Lehessen továbbra is balra kanyarodni Zuglóban a Bosnyák tér (belváros) felől érkezve a Csömöri útról a Lőcsei útra

2021 őszén a budapesti Zuglóban a Csömöri út-Lőcsei út kereszteződését felújították, valamint megváltoztatták a forgalmi rendet és jelzőlámpát telepítettek a kereszteződésbe. Az új forgalmi rend érdemben december 3-tól vált érvényessé, a jelzőlámpát másnap kapcsolták be. Ettől kezdve tilos lett balra kanyarodni a Bosnyák tér felől (a Thököly úton a belváros felől) érkezőknek a Csömöri útról a Lőcsei útra, pedig ezzel évtizedeken keresztül semmi probléma nem volt. Az átalakítással egy újabb lehetőséget vágtak el a Bosnyák tértől északra található kertvárosi részben lakóktól a hazaérkezésre.

20211204_135337[1].jpg

Ellenben a Rákos patak (így a XV. kerület) felől érkezők ugyanebben a kereszteződésben továbbra is bármerre mehetnek, nekik külön balra kanyarodó sávot alakítottak ki a Lőcsei út Bosnyák téri piac felé eső irányába.

Több lehetőség is lett volna a kereszteződésben a Bosnyák tér felől érkezők balra kanyarodásának lehetővé tételére, így a korlátozás elkerülésére:

  • Mivel a kereszteződés említett pontján két forgalmi sáv került kialakításra, a bal oldali sávból egyszerűen továbbra is meg lehetne engedni a balra kanyarodást. Tekintettel arra, hogy ettől a forgalmi sávtól a Csömöri úti villamos sínek helyének megmaradása miatt még bőven van hely a szembe jövő (a Csömöri úton a belváros felé haladó) forgalom előtt a kereszteződésben, egy-egy balra kanyarodó jármű nem akadályozza a forgalmat az elsőbbség megadásával, tehát a balra kanyarodás lehetőségének engedése telizöldes jelzőlámpával is megoldható lenne. Vagyis nem szükséges más lámpaprogram sem. Ha pedig többen is használják ezt a lehetőséget egyszerre, a jobb oldali forgalmi sávon még mindig haladhat a Csömöri úton kifelé (a XV. kerület felé) a forgalom.
  • Ha egy kicsivel hosszabb szakaszon bontották volna el a régóta használaton kívüli (és így meglehetősen ronda, zavaró, útban lévő) Csömöri úti villamos síneket, itt kialakíthattak volna egy külön balra kanyarodó sávot. Ez a sáv kaphatna külön jelzőlámpát és akkor teljes kapacitással szolgálhatná a másik két sáv az egyenesen haladókat. A Bosnyák tér felől a kertvárosba balra, valamint a XV. kerületből a Bosnyák téri piachoz balra kanyarodók kaphatnának zöld jelzést egyszerre. (Bőven van hely az egymás mellett, egymás útjának keresztezése nélkül történő kanyarodásra, ahogy eddig is volt) Így ezzel a megoldással sem kell külön időt biztosítani a lámpaprogramban a probléma megoldásához.

A belvárosból a Thököly úton (Csömöri úton) az említett területre hazaérkezők ilyen korlátozását nem fogadjuk el, mivel ez szükségtelen és aránytalan kényelmetlenséget okoz a környék lakóinak vagy más okból erre közlekedőknek. Mivel a környékre való behajtás már csak kerülő utakon, visszafordulási lehetőségek kihasználásával lehetséges, a korlátozás az energiapazarlást és a környezetszennyezést is növeli.

Kérjük az illetékes szerveket, így különösen a XIV. kerületi és a Fővárosi Önkormányzatot, valamint az annak közlekedésszervezéséért felelős BKK-t, hogy a forgalmi rendet haladéktalanul változtassák meg és ismét legyen lehetőség a korábbi évtizedekhez hasonlóan az említett kereszteződésben minden irányban továbbhaladni.

A petíció szerzőjeként a fentieket és a kereszteződés átalakításával kapcsolatos egyéb észrevételeimet 2021. december 3-án e-mail-ben elküldtem a XIV. kerületi Önkormányzat és a BKK ügyfélszolgálatának. Az aláírásgyűjtést a levelemben megfogalmazott, balra kanyarodást érintő kérésem nyomatékosítására szeretném felhasználni.

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Peller Balázs petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...