Ne vonják el az abortuszokra szánt költségvetési pénzt!

Az alábbi levélhez keresünk aláírókat. A levelet a 2011. december 12-i héten, az aláírók nevének és foglalkozásának megjelölésével küldjük el Orbán Viktornak. Kérjük írja alá a petíciót, és továbbítsa másoknak is.

Kuszing Gábor, Patent Egyesület, www.patent.org.hu
Kapronczay Stefánia, Társaság a Szabadságjogokért, www.tasz.hu

 

LEVÉL ORBÁN VIKTORNAK:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Azért írunk Önnek, mert mély aggodalommal tölt el bennünket, hogy egy törvénymódosító javaslat, amelyet két KDNP-s képviselő társa nyújtott be, átcsoportosítaná a 2012-es költségvetésből a művi terhesség megszakításokra szánt 400 millió forintot. Ez az összeg eredetileg azoknak a terhességmegszakításoknak a fedezetét jelentette volna, amelyeket nem fedez az egészségbiztosítás, és amikor a nő szociális helyzete indokolja a költségek mérséklését vagy elengedését. Ezt a lehetőséget kívánják képviselőtársai eltörölni.

A javaslat elfogadása a legszegényebb és leginkább kiszolgáltatott lányokat és nőket korlátozná abban, hogy döntsenek gyermekvállalási kérdésekben. Szakemberek beszámolója szerint ennek az összegnek egy része szegény vagy állami gondoskodásban élő tinédzser lányok, illetve olyan szegény nők ellátását fedezi, akiknek a 29710 forint kifizetése is nehézséget okoz. Ők könnyen elveszthetik minden esélyüket a tanulásra vagy a meglévő gyermekeik felnevelésére, amennyiben a nemkívánt terhességüket nem tudják megszakítani. Ennél kutatások alapján még valószínűbb, hogy nem biztonságos módját választják majd a terhesség megszakításának, amivel egészségüket vagy akár életüket is kockáztatják.

A fentiek miatt kérem, hogy tegyen meg minden Öntől telhetőt, hogy a költségvetésből ez az összeg ne kerüljön átcsoportosításra.

Tisztelettel:

[aláírók]