Mondj nemet a felsőoktatás szétverésére!

Quoted post

bandeexoft

#25 Tanulni kellene, nem hőzöngeni!

2012-12-11 12:27

Tisztelt hozzászólók!
Úgy látom, hogy hozzászólásom igen komoly vitát kavart itt...
Ez így nagyon jó!
DE...

Először is!
Hogy egyértelmű legyen, azaz azért, hogy NE PÉLDÁLÓZZANAK nekem itt senki semmiféle ilyesmivel:
"Nekem van kettő, 22 és 24 évesek, meg egy csomó barát", szóval leszögezem, hogy nekem is van gyermekem, nem is egy, sőt az egyik lányom elsőéves egyetemista. ő IS IS DIÁKHITELBŐL TANUL!!!

Másodszor!
Jó lenne kicsit utánaolvasni a DIÁKHITEL 2 feltételeinek, mielőtt hülyeségeket állítanának. Akkor kell a diákhitelt visszafizetni, amikor munkája lesz az illetőnek. Azaz, ha befejezi a főiskolát, és netán nem kap néhány évig munkát (amit nagyon kétlek, ha megfelelő és nem "divatos", azaz "jól keresek majd" szakmát választott) akkor is csak akkor kell fizetni, amikor munkája lesz.
Tessék tájékozódni!
Azaz ne riogassák itt az embereket azzal, hogy milliós tartozásai lesznek, mire a főiskolát elvégzi!

Harmadszor!
Nem bűn az, ha valaki diplomát akar! Egyáltalán nem! De, ha valaki azért akar "ingyen" diplomát, hogy azzal majd külföldön jól megszedje magát (lásd a végzett orvosok nagy része), akkor az bizony bűn! NE AZ ÉN PÉNZEMEN (AZAZ A BEFIZETETT ADÓMBÓL) képezze magát, csak azért hogy neki jó legyen!
És itt most a "röghöz kötöttség" ellen érvelőknek is szól! NEM KELL VÁLLALNI A RÖGHÖZ KÖTÖTTSÉGET! DE HA NEM VÁLLALJA, AKKOR VISZONT NE AZ ÉN PÉNZEMEN TANULJON! Ez ilyen egyszerű!

Negyedszer!
Itt egy hozzászóló, egy lázító idézete: "Az egy dolog, hogy az ország nem akar az oktatásra költeni, és e miatt csak a gazdagok kiváltsága lehet"
Ki mondott ilyet, hogy csak a gazdagok kiváltsága lehet? Tessék kérem tájékozódni!
Ki mondott itt olyat, hogy nem akar az ország az oktatásra költeni?
CSAK hogy egyértelmű legyen! Vajon ki finanszírozza pl. a diákhitel kamatait? Ki finanszírozza a fél állami támogatottságot? (kibővítve jóval több főre, mint amit eddig elképzeltek)

Szóval! Értelmetlen e felesleges úszítgatás, és direkt félretájékoztatás!!!

Válaszok


Vendég

#33 Re: Tanulni kellene, nem hőzöngeni!

2012-12-11 12:52:01

#25: bandeexoft - Tanulni kellene, nem hőzöngeni!

Hallod, Te nem a Hoffmann vagy? :DDDD Idióta...

A gyereked helyett inkább a politikusok indokolatlanul magas fizetésére sajnáld az adódat.. Milyen érdekes, hogy nem a politikusok fizetési rendszerét akarják ilyen nagy erőkkel megreformálni, átalakítani mondjuk teljesítménybérre.. Ha megszavazok egy képviselőt, aki kurvára nem azt teszi amit akarok, nem engem képvisel hanem magát, akkor mire fel kap egyáltalán fizetést? Sok mindenen kell változtatni, és nem mondom h az oktatási rendszer kivétel ez alól, de az biztos, hogy nem így, és főleg nem ezzel kellene kezdeni..

zizou

#37 Re: Tanulni kellene, nem hőzöngeni!

2012-12-11 13:02:43

#25: bandeexoft - Tanulni kellene, nem hőzöngeni!

És az Ön elsőéves lánya fog majd végzettségének megfelelő és normálisan díjazott munkát találni Magyarországon, ha végez, vagy netán Ő is elhúz mosogatni Angliába? Vagy netán Ön olyan szerencsés, hogy megfelelő kapcsolati tőkékkel rendelkezik és végzős gyermekét alig várja a haveri cég?? És ha valakinek nincsenek ilyen lehetőségei? Az mit csináljon? Fellendülő gazdaság kellene, ahol az építőiparban dolgozótól kezdve az utcaseprőig találnak munkát az emberek tisztességes bérért, normálisan bejelentve.

Megoldásokat, ötleteket írjon, ne olyanokat, hogy pfúj ezek a csúnya fiatalok elhúznak külföldre... Miért mennek el, és hogy tartsuk őket itthon???????? Ezek a nagy kérdések! Ezeket kellene a mindenkori kormánynak megoldani itt, Európa közepén, 2012-ben, a XXI. században!!!

