Mondj IGENT a VÍZRE!!!

 MONDJ NEMET A SIVATAGRA!  MONDJ IGENT A VÍZRE!
 
  Az idei nyáron súlyos bemutatót kaptunk az aszályról, a ránk váró sivatagi állapotokról. Komoly anyagi és környezeti károkat szenvedtünk el, tömegek megélhetése került veszélybe közvetlen vagy közvetett módon a katasztrofális aszály miatt.  
 
NEM KELL, HOGY ÍGY LEGYEN! - VAN MEGOLDÁS AZ ÉLHETŐ TÁJ MEGŐRZÉSÉRE!  
Helyes vízgazdálkodással úgy a kiszáradástól, mint a hőhullámok pusztításától mentesülhetünk, megfelelő tájhasználattal.  Az ehhez szükséges vízrendezés azonban erős, látványos összefogás nélkül nem valósulhat meg. Még semmi nincs veszve, de az idő minden eddiginél jobban sürget: nem maradtak éveink a cselekvésre.
A sivatagosodást nem érdekli a nem, kor, vallási vagy politikai hovatartozás, ezért bárhová is tartozol: Írd alá petíciónkat, segíts mihamarabb visszafordítani a katasztrófát, válaszd a vizet! Oszd meg ismerőseiddel!
  
NAGYKÖRŰ_NATURALvegkicsi_(1).jpg 
VÍZVÁLASZTÓ NYILATKOZAT a táji vízvisszatartásért
 
Alulírottak megfelelő szakértelmünk, gazdálkodói érintettségünk, illetve állampolgári véleményünk alapján ezennel kijelentjük, hogy a kialakult vízgazdálkodási vészhelyzet
hatékony kezelése érdekében át kell térni a vizeket a tájban megtartó vízgazdálkodásra és tájhasználatra!
 
A víz visszatartása a tájban gazdasági, klímavédelmi, fenntarthatósági, tehát nemzetstratégiai és biztonsági kérdés.
 
A feladat nem a vizek levezetése, hanem a vizek megtartása a tájban, történelmi alapokon a modern kihívásokhoz igazított fokgazdálkodás, ártéri tájgazdálkodás; az esővíz és a használt vizek visszaforgatása. A többletvizek befogadására alkalmas tájhasználat kialakítása a megoldás az elsivatagosodás és a kezdődő katasztrofális éghajlati események kivédésére.
 
A vizeknek helyet biztosító tájhasználathoz át kell értelmezni az árvíz és a belvíz fogalmakat, igazítani a meglévő műtárgyak üzemeltetési szabályzatait, valamint az agrárszabályzókat és támogatásokat, hogy a vízpuffer hasznosítású területek (halastó, rét, fás legelő, rizsföld stb.) szerves részévé váljanak a mezőgazdasági kultúrának.
 
A fentieknek megfelelően kérjük a magyar gazdálkodókat, polgárokat, érintett szakmák képviselőit, természet- és társadalomtudósokat, mérnököket, gazdasági és jogi szakembereket, a szakmai és politikai vezetőket, hogy segítsék a víz- és tájhasználat ilyen irányú szemléletváltását és mielőbbi átalakítását!
 
Ópusztaszer, 2022. 08.07.
 
Bátran írj, az e-mail címeket és a telefonszámokat csak a petíció szerzője láthatja.
De kacsolattartáshoz és további lépésink tájékoztatásához szükséges. Köszönjük!
 
 

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Vízválasztók petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGYFizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...