Mondj nemet a felsőoktatás szétverésére!

aggódó szülő

#1 Miért?

2012-12-11 00:19

Ne legyen tandíj a Közgép finanszírozása miatt!
A jól képzett ifjúság nélkülözhetetlen a talpra álláshoz és a jelenlegi unortodox dilettantizmus következményeinek megszüntetéséhez!
K.Zs.

#2 ??

2012-12-11 01:02

Aláírtam, de nem jelent meg a nevem: van valami időkorlát, később látszik csak??
Angel

#3

2012-12-11 01:27

Volt idő, mikor a törökök sanyargatták az országot, most már nem kell külföldi segítség ehhez.....
csiligesztenye

#4

2012-12-11 07:47

Minden szavával egyetértek.
Az én gyerekem államilag finanszírozott képzésre jár, mégis kb havi 100-120e ft-ba kerül, albérlet. vonatjegy, buszbérlet stb.
Szerencsére kap "ÖSZTÖNDÍJAT" is a tanulmányi eredménye után.
Kiművelt fő nélkül nincs fejlődő Magyarország!

Vendég

#5

2012-12-11 08:27

Termeljük a diplomásokat az angol konyhákba?
bubus3

#6

2012-12-11 09:01

gusztustalan ami meg ebben az országban......
bandeexoft

#7 TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 10:03

Tanulni kellene Uraim és Hölgyeim! Nem hőzöngeni! Aki tanul rendesen, annak ingyenes továbbra is. Végre lesz verseny! És nem 5-6-7 év alatt kéne elvégezni "állami" pénzen - azaz az adófizetők (többek között az enyém és mások) pénzén a főiskolát! Igenis legyen verseny! Lehet uszítani, példálózni az angol, spanyol egyetemistákkal... és az mire jó? Mire jó nekünk az, ha állami pénzen (AZ ADÓFIZETŐK PÉNZÉN) kitanítanak valakit, majd az illető elvégezve a főiskolát, egyetemet kimegy külföldre és ott gyarapítja az adott ország gazdaságát?
Igenis jó ez a modell... (több országban sikeresen alkalmazzák)
Aki pedig gyengébb, az ne hőzöngjön, röghöz kötést emlegetve... tanuljon úgy, hogy ne legyen gyengébb (NE KELLJEN RÖGHÖZ KÖTNIE MAGÁT)... VAGY, MIVEL NEM KÖTELEZŐ akár most is mehet ki külföldre tanulni, ha ott annyira jó, annyival jobb... Tiltja valaki?
JAAAAAAAAA... vagy csak akkor akar menni, ha már elvégezte itthon?
Vicces mentalitás!!!
TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM! Nem hőzöngeni!

Vendég

#8

2012-12-11 10:13

Kedves utolsó hozzászóló! Hiába tanulok vért izzadva, ha a szakomon EGYÁLTALÁN NINCSEN államilag támogatott hely!!!!!!!!!! Szóval erről ennyit!
VK.

#9 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 10:21

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

És mi van akkor, ha valaki TEHETSÉGES abban, amit csinál és nincs pénze kifizetni a tandíjat? Vegyen fel diákhitelt? Oké. Kikerül a felsőoktatásból egy diplomával a kezében, amivel még az sem biztos, hogy ér valamit, van X százezernyi tartozás a nyakán, nincs munkája, nincs tető a feje felett. Igen, valóban ez kell egy fiatal, pályakezdő felnőttnek... Nem lehet mindenki olyan tehetős, hogy kifizesse a szemeszterekre szabott tandíjat és még pluszban fizesse a koleszt/albérletet, vonat/buszköltséget, egyen-igyon minden hónapban! Ha a szüleim ott ülnének a parlamentben és több százezerért lógatnák a lábukat havonta, nekünk sem kottyanna meg a tandíj kifizetése. De úgy, hogy anyagilag nem vagyunk eleresztve és húgommal ketten készülünk felsőoktatásba, úgy már más a helyzet...

Arról meg igazán nem tehet az ember, hogy nem akar itthon ragadni, hanem szeretne BIZTOS jövőt kiépíteni magának és a leendő családjának. Itthon mi a biztos? Sokszor még a holnap sem. És még az is lehet, ha itthon marad, nem tudja úgy kamatoztatni és befektetni a tudását, amit a diploma szerzésével szerzett, mint pl. külföldön.

