Gépészeti 10. b osztály felosztása ellen

MÁTÉSZALKAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM GÉPÉSZETI TECHNIKUM ÉS KOLLÉGIUM 4700 Mátészalka, Kölcsey út 12.

    Nagy József Igazgató Úr részére    

  Tisztelt Igazgató Úr!    

Alulírottak, mint a 10. b osztályos tanulók törvényes képviselői az alábbi kéréssel fordulunk Önhöz. Szeretnénk szíves tájékoztatását kérni a városban terjengő szóbeszéddel kapcsolatban, mely szerint a Szabó Istvánné osztályfőnök vezette 10. b (informatika-gépésztechnikus) osztályt megszüntetni tervezik anyagi okokra és az osztálylétszám csökkenésére hivatkozva.

Jogásszal és a Szakképzési törvényben jártas szakértőkkel konzultálva szeretnénk megfogalmazni ezzel kapcsolatos aggályainkat.  

Úgy hallottuk, hogy az intézményi tervek szerint az informatika szakos tanulók a másik informatika szakos osztályhoz csatlakoznának, melynek jelenlegi létszáma 27 fő. A mi osztályunkba járó 11 fővel az osztálylétszám ott 38 fő lenne. Tudomásunk szerint két tanuló a Megyei Szakértői Bizottság Szakértői véleménye szerint sajátos nevelési igényű, és mint ilyen az osztálylétszám számítása során 3 főként kell figyelembe venni. A Szakképzési törvény 54. § szerint a maximális osztálylétszám 32 fő, mely 20 százalékkal bővíthető fenntartói engedély alapján. A minimális létszám meghatározását fenntartói hatáskörbe helyezi. Az Intézmény Szervezeti és Működési Szabályzata és Szakképzési Programja nem rendelkezik a minimális osztálylétszámot illetően. Amennyiben az informatika szak jelenlegi osztálylétszámát illetően értesüléseink helyesek, úgy a jogszabályokkal ellentétes lenne az új osztály tervezett létszáma.

A Szakképzési törvény 54. § szerint a szakirányú oktatás megszerzése során a maximális csoportlétszám 16 fő lehet, így osztályösszevonás esetén is több csoportot kellene kialakítani a jogszabályoknak megfelelő működéshez.  

A gépésztechnikus gyerekeink gépgyártó technikus osztályba helyezése az általunk megkeresett szakértők egybehangzó véleménye szerint újabb problémákat vet fel, hiszen a szakváltás csak írásos szülői kérelem és egy erre hozott intézményvezetői határozat alapján lehetséges. Különösen igaz ez a mi esetünkben, mert már a kiküldött felvételi értesítőben és a beiratkozáskor kapott iratokban is szerepel a gépésztechnikus szak is, nem csak a gépészet ágazat. A két szak más szakmát ad más kompetenciákkal, képzési és kimeneti követelményekkel, más óraszámmal. Az gépésztechnikus szakmán belül vannak szakmairányok, a gépgyártástechnológiai technikus szakmánál nincs ilyen.

  Amikor 9. osztályban megkaptuk osztályfőnöknek Szabó Istvánné tanárnőt mindannyian örültünk, hiszen éppen egy ilyen határozott, de rendkívül igazságos és tapasztalt osztályfőnökre van szüksége a gyerekeinknek, aki a pandémiás időszak ellenére is igazi közösséget kovácsolt a gyerekeinkből. Tanárnő az, akire mindig maradéktalanul számíthatnak, és mégis tökéletesen „kordában tud tartani” egy ilyen fiúosztályt is. Mi szülők és a gyerekek is egybehangzóan ragaszkodunk Tanárnőhöz. Amennyiben szétszedik ezt az összeszokott és jól működő közösséget, annak egészen biztosan komoly következményei lesznek a gyerekek tanulmányi előmenetelére és magatartására is.  

Amikor 9. osztály elején szembesültünk azzal, hogy az általunk igényelt angol nyelv oktatása helyett kész tények elé állítva a gyerekek minden szülői tiltakozás ellenére, szintén pénzügyi okokra hivatkozva német nyelvet kezdtek tanulni, nem léptünk fel egységesen.

Ez az eset a szülők és a tanulók olyan fokú felháborodását váltotta ki, hogy amennyiben nem születik számunkra kedvező megállapodás, úgy a Szakképzési Centrum Kancellárjához, majd Főigazgatójához fordulunk.  

Várjuk mielőbbi szíves tájékoztatását a fenti problémákkal kapcsolatban.      

   A 10. b osztály tanulói és törvényes képviselőik 


Gépészeti 10. b osztály    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Gépészeti 10. b osztály petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )