Élhető szabályokat a Győr-Moson-Sopron vármegyei horgászoknak!

Élhető szabályokat a Győr-Moson-Sopron vármegyei horgászoknak!

FONTOS!

Kérünk minden horgásztársat, hogy online formában az „Aláírom mert... (választható)“ mezőbe, papír alapon pedig a neve mögé zárójelben adja meg horgászigazolványa számát is, ezzel is elkerülve azt a látszatot, hogy a petíciót tömegesen nem mi horgászok írtuk alá.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Horgász Szövetség 2023-as horgászrendje olyan új szabályokat tartalmaz, amelyek nagy része teljesen élhetetlen, betarthatatlan, s merőben eltérnek az országos szinten életben lévő szabályozástól. Ez egy folyamat része, ami több évre visszanyúlik, újabb és újabb számunkra elfogadhatatlan pontokkal. A szabályok szerintünk nem szolgálják azt a célt, amiért vélhetően kitalálták őket, azonban a becsületes többség horgászatát ellehetetlenítik és feleslegesen megbonyolítják. Bár jellemzően nyilvános magyarázat nélküliek, de meggyőződésünk, hogy pl. egy részük első sorban a nagytestű pontyok védelmében született. Ami dicséretes, azonban mi úgy gondoljuk, hogy a halőrzés hatékonyságának növelése, kontrollja, a halőrök nem a „mindenes“ szerepében történő alkalmazása szolgálná a megoldást, s nem a fűnyíróelv szerinti „büntetés“ minden horgász számára. Vizeinkben a ponty megbecsülése jelentősen, s indokolatlanul meghaladta a többi halfajét.

Nem lehet elmenni szó nélkül azon tény mellett, hogy az általános felnőtt éves területi jegy ára 22,22%-al emelkedett az előző évhez képest (amellett, hogy az állami jegy és hozzá tartozó fogási napló és szövetségi hozzájárulás csomag még ennél is jóval magasabb mértékben drágult), további elvihető darabszám és egyéb halfaj elvihető össztömeg szigorítás is történt, ami további díjemelésként is felfogható.

 

Indítványozzuk:

- A „14mm-es“ szabály eltörlése

INDOKLÁS: A szabály - a bevezetőben is említett módon - nem szolgálja azt a célt, amire vélhetően kitalálták, de a békéshalas horgászok jelentős részének csalizási szokását ellehetetleníti.

- A pontytilalom ideje alatti horgászrend szerinti felsorolt csalik tiltásának eltörlése

INDOKLÁS: Mivel ebben az időszakban tilos a ponty elvitele, ezért indokolatlan bármilyen csali használatának a megtiltása, ugyanakkor azok használata más halak horgászatára is alkalmas volna. További érvek felhozatala bár lehetséges, de felesleges.

- Külön harcsás és bojlis engedély eltörlése

INDOKLÁS: Az Országos Horgászrend nem különbözteti meg a horgászmódszereket.

- Behúzós jegy kiegészítő jegyként történő alkalmazása, érték igazítással

INDOKLÁS: Követve az országban több helyen alkalmazott módot.

- Csónakos kiegészítő jegy eltörlése

INDOKLÁS: Nem hivatalos magyarázat szerint a csónakos horgásznak több lehetősége van a halfogásra, ugyanakkor szerintünk pontosan ugyanaz a kvóta, egyéb méret- és darabszám korlátozás vonatkozik a csónakos horgászra, mint a parti horgászra.

 

Elkötelezettek vagyunk a természetes vizek és a halfauna védelme mellett, így a meghozott szabályokkal ellentétben a fajlagos tilalommal védett halfajok méretkorlátozásának és elvihető darabszámának szigorítását szorgalmazzuk a következőek szerint:

- csuka 40cm-ről 45cm-re, max. 75cm-ig elvihető

- süllő 35cm-ről 40cm-re, max. 70cm-ig elvihető

- harcsa 60cm-ről 80cm-re, max. 140cm-ig, ívási időben történő elvitelének teljes tiltása

- ponty 30cm-től, max. 60cm-ig elvihető

- menyhal 25cm-ről 45cm-re, max. 2db elvihető

- dévérkeszeg ívási időben történő elvitelének teljes tiltása

- compó teljes tilalma

- leánykoncér tilalmának feloldása, de minimum a paduccal egyforma szabályozása

 

A horgászati módszerek sokfélesége, az egyes horgászok által kifogott hal elvitel mennyiségében tapasztalható széles spektrum, annak szemlélete, anyagi helyzet mind azt eredményezi, hogy nem egyformán gondolkodunk, teljességgel lehetetlen egy mindenki szemében 100%-os szabályrendszert alkotni. Ennek figyelembe vételével, támogatom a petícióban leírtakat, egyetértek az alapvető iránnyal, melyet képvisel.

 

 

Köszönjük.


Horgászok a horgászokért!    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Horgászok a horgászokért! petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...