Nem kell a Balatonra se motorcsónak, se jetski, akármilyen motor hajtja is!

Augusztus elején mutatta be egy balatonvilágosi kft. az általuk tervezett elektromos jetskit. A sajtóhírek szerint hamarosan indul a gyártás, és néhány év alatt akár több százat is telepítenének belőlük a Balatonra. A 4 méter hosszú sporteszköz 55 kilométer/órás sebességgel fog száguldozni.

A Balatonon ma tilos a motorcsónakázás és a jetskizés. Törvény tiltja, évtizedek óta. Ezért is lett napjainkra a Balaton a szezonban a strandolóké és a vitorlázóké, valamint egész évben a szép tájban gyönyörködő, nyugalmat kereső pihenni vágyóké. Ha megjelennének a száguldozó "sportolók", hamar elüldöznék a mostani vendégkör nagy részét.

Évtizedekkel ezelőtt, mikor a tiltás született, nem gondoltak arra, hogy egyszer majd lehetővé válik az benzinmotor helyett az elektromos meghajtás. A jogászkodók ezért máris megtalálták a kiskaput, mert szerintük az elektromotorral felszerelt csónak és a jetski használatát a Balaton-törvény nem tiltja.

Az aláírók a Balaton és a balatoni turizmus érdekében azt kérik a törvényalkotóktól, hogy módosítsák a Balaton-törvényt, egyértelművé téve, hogy a tavon a motorcsónak és a jetski használata tilos. Maradjon a Balaton "családi paradicsom"!

Hajósy Adrienne (Nők a Balatonért Egyesület)    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével