Segítsünk megvédeni az izraeli demokráciát!

20230213_1758211.jpgKérjük támogató aláírásodat az alábbi nyílt levélhez, amit már 7 zsidó szervezet aláírt.

Miután a világ zsidósága megszólalt az izraeli demokrácia, szabadság, jogállam és pluralizmus érdekében, támogatva az Izraelben 11. hete folyó a demokrácia megvédését szolgáló protest megmozdulásokat, tüntetéseket,  politikai, társadalmi kűzdelmet, nagyon ideje volt,  hogy a magyar zsidóság is felemelje hangját. 

Kérünk, segíts Te is eljuttatni Europa 4. legnagyobb diaszpórájának hangját Jeruzsálembe! Ahogy a Mazsihisz szlogan mondja: egy szív, egy nép. Nem csak jogunk, de kötelességünk segíteni izraeli társainknak megőrizni az országot olyannak, amilyennek az izraeli Függetlenségi Nyilatkozattal megalapították és ahogy 75 éve relatív jól működött: zsidó és demokratikus, liberális és pluralista, befogadó otthona minden zsidónak akárhonnan is jönne, tiszteletben tartva a rengeteg különféle csoport jogait, akik együtt alkotják a színkavalkádot, az izgalmas, energikus, lendületes, pezsgő népet és országot! 

Az alábbi szervezetek után írjátok Ti is alá akár egyénileg, akár szervezetileg! 

"Nyílt levél Jakov Hadas-Handelsman úrhoz, Izrael magyarországi nagykövetéhez

Szolidaritás és aggodalom az izraeli demokráciáért

Tiszelt Nagykövet Úr !

Izrael állam valószínűleg a legsúlyosabb belső válságát éli 1948-as létrehozása óta. A demokráciában természetes politikai nézetkülönbségeken túl mély és veszélyes törés jelent meg az izraeli társadalomban.

Zsidó demokratikus értékeinkbe vetett hitünk, és Izrael államalapítóinak nyílt és egyesítő cionizmusának eszménye által vezérelve nem tartjuk elfogadhatónak, hogy bizonyos izraeli vezetők rasszista, homofób, és antidemokratikus kijelentéseket tesznek.

Elítélünk minden, az izraeli társadalmat megosztó fellépést, a felháborító nyelvezetet, a polgárok, férfiak és nők közötti egyenlőség megkérdőjelezését, a progresszív irányzatok megbélyegzését, és a kirekesztésről szóló diskurzusokat. Izrael Államának polgárai nem válhatnak olyan választási szövetségek foglyaivá, amelyek országukat olyan radikalizálódásba taszítják, amely nincs összhangban az állam történelmével, és a judaizmus alapvető értékeivel sem egyeztethető össze.

Mi, Izraellel szolidáris, és a honi közéletben részt vevő magyar zsidók és szervezeteink ezúton is kifejezzük aggodalmunkat az Izraelben jelenleg zajló események miatt.

Izrael barátaiként aggódunk:

- mivel a visszatérési törvény szabályainak javasolt változtatásai közvetlenül érintenének bennünket,

- mert demokráciájának bármilyen gyengülése megváltoztatja az Izrael Államról alkotott képet, amelyet mi is védünk, 

- valamint ez közvetlen hatással van a diaszpóra zsidóságára, így különösen a magyarországi zsidóság helyzetére is.

Büszkén köszöntjük az izraeli civil társadalmat, amely a maga sokszínűségében, minden különböző társadalmi, földrajzi és politikai nézőpontja ellenére közösen lép fel annak érdekében, hogy küzdjön az „igazságügyi reform” rendkívül nyugtalanító terve ellen, amely a hatalmi ágak szétválasztásának megkérdőjelezéséhez és gyengüléséhez vezetne, a Legfelsőbb Bíróság jogkörének korlátozásával egyetemben, és amely súlyos támadást jelentene az izraeli jogállamiság ellen.

Támogatjuk Isaac Herzog államelnök kezdeményezéseit, aki az észszerűségre szólít fel, és a mértékletességhez, a párbeszédhez és az egységhez való visszatérést kéri.

Felszólítunk mindenkit Izrael állam hatalmas erejének tiszteletére: a demokráciára!

Aláíró szervezetek nevei abc-sorrendben: 

Arzenu Magyarország

Bét Orim Reform Zsidó Hitközség

Gólem Színház Kht.

Limmud Magyarország Alapítvány

Maccabi VAC Hungary

Marom Klub Egyesület

Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség

2023 március 16"

 


Siegfried-Tompson Erika és Árvai Péter - Arzenu Hungary    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Siegfried-Tompson Erika és Árvai Péter - Arzenu Hungary láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

Telefonszámát nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...