Tanulni valóban kell, de hőzöngeni IS! Elvégre a jövőnkről van szó!!!

Dóra

#10 Re: Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 10:28

#9: VK. - Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

Egyetértek! Nem látom be, miért bűn az, ha valaki diplomát akar! És ha van is esetleg néhány olyan ember, aki csak a bulizás miatt jár egyetemre, és néhány év után feladja, nem ez alapján kellene megítélni a magyar ifjúságot! Nekem szerencsére viszonylag "kevés" a tandíjam, "csak" 154 ezer forint - pedig rengeteget tanultam, két nyelvvizsgám van, és 6 ponttal maradtam le az államilag támogatott képzésről, mert CSAK 426 pontot sikerült gyűjtenem!

Nem tartom magam lustának emiatt a szerencsétlenség miatt, és rengeteg szorgalmas és tehetséges ember van, akinek úgy megemelték a kívánt szakon a ponthatárt, hogy nem jutott be, és anyagilag nem tudják a szülei támogatni sajnos! Pedig szerettek volna diplomát! Verseny legyen???? Ez tisztességes verseny, hogy a kevésbé tehetős, de okos embereket KIZÁRJÁK A FELSŐOKTATÁSBÓL? Szerintem ez nem verseny, hanem diszkrimináció!

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2012-12-11 10:34


Viktátor

#12 LÁZADÁS!

2012-12-11 10:39

ELÉG VOLT!

Az elmúlt napok történései nem engedhetik, hogy ez az ország valóban a következmények nélküli ország legyen!
Az egy dolog, hogy az ország nem akar az oktatásra költeni, és e miatt csak a gazdagok kiváltsága lehet, de ez még nem elég. Míg mások meggebednek a tanulás és a munka alatt addig ők össze harácsolják maguknak még a doktorit is, és ennek előnyeit kihasználva pályáznak zsíros állami állásokat és uralkodnak felettünk döntenek az életünkről. Ezek után nem csak a gazdagok kiváltsága lesz a diploma és a doktori, de egyenesen alanyi jogon fog nekik járni!
ÉS MI EZT TŰRJÜK?

Ők milliókat mi 47 ezret!
Ugyan mit tettek ők le az asztalra?
-semmit, a mi adónkból élnek!

VÉGE!

A Hallgatói Hálózat felhívására miszerint:
"Szerveződjetek! Alakítsatok sztrájkbizottságot és Hallgatói Hálózat sejteket minden egyetemen, gimnáziumban!"

Újra meghírdetem az akciót, de ezúttal szerdára!
Ahogy a jelenlegi kormány is tette ellenzékből 2007-ben
A facebookon is meghirdettük, mindenki jöjjön aki csak tud, utána elfoglaljuk az ELTE-BTK campuszát az ELTE-ÁJK Egyetem téri épületét, és lezárjuk az Astoriát!
Ezzel párhuzamosan az Erzsébet hidat és a Ferenciek terét is elfoglaljuk, emlékeztetve mostani királyunkat Viktort 2006/07-es akcióira! Ahogy ő úgy mi is így hívjuk fel magunkra és problémáinkra a figyelmet! Ugyanakkor a tegnapi eseményekhez hasonlóan mi nem tágítunk!
Jöjjön mindenki ahogy csak tud. Ahogy tegnap úgy szerdán is sikerülni fog, most már nem félünk, csak előre!

NE TŰRJÜNK TOVÁBB!

http://www.facebook.com/events/502583176442550/
Ric$

#13 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 10:46

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

VK. válaszát annyival kiegészíteném, hogyha mondjuk az adók mellett a fizetések is versenyképesek lennének, akkor lehet, hogy kevesebben "hőzöngenénk" - hogy eme becses szakkifejezéssel éljek. Nem utolsó sorban, állami helyeken ha nem hozza az ember fia a megfelelő tanulmányi átlagot akkor megszűnik az állami finanszírozás és költségtérítésesre kerül át. (Jó lenne előbb tájékozódni és aztán kibaszott okosnak lenni.) Továbbá, ha már adókról beszélünk, akkor mégis mire kéne pénzt fordítani, ha nem az oktatásra? Pár Audi még elkéne gondolom :)

zizou

#14 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 10:53

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

Kedves Uram/Hölgyem!

