Legyen lehetőség oltás előtti allergiavizsgálatra!

Magyarországon elég sok a kötelező védőoltás. Ezeket az orvosi szakma beadja minden kisgyereknek, pár napos babáknak is, választási lehetőség nélkül, mindenkinek ugyanazt a hatóanyagot. Nincsenek tekintettel arra, hogy bárki bármire allergiás vagy érzékeny lehet. Pedig:

  • Ha valakinek például ismerten földimogyoró allergiája van, az orvosi szakma értelemszerűen azt tanácsolja neki, hogy ne egyen földimogyorót, hiszen életveszélyes allergiás rohamot válthat ki nála. Javasolják neki, hogy nézze meg az élelmiszerek címkéjét is, és ha rá van írva valamire, hogy földimogyorót tartalmazhat, akkor ne fogyassza. És minden élelmiszer összetételében kötelező is feltüntetni, ha a leggyakoribb allergéneket (földimogyoró, szezámmag, stb.) akár nyomokban is tartalmazza. Tehát a mogyoróallergiásoknak lehetősége is van arra, hogy NE egyenek földimogyorót, és az élelmiszerekről biztonságos tájékoztatást kapjanak az egészségük érdekében!
  • Ha valakinek ismerten valamilyen gyógyszer allergiája van, akkor azt a gyógyszert az orvosi szakma nem írja fel neki, nem kötelezi a szedésére, hiszen életveszélyes allergiás rohamot válthat ki nála. Ezért a gyógyszer felírása előtt az orvos megkérdezi, hogy allergiás-e arra a gyógyszerre, vagy másra.
  • Ha valakit megcsíp egy darázs, és a kis mennyiségű darázsméregtől anaflaxiás sokkot kap, az azonnali orvosi elsősegélyben kell hogy részesüljön, különben életveszélyes állapotba kerülhet, meg is halhat. Ezért a méh és a darázscsípés ellen védekezni kell, kell ellene tartani magunknál elsősegély szert, legalábbis az orvosi szakma ezt javasolja.

Az oltásokat az előzőekhez képest teljesen eltérő módon kezeli az orvosi szakma. Azt feltételezik, hogy senki sem lehet rájuk allergiás, mindenki bírja minden hatóanyagukat és a hatóanyag kombinációkat is, abszolút és teljesen biztonságosak. És ha az oltás előtt a szülők szeretnének az oltóanyagra allergiatesztet kérni, egy labor sem vállalja be a teszt elvégzését, mert nem lehet oltóanyagot vásárolni teszt céljára.

Ezt a gyakorlatot még akkor is folytatják, ha egyes gyerekek életveszélyes állapotba kerülnek egyes oltások után. Ezeknél nem vizsgálják meg szakszerű módon, hogy a szülő által állítottak megfelelnek-e a valóságnak, azaz, hogy a beoltott személy allergiás-e, érzékeny-e az oltóanyagra, pedig szakmailag és humánusan indokolt lenne.

Az oltás nem mindennapi dolog, mint a földimogyoró, a gyógyszerek és a rovarok, nem lehet előzetesen tudni, hogy allergiás-e valaki a hatóanyagára, vagy sem. Ha pedig csak az oltás után derül ki, hogy érzékeny vagy allergiás, visszafordíthatatlan egészségkárosodásokat okoz a reakció, hiszen az oltás "szedését", "használatát" nem lehet csak úgy abbahagyni, ahogy az élelmiszerekét és a gyógyszerekét.

A petíció célja, hogy a szülőknek - bizonyos előfeltételek esetén - állami támogatással vagy önköltségesen, de legyen lehetőségük oltás előtti, vagy akár oltás utáni allergiavizsgálatra! Ha már kötelező az oltás, akkor legyen minimum választható az elővigyázatosságból végzett allergiateszt minden oltásnál. (És a jövőben lehetőleg oldják meg azt is, hogy ha egy kisgyerek bizonyos oltóanyagra érzékenynek / allergiásnak bizonyul, választhasson másikat.)

Írd alá a petíciót a saját és a szeretteid egészségének érdekében! Köszönjük!

A cikk, ami a petíció indítását "ihlette":

http://www.zsambekimedence.hu/oltas_baksa_zsuzsa.htm

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem Szalkainé Tóth Tímea, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Facebook