Mentsük meg az Éger-patakot!

4_Eger_patak_2015nyar_vizzel.jpg

Az Éger-patak egy részlete egykor a 2015-ös mederrendezés előtt

 

Tiltakozunk a pécsi Éger-patak technokrata,  az  ökológiai  egyensúlyt  sértő mederrendezési terve ellen, ami a patak idejétmúlt „sztalinista” lebetonozásával, kövezésével: mederburkoló elem, keretelem, a medret teljesen beburkoló gabionpaplan, fák-bokrok kivágásával, az élőhelyek pusztulásával, a táj arculatának jelentős változásával, nagymértékű levegőminőség romlással járna. Ráadásul szembemegy, mind az Uniós, mind a magyar természetvédelmi jogszabályokkal! „A vízfolyások és tavak természetes és természetközeli állapotú partjait - a vizes élőhelyek védelme érdekében - meg kell őrizni. A vízépítési munkálatok során a természetkímélő megoldásokat kell előnyben részesíteni„ (1996. évi LIII. törvény 16. § (5)  

Az Éger-patak, mint vízfolyás és komplett ökoszisztéma nemzeti érték, országos ügy!

Követeljük a városi kezelő által önkényesen és ötletszerűen el-elzárt vízfolyás visszaállítását a korábbi szintre! Azt kívánjuk továbbá, hogy csak ott, ahol erre feltétlenül szükség van (kidőltek a magáningatlanok kerítései, kimosódtak az alapozások, hulladék halmozódott fel) ott javítsák meg a patak állapotát, de „az elavult megközelítések helyett korszerű, környezetbarát, ökológiailag megfelelő, elegáns megoldásokkal, melyek a Természetet és az ott élők és érintettek igényeit is figyelembe veszik, mivel az az irány, mely a fenntarthatóság felé mutat és nemcsak hosszú- de már középtávon tartós megoldásokhoz vezet”. (Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság állásfoglalása és ajánlása. 2021.) Legyenek tekintettel a tájvédelmi szempontokra is: a patak mente kultúrtörténeti és esztétikai (természetközeli vízpart részletek, hagyományos  patakhasználatot tükrözõ beépítések, építmények és a vízpart harmonikus együttese, hagyományos patakparti növénytelepítések stb.) értékeinek védelmére. Ahol azonban a lakosság önkéntes alapon rendszeresen gondoskodik a partszakasza rendbentartásáról, ott ne történjen semmiféle változtatás. Legfeljebb egyeztessenek a lakossággal, mit várnak el tőlük, hogy a patak jókarban tartott legyen, és a – kb. 25 évente szokásos –, legközelebb tehát 2039-ben várható villámárvíznek ellen tudjon állni.  


Pécs, 2022. 05. 10.  

 Folyamatosan frissül facebook-oldalunk a témával kapcsolatban! https://www.facebook.com/A-p%C3%A9csi-%C3%89ger-patak-%C3%A9s-az-%C3%89ger-v%C3%B6lgy-mindenki%C3%A9-112587611452062

3_Eger_patak2014_Arviz_2014.jpg

Az első sikertelen gátépítés után (2014)

 

Az ugyanennél a szakasznál történt építkezést lásd még itt: https://cloud.genianet.com/index.php/s/5YNAz8SbBKbFCQT       


Kiss Magdolna (GeniaNet)    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Kiss Magdolna (GeniaNet) petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...