Legyen gyalogátkelőhely az Eperjes utca / Wesselényi utca kereszteződésében!

zebrapetico.png

Írja alá a petíciót, ha egyetért azzal, hogy Budapest 20. kerületében az Eperjes utca és a Wesselényi utca kereszteződésében gyalogosátkelőhelyet jelöljenek ki!

A jelenlegi, zebra nélküli átkelőnél a növekvő forgalom miatt egyre többször lehet tapasztalni, hogy akár perceket is várni kell, míg át lehet jutni az úton.

A lakótelepen élők sokszor busszal érkeznek, ők sokan kelnek át a lakótelep felé, ezt jelenleg zebra nélkül nem tudják biztonságosan megtenni.

Az Eperjes utca végén, a Köztársaság téren, egy óvoda is van, ezért mindennapos látvány, hogy babakocsit toló anyukák fogják másik kezükkel a másik gyerekük kezét a kereszteződésnél, és várják, hogy át tudjanak biztonságosan kelni az úton. Ez természetesen a reggeli órákban is gondot jelent, illetve a délutáni órákban az óvoda végeztével.

A problémát súlyosbítja, hogy a szakaszon buszok is járnak, így nagyon sokszor a buszmegállóban álló busz miatt nem lehet kilátni biztonságosan a másik oldalra, hogy érkezik-e autó vagy sem.

A forgalom ezen a szakaszon mint említettem a csúcsforgalmi időkben a legnagyobb, az autósok sokszor az 50-es sebességhatárt sem veszik figyelembe, gyakran ennél jóval gyorsabban haladnak – ennek a csillapítására egy zebra is segítségül szolgálhat.

A kerületi önkormányzatot többször is megkerestük az ügyben. A kérdésre ezt a választ kaptuk:

"Egy korábbi lakossági megkeresés alapján már kérelmeztük a Wesselényi utca és az Eperjes utca kereszteződésében gyalogátkelőhely létesítését.
Megkeresésünkre a Budapest Közút Zrt. Forgalomtechnikai Igazgatósága a Wesselényi u.-Eperjes u. csomópontban forgalomszámlálást végzett. A forgalmi adatok alapján a Wesselényi u.-n gyalogátkelőhely kijelölését indokoltnak tartják.
Ugyanakkor tájékoztattak, hogy egy gyalogos-átkelőhely létesítése nem csak a fehér csíkok felfestését jelenti, hanem a járdacsatlakozás kiépítendő, és a közvilágítás is megerősítendő, ami új oszlop állítással jár, mert az érvényes előírások szerint új gyalogátkelőhelyen kétoldali megvilágítás biztosítandó. Továbbá a gyalogos-átkelőhely létesítése a közlekedési hatóság engedélyéhez kötött feladat. Mindezek a feladatok a kötetlenül felhasználható üzemeltetési költségkeretből nem finanszírozhatók, csak beruházási címként valósulhatnak meg, ami tervezői pályáztatást, tervezést, engedélyeztetést, kivitelezői pályáztatást és kivitelezést foglal magában. A Budapest Közút Zrt. jelenlegi beruházási programjában ez a helyszín nem szerepel."

A válasz óta természetesen semmi előrelépés nem történt – továbbra is az autók között kell átkelni ezen az egyre forgalmasabb útszakaszon.

Kérjük aláírásával támogassa a petíciót, és hívja fel a döntéshozók figyelmét arra, hogy égető szükség van az említett kereszteződésben egy gyalogátkelőhely létesítésének.

Az aláírással felhatalmazom Kővári Bálint petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.