Nem ezt ígérték!

Petíció a XV. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről és a bérleti díjak mértékéről szóló rendelettervezet ellen.  

Tisztelt Cserdiné Németh Angéla Polgármester Asszony!

Tisztelt XV. kerületi Képviselő-testület!  

Tiltakozzunk a Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat lélektelen lakbéremelése ellen!

Közel kétezer család kétségbeesve és felháborodva látta, hogy az önkormányzati bérlakások lakbérét sávos rendszerben 2024. szeptember elsejéig   170-300 %-kal is emelik. A megemelt összeget ekkor néhány napon belül be is kell fizetniük, mely a gyermeket nevelő családoknak a tanév kezdetével járó, amúgy is magas kiadásait tovább növeli. Önök nem ezt ígérték a „Folytassuk együtt, XV. kerület!”  című kiadványban!  A kiadvány „Sűrűbb a szociális háló” című oldalán a következő mondat szerepel: A lakbérek nem változtak, igazságosabbá vált a bérleti díjak rendszere, a költségelvű bérlakások esetében.

Az „igazságos” -nak nevezett új lakbér-rendelet alapján nem elég, hogy a szociális elvű lakbér esetében 50%-kal emelik a lakbéreket a költség -és piaci elvű lakbérek esetében, akár 300%-ot is elérő lakbéremelésen kívül, áthárítják a bérlőkre a közös költség jelentős részét minden lakbér kategóriában.

Nem tartjuk következetes gondolkodásnak azt, hogy a 12 év alatt az Önök által nem emelt lakbért, most a bérlők nyakába zúdítsák minden átmenet nélkül. Mindez együtt, – változatlan, sokszor csökkenő jövedelem mellett – megoldhatatlan helyzet elé állítja a bérlők többségét. A szociális bérlakásokban lakó nehéz sorsú családok nehéz anyagi körülményeik miatt nem tudták megvenni bérlakásaikat, vagy kényszerültek szociális bérlakásokba költözni. Kérjük Önöket, hogy ez az emelés, több évre lebontva sávosan kerüljön bevezetésre.

Cserdiné Németh Angéla polgármester asszony vonja vissza a tervezett drasztikus mértékű lakbér emelést és vegye figyelembe a társadalmi egyeztetésen és lakossági fórumon a bérlők által tett javaslatokat. Kérjük továbbá, hogy vizsgálják felül a Palota-Holding Zrt. működését, gazdálkodását, hogy átlátható és észszerű legyen.

Kérjük továbbá Cserdiné Németh Angéla polgármester asszonyt, hogy az önkormányzat segítséget nyújtson, az igazoltan önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerülő bérlőknek és biztosítson részükre méltányosságot és adósságkezelő szolgáltatást.

A XV. kerületi önkormányzati lakásbérlők közösségének online szavazása alapján egy 20%-os lakbéremelést tartunk elfogadhatónak. Kérjük, hogy jelen petíciónk átadásával a fentiek figyelembevétele mellett a XV. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről és a bérleti díjak mértékéről szóló rendelet tervezetet gondolják át, hogy a kerületi bérlőknek megfizethető lakhatást biztosítsanak, de ne segélyeken keresztül, mert az nem mindenki számára elérhető.  

Jelen petíciót mindenki aláírásával támogathatja, hogy a XV. kerület Polgármester asszonya azonnal szüntesse be a nehézsorsú családok, önkormányzati lakások bérlőinek indoktalan megsarcolását.

Budapest, 2023. április 22.

XV. kerületi önkormányzati lakásbérlők közössége

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Csatári Emese láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...