Ne bírságolják meg a békésen biciklizőket Székesfehérvár Belvárosában!

Székesfehérvár belvárosának jelentős része gyalogos zóna, ami nagyon jó mert így nem közlekedhetnek autók.

A közterület felügyelők a táblákra hivatkozva, egy ideje, a biciklistákat is rendszeresen figyelmeztetik (inkább fenyegetik) vagy megbírságolják, többször egészen felháborító módon. (Három eset leírása a petíció végén.)

A biciklizési tilalomnak csak rendezvények esetén, esetleg szép idős hétvégéken lenne értelme, hétköznapokon (különösen reggel és esősebb délutánokon, amikor a biciklisták iskolába vagy munkába tekernek), a közterület felügyelőkön kívül alig néhány ember sétál az utcán. Ráadásul az egész területen van úttest és széles járda, amit természetesen a gyalogosoknak nem kell figyelembe venni, de a biciklisták bőven elférnének az úttesten.

Kérjük a város vezetését hogy változtasson a jelenlegi rendszeren! Jó ötletnek tartanánk például:

1. A gyalogos zóna táblák alatt, kiegészítő táblával engedélyezzék a kerékpározást, akár sebességkorlátozás bevezetésével. Nagyobb rendezvények idejére, vagy nyári hétvégéken ezeket a táblákat le lehet venni, esetleg külön figyelmeztetéssel lecserélni. (pl: "Sokan vannak, kérlek most szállj le a kerékpárról, rollerről!")

2. Maradjanak úgy a táblák ahogy vannak, de utasítsák a közterület-felügyelőket, hogy ne szóljanak rá a kulturáltan kerékpározókra, csak akkor ha nagyon sokan vannak a főutcán, vagy rendezvények idején. (És semmiképpen se büntessék őket, csak ha kirívóan viselkednek.) 

A második javaslat elsőre furcsának tűnhet, én mégis ezt tartom a legjobbnak. Ezzel kapcsolatban itt olvasható egy rövidebb írás:  https://docs.google.com/document/d/1NhGr-HRSFM2ZTgZVfgvVRlTgaXu7CFrl/edit?usp=sharing&ouid=110658588823768803720&rtpof=true&sd=true

Kérjük Polgármester urat, hogy mielőbb intézkedjen, illetve a Polgármester jelölteket, hogy nyilatkozzanak az ügyben, mert a sorozatos büntetések, fenyegetések, annyi embert érintenek érzékenyen, hogy befolyásolhatják a választások eredményét. Itt meg kell említenem, hogy azóta kétszer is összetalálkoztam Polgármester úrral a Belvárosban, és mindkétszer hosszabban beszélgettünk a témáról, megfontoltuk egymás álláspontját. Örömmel tölt el, hogy ennyire megszólítható polgármesterünk van.

Három példa: 

1. Egy idős házaspár tekert haza a piacról bevásárlás után, körülbelül 5km/h sebességgel. (Tájképileg is rendkívül jól passzoltak a belvároshoz.) A két jóval fiatalabb fiatal közterület felügyelő eléjük lépett, és az időseknek kijáró tiszteletet egyáltalán nem mutató hangnemben fenyegették őket, fejenként 20.000Ft-os büntetéssel. Nem tudom mi lett az ügy vége, mert miután odamentem és szóltam pár szót az "Urakhoz" otthagytam őket. A történetben szereplő 5 emberen kívül körülbelül négyen sétáltak még a környéken.

2. Egy tanítványomat (gimnáziumi tanuló) megbírságolták 39.000Ft-ra. Akkor mentek oda hozzá mikor egy padon üldögélve várta a barátait, kerékpárja a padnak támasztva. Megkérdezték, hogy biciklivel érkezett-e. Miután ezt nem tagadta, megbírságolták. A 39.000 Ft-os bírságot később még megemelték a fellebbezési díjjal, mert miután a szülők tiltakoztak, a biztonsági kamerák felvételei alapján megállapították, hogy a gyermek valóban biciklivel érkezett. Körülbelül 50 métert gurult a "tiltott zónában".

3. Más városból érkezett kerékpáros turistákat is megbírságoltak, az ő történetük a neten is széles körben terjed. (A legtöbb városban éppenségel támogátják a kerékpáros közlekedést, ezért őket teljesen meglepetés szerűen érte a bírság, ami méltán vet rossz fényt városunkra.)

 

 

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Éliás Tamás láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

Ezt az információt nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...