormányhivatala által kiszabható bírság szabályairól,

-        a 365/2016. (XI.29.) Korm.rendelet a Kormányhivatalnak a szolgáltatás felügyelete ellátásáról,

-        a 2017. évi 125.sz. törvény a közigazgatási szabályszegések szankcióiról, melyek eredményeképpen kijelölésre kerül egy olyan hatóság, amely jogosult az idegenvezetők közterületen való ellenőrzésére és szükség esetén szankcionálására, és erre anyagi fedezetet is kap.

Tisztelettel kérjük az illetékes döntéshozókat, hogy a fenti ügyben a turistaszezon beindulására tekintettel haladéktalanul intézkedjenek. Kérésünket aláírásunkkal is megerősítjük.

Budapest, 2023. március 30.

Czakó Zsolt MISZ alelnök    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Aláírásommal elfogadom, hogy Czakó Zsolt MISZ alelnök láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák: