Mi nem így képzeljük el a rendet

https://lh3.googleusercontent.com/-CWpyOJ5Xm6w/UidHSGMn4oI/AAAAAAAAfRo/udAvlNlqNmc/s720/_DSC5217.JPG

Mi nem így képzeljük el a rendet – petíció a magyar Országgyűlés képviselőinek

 

Tisztelt Országgyűlési képviselők!

Pintér Sándor belügyminiszter 2013. május 12-én nyújtotta be a T/10749. számú törvényjavaslatot a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénynek az Alaptörvény negyedik módosításával összefüggő módosításáról, amely akár elzárással is büntetné a közterületen vagy maguk építette kunyhókban élő embereket. Ezt a törvényjavaslatot az Országgyűlés 2013 szeptemberében tárgyalja. Mi, e petíció aláírói azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy NE szavazzák meg a törvényt, amely a hajléktalan emberek bírságolását és bizonyos esetekben elzárását is eredményezheti.

Bizonyára Önök is tisztában van azzal, hogy ma Magyarországon a hajléktalan emberek száma messze meghaladja a hajléktalanellátó-rendszerben rendelkezésre álló férőhelyek számát. A meglévő szálláshelyek túlzsúfoltak (különösen télen) és sok esetben embertelen körülményeket biztosítanak. Ráadásul a szociális bérlakások száma és az elérhető lakhatási támogatások összege olyan alacsony (a lakásfenntartási támogatás átlagos havi összege háztartásonként 4-5000 forint), hogy ma Magyarországon szinte lehetetlen kijutni a hajléktalanságból. Ahelyett, hogy ennyi időt, energiát és közpénzt fordítanak a hajléktalan emberek üldözésére és „tárolására”, arra kellene felhasználniuk a kormányzati felhatalmazásukat és a rendelkezésükre álló erőforrásokat hogy elősegítsék az elszegényedett emberek megfelelő munkához jutását, amiért megfelelő bért kapva meg tudnák fizetni saját lakhatásukat. A büntetéssel csak azt érik el, hogy még kevesebb esélyük van a talpra állásra!

Ennek a törvényjavaslatnak a megszavazásával a legszegényebb emberek létét tennék büntethetővé, vagyis azt a tényt tennék szabálysértési tényállássá, hogy ma több tízezer magyar embernek nincsen hol laknia. Ha a törvényjavaslatot elfogadják, akkor a legelesettebb honfitársainknak félniük, rejtőzködniük kell majd. Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal nehezebben érik majd el őket a szociális ellátó intézmények, valamint a jó szándékú polgárok. Ennek különösen súlyos következményei lehetnek a téli időszakban, amikor a fedél nélkül élő emberek fokozottan ki vannak téve a fagyás és a kihűlés veszélyének.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a mostanival lényegét tekintve megegyező szövegű törvényt – amely szintén a közterületen történő életvitelszerű lakhatást büntette – az Alkotmánybíróság 2012 novemberében alkotmányellenesnek nyilvánította és meg is semmisítette. Mindezt olyan alapvető emberi és állampolgári jogokra hivatkozva tette, amelyekért a magyar emberek évszázadokon keresztül küzdöttek és hoztak óriási áldozatokat, illetve amelyeket a hazánkat kötelező nemzetközi szerződések is garantálnak. Korábban a hajléktalanság kriminalizálása ellen tiltakozott többek között a Szent Egyed Közösség, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Munka- és Szociálpolitikai Tanszéke, a Habitat for Humanity magyarországi szervezete, a Társaság a Szabadságjogokért, a budapesti hajléktalanellátó szervezetek fóruma (Tízek Tanácsa), az európai hajléktalan ellátó szervezeteket tömörítő FEANTSA és számos magánember és politikai párt is.

Kérjük, hogy a hajléktalan emberek üldözése helyett támogassák a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását, az érdemi és felelős lakáspolitikai kialakítását, valamint az elsőként lakhatás megközelítés bevezetését a hajléktalan-ellátásban.

Önök megválasztásukkor hatalmas felelősséggel lettek felruházva, amely egyben azt is jelenti, hogy hatalmas lehetőségük van most arra, hogy fellépjenek a hajléktalanság megoldása érdekében. Arra kérjük Önöket, hogy ne a hajléktalan emberek üldözése, hanem a hajléktalanság elleni küzdelem mellé álljanak!