Mondj IGENT a VÍZRE!!!

 MONDJ NEMET A SIVATAGRA!  MONDJ IGENT A VÍZRE!
 
  Az idei nyáron súlyos bemutatót kaptunk az aszályról, a ránk váró sivatagi állapotokról. Komoly anyagi és környezeti károkat szenvedtünk el, tömegek megélhetése került veszélybe közvetlen vagy közvetett módon a katasztrofális aszály miatt.  
 
NEM KELL, HOGY ÍGY LEGYEN! - VAN MEGOLDÁS AZ ÉLHETŐ TÁJ MEGŐRZÉSÉRE!  
Helyes vízgazdálkodással úgy a kiszáradástól, mint a hőhullámok pusztításától mentesülhetünk, megfelelő tájhasználattal.  Az ehhez szükséges vízrendezés azonban erős, látványos összefogás nélkül nem valósulhat meg. Még semmi nincs veszve, de az idő minden eddiginél jobban sürget: nem maradtak éveink a cselekvésre.
A sivatagosodást nem érdekli a nem, kor, vallási vagy politikai hovatartozás, ezért bárhová is tartozol: Írd alá petíciónkat, segíts mihamarabb visszafordítani a katasztrófát, válaszd a vizet! Oszd meg ismerőseiddel!
  
NAGYKÖRŰ_NATURALvegkicsi_(1).jpg 
VÍZVÁLASZTÓ NYILATKOZAT a táji vízvisszatartásért
 
Alulírottak megfelelő szakértelmünk, gazdálkodói érintettségünk, illetve állampolgári véleményünk alapján ezennel kijelentjük, hogy a kialakult vízgazdálkodási vészhelyzet
hatékony kezelése érdekében át kell térni a vizeket a tájban megtartó vízgazdálkodásra és tájhasználatra!
 
A víz visszatartása a tájban gazdasági, klímavédelmi, fenntarthatósági, tehát nemzetstratégiai és biztonsági kérdés.
 
A feladat nem a vizek levezetése, hanem a vizek megtartása a tájban, történelmi alapokon a modern kihívásokhoz igazított fokgazdálkodás, ártéri tájgazdálkodás; az esővíz és a használt vizek visszaforgatása. A többletvizek befogadására alkalmas tájhasználat kialakítása a megoldás az elsivatagosodás és a kezdődő katasztrofális éghajlati események kivédésére.
 
A vizeknek helyet biztosító tájhasználathoz át kell értelmezni az árvíz és a belvíz fogalmakat, igazítani a meglévő műtárgyak üzemeltetési szabályzatait, valamint az agrárszabályzókat és támogatásokat, hogy a vízpuffer hasznosítású területek (halastó, rét, fás legelő, rizsföld stb.) szerves részévé váljanak a mezőgazdasági kultúrának.
 
A fentieknek megfelelően kérjük a magyar gazdálkodókat, polgárokat, érintett szakmák képviselőit, természet- és társadalomtudósokat, mérnököket, gazdasági és jogi szakembereket, a szakmai és politikai vezetőket, hogy segítsék a víz- és tájhasználat ilyen irányú szemléletváltását és mielőbbi átalakítását!
 
Ópusztaszer, 2022. 08.07.
 
Bátran írj, az e-mail címeket és a telefonszámokat csak a petíció szerzője láthatja.
De kacsolattartáshoz és további lépésink tájékoztatásához szükséges. Köszönjük!
 
 

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Vízválasztók láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

Telefonszámát nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...