 

 

píítőr

#42 Re: Tanulni kellene, nem hőzöngeni!

2012-12-11 13:50:19

#25: bandeexoft - Tanulni kellene, nem hőzöngeni!

Inkább Ön tájékozodjon a diákhitelt illetően ha va munkája ha nincs a gyermekének el kell kezdenie a törlesztést a négy honappal a diplomázást követően...

http://www.diakhitel.hu/index.php/hu/diakhitel-20/torlesztem/mikor-kell-elkezdeni-a-torlesztest

Csak hogy egyértelmű legyen önnek a keretszámok váltosztatása az Ön gyermekét is érinti és mindenkit aki a felsőoktatásban tanul: hogy miért is? mert kevesebb pénzt fognak kapni a képzési helyek ergo vagy elbocsájtások lesznek vagy emelik a tandijakat

Az ilyen faszságokon meg hogy az ön pénzén meg ilyeneken megsem lepödök tipikus duma...

,,Az EU egységes piacot hozott létre egy egységesített jogrendszer révén, így biztosítva a személyek, áruk, szolgáltatások és tőke szabad áramlását.[4][5] Közös politikát folytat a kereskedelem,[6] mezőgazdaság, halászat,[7] valamint a regionális fejlesztés[8] területén''

 

És mielőtt itt hosszászól talán tájékozodjon hogy a diákhitel kamatait nem az állam finanszírozza hanem a befektetők(bankok) és a rendszer önfentartó,persze nyilván az állam is befektetett.

DeeDee03

#67 Re: Tanulni kellene, nem hőzöngeni!

2012-12-12 14:28:54

#25: bandeexoft - Tanulni kellene, nem hőzöngeni!

"Azaz ne riogassák itt az embereket azzal, hogy milliós tartozásai lesznek, mire a főiskolát elvégzi!" DIÁKHITEL2-ből járok most alapképzésre. Mire ezt a szakot elvégzem(4 év) 2 millió Ft-tal fogok indulni :) és ha rögtön kapok munkát (haha:D), akkor az azt jelenti, hogy ha mondjuk 40.000Ft ot tudnék félrerakni havonta, akkoris 4 évembe kerül, mire visszafizetem, MINIMUM. De hát ki tud félrerakni 40ezret egy minimálbérből? :D (nem azért vagyok költöségesen, mert nem tanulok, hanem mert már van egy diplomám, amit az államtól "ingyen kaptam" és a maradék 6 félévemet már nem tudom elhasználni, csak mesterképzésen, ami az én szakomhoz NEM volt és nem csak mesterképzés nincs az elvégzett szakomhoz, de normálisan megfizetett munka sincs)

győri egyetemista

#109 Re: Tanulni kellene, nem hőzöngeni!

2012-12-17 13:52:38

#25: bandeexoft - Tanulni kellene, nem hőzöngeni!

Kedves Bandeexoft!

Kérem Ön is olvasson utána a DiákHitel 2-nek! ;) (Hülyeségeket nem írt le. Szerintem 1-2 helyen rosszul fejezte ki magát, így azok félreérthetők. És mint tudjuk Mi Magyarok szeretünk mindent félreértelmezni...)

 

Jelenleg még 2%-os a kamat. De ez változhat. Én is felvettem a diákhitel 2-t, hisz anélkül nem tudtam volna egyetemi kiadásaimat finanszírozni. Szüleim mondták, hogy meg tudják oldani, csak nagyon szorosra kell húzni a gatyót... Nos Én ezt nem akartam. Elmentem dolgozni, de a befolyt fizetés nem hogy a felét, de még a negyedét is alig fedezte. Ezért nyúltam eme lehetőséghez. Nem örültem neki, hisz köztudott senki nem szeretné úgy kezdeni az egyetem utáni életét, hogy 1,5 milliós tartozása van az állam felé.

Ugyebár a DiákHitel 2-nél 2%-os féléves fix kamat van, mely úgy néz ki, hogy a következő félévben is ugyanennyi marad. A visszafizetést legkésőbb 34 éves korban kell elkezdeni törleszteni, de amint már "biztos" munkával rendelkezik az illető, akkor a fizetésének legfeljebb  4%-a lehet a törlesztés.

Én azt ajánlom, hogy aki felvette ezt a Hitel konstrukciót, az a személy az egyetem alatt próbáljon meg olyan kapcsolatrendszert kialakítani vagy már mellette dolgozni, hogy az egyetem befejezése után azonnal neki tudjon látni a törlesztésnek. Mert értelemszerűen minél később kezdi el, annál többet kell visszafizetnie.

 

Abban egyetértek, hogy változtatni kell a felsőoktatáson, mert ami ott folyik az nem mindennapi. Viszont az nem egy tökéletes húzás, hogy az egyik napról a másikra drasztikus lépéseket terjesztenek. Ráadásul erre még rájön a média is, mely néha olyan ostabaságokat közöl le, melyekkel lehet etetni a "birkákat"!