külföldi autók kedvezményes tankolása

CÍMZETT,

A Miniszterelnöki Kabinetiroda


Magyarország kormánya május 27-én kihírdette azt a rendeletet, amelyben kitiltja a 480 forintos üzemanyagár hatálya alól a külföldi rendszámú autósokat. Ezzel véget vetve az üzemanyag-turizmusnak, mely az ország határvidékein az elmúlt napokban súlyos ellátási gondokat és kellemetlenséget okozott az itt élő állampolgároknak. Sajnos a szabályozás hiányában sokan kihasználták a „benzinturizmus” adta lehetőségeket a szomszédos országokból, ezzel jelentős jövedelemre tettek szert.

A Kormány 186/2022. (V. 26.) Korm. rendelete a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet módosításáról címmel jelent meg a kormány rendelete a 2022 május 26-ai esti Magyar Közlönyben.

Ez a rendelet új szabályokat állapít meg a benzinárstopra.

Ezen petíció aláírói egyetértünk és szükségesnek tartjuk a korlátozás bevezetését. De sajnos a kormányrendelet előírása mely előírja, hogy csak Magyarországon bejegyzett személyautóba lehet tankolni hatósági áras üzemanyagot súlyosan sérti, károsítja és diszkriminálja azon magyar és úniós állampolgárokat, akik külföldön bejegyzett személyautóval rendelkeznek különböző objektív okok miatt. De ezen polgárok Magyarországon élnek, dolgoznak és adóznak.

A fentebb meghatározott okok miatt kérjük a Kormány 186/2022. (V. 26.) Korm. Rendeletének kiegészítését, módosítását. Kérjük, hogy a hatósági áras tankolást ne csak a Magyarországon bejegyzett személyautókba legyen lehetséges hanem azon külföldi rendszámú személyautókba is melyek vezetői, akár magyar vagy külföldi állampolgárok de magyarországi állandó lakcímmel rendelkeznek.


Tisztelettel,

aláírók