Milliós nagyságrendű pénzbüntetést az állatkínzóknak! A felfüggesztett börtönbüntetés nem igazi büntetés!!!!

Milliós nagyságrendű pénzbüntetést az állatkínzóknak!

Kérjük írjátok alá a petíciót, hogy tényleg bűnhődjenek az állatkínzást elkövetők!

A felfüggesztett börtönbüntetés nem igazi büntetés!!!! A letöltendő börtönbüntetést pedig alig szabnak ki…

Hazánkban az állatok sérelmére elkövetett bűncselekmények igen kis százaléka kerül nyomozati szakaszból bírósági szakaszba. Még kevesebb ítélet szól a felfüggesztett vagy ténylegesen letöltendő börtönbüntetésről. Több fórumon igény van arra, hogy a büntetési tételeket az állatkínzás esetén megemeljék de amellett, hogy ez irreális, nem is bír elrettentő erővel.

Azt kérjük, hogy a meglévő szankciókat érvényesítse a Tisztelt Kúria és a Tisztelt Bíróságok! Vannak kész jogszabályi lehetőségek, használják azokat!!!!
Úgy véljük, hogy a „nem biztos börtönbüntetés” helyett inkább másfajta joggyakorlat bevezetése nagyobb hatással lenne mind az állatkínzást a jövőben elkövetőkre, mint visszatartó erő, mind pedig az állatok sérelmére elkövetett bűncselekmények számának csökkenését is elősegítené.

A bíróságoknak lehetőségük van kiszabni pénzbüntetést. 30 naptól 540 napig terjedően és 1000 forintos napi összegtől 500 000 forintig. Amennyiben úgy ítélkeznének, hogy a kiszabott büntetés a milliós nagyságrendet is elérné, úgy az elkövetőknek hosszú távon is hatással lenne az életére (míg egy felfüggesztett börtönbüntetést gyakorlatilag úgy élnek meg, hogy megúszták).

A napi tétel bűncselekmény tárgyi súlyához igazodik, alapul véve annak „társadalomra veszélyességét” így az állatkínzást sorolhatjuk a társadalomra különösen veszélyes magatartásnak. A pénzbüntetés egy napi tétele nem érheti el és nem is haladhatja meg az elkövető jövedelmét.

Amennyiben a büntetési tétel például 200 napban és napi 10 000 forintban kerülne megállapításra, úgy a 2 millió forintos bírság már akkora értéket képvisel, hogy igazán nyomást gyakorol az elkövetőre, befolyásolja mindennapi életét. Amennyiben az elkövető nem tudja befizetni az összeget, úgy egynapi tétel helyébe egynapi szabadságvesztés lép, így az eredménye a fogházban letöltendő szabadságvesztés lenne, aminek lehetősége még inkább visszatartó erővel bír.

Amennyiben az állatkínzás olyan fokú (több állaton, különös kegyetlenséggel elkövetett) úgy a végrehajtandó vagy részben felfüggesztett szabadságvesztés mellett pénzbüntetést kiszabásának is lehetősége van, és azt az elkövető nem fizeti meg, az átváltoztatott szabadságvesztést ugyanabban a fokozatban kell végrehajtani.

Amennyiben a pénzbüntetés végrehajtása sikertelen, behajthatatlan, úgy végrehajtandó szabadságvesztésre kell a büntetést átváltoztatni, amelynek végrehajtása életkor szerint különböző, tehát a fiatalkorúakra is érvényesíteni lehet.

Kérjük továbbá a Tisztelt Kúriát és a Bíróságot, a Bírókat, hogy amennyiben egy elkövető bármilyen elmarasztaló ítéletben részesül, úgy őt halmazati büntetésként automatikusan tiltsák el az állattartástól és az állatokkal való foglalkozástól a maximálisan megengedett 8 évre!

Magyar Állatvédők Szövetsége (MÁS) Civil Társaság    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Az aláírással felhatalmazom Magyar Állatvédők Szövetsége (MÁS) Civil Társaság petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.