Önnek van gyermeke? Nekem van kettő, 22 és 24 évesek, meg egy csomó barát, ismerős család, így meglehetősen pontos rátekintéssel rendelkezem a fiatalok munkaerőpiaci helyzetét illetően. A diplomás fiatal nem jókedvében megy külföldre mosogatni, hanem azért, mert NINCS!!!! végzettségének megfelelő elég munkahely hazánkban, illetve, ha el is tud helyezkedni, azt sok helyen bejelentés nélkül, ÉHBÉRÉRT DOLGOZVA, napi 12-14 órai robottal vagy netán jutalékos rendszerben teheti!!! Mi van, ha egy fiatal nem akar tovább a szülei nyakán élősködni, mert látja, hogy azok is csak szenvednek?!? Győzzön meg egy fiatalt arról, hogy ne menjen Angliába mosogatni, ha itthon megalázó bérekből európai szintű árakat kell fizetnünk. Ezért maradjanak itthon? Milyen jövőkép ez?!? Olvasgasson kicsit, 20.000 fölött van az idén megszünt vállalkozások száma!!!! Tessék mondani, hol dolgozzanak a fiatalok, ha a szüleiknek sincs munkájuk?!? Gondolkozzon már egy kicsit! Törökországból, a volt keleti blokk országaiból, Afrikából, Indiából miért özönlenek az emberek Nyugat-Európába? Úgy gondolom, ha itthon tisztességes bérek lennének és elegendő munkahely nem mennének a fiatalok, sőt az utóbbi időben komplett, többgyermekes családok külföldre, hiszen a hazánk alapvetően egy jó hely. Csak sajnos élhetetlen!!!


Vendég

#15

2012-12-11 11:15

A Nyugat kiszipolyozza, akit tud. Aki hagyja magát. Ember, ország, mindegy nekik.
Ha ők eladnak egy autót, azért pénzt kérnek. Ők mindenért pénzt kérnek.
A tanításnak, tanulásnak is költsége van, meg kell kérni az árát. Ha valaki kimegy külföldre dolgozni az az ország fizessen érte, aki azt a tudást igénybe veszi. Ki kell alakítani egy elszámoltatási rendszert, amelynek keretében az uniós országok elszámolnak egymással. Jobb gazdaként kellene ezt az országot működtetni!


Vendég

#16 Re:

2012-12-11 11:16

#15: -

Mi van? Bilibe lóg keze?

Kapuvári husos

#17 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 11:22

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

Én tökéletesen egyet értek Önnel! Nagyon is igaza van!

Minek született az a kretén gyerek szegény családba! Miért nem jelentkezik a hülye diplomás a parlamentbe politikusnak -úgy is mi vagyunk a 10 millió doktor és focikapitány országa!

 

Drága Hölgyem/Uram!

Itt Kapuváron egymásutánban egyik hónapról a másikra két nagyvállalat is lehúzta a rolót! Itt az emberek évek-évtizedek óta erre építették fel a karrierjüket. Ennek a két cégnek a szakmáját tanulták ki, csak hogy a helyi piaci viszonyokhoz igazodjanak- mert itt élünk és szeretnénk élni. Most egyik hónapról a másikra több ezer ember pont az ünnepek előtt az utcára került. És nem tudjuk hogyan tovább! Igaz közel van Győr, de ott meg a mi végzettségünknek nincs megfelelő munkakör. Igaz a tuscoba el lehet menni dolgozni, de ott kap annyi fizetést az ember, hogy a buszbérletet ki tudja fizetni.

Nekem 2 fiam van! Az egyik 18 -most érettségizik a másik 16. Ha nem lesz munkám ugyan hogy fizessem nekik a tanulmányaikat?

Pont az a szak amire készülnek nincs államilag finanszírozott hely, pedig abszolút piacképes!


Vendég

#18 Re:

2012-12-11 11:29

#15: -

Nekünk minden fillérért keményen meg kell dolgozni. Mi nem pénzzel keressük a pénzt.

Mindent mi adófizetők fizetünk meg. A rossz politika árát is.


Vendég

#19 Le a fideSS-jobbikkal!!

2012-12-11 11:36

Vissza a jogainkat!!!
gergo

#20 civilizacio vege

2012-12-11 11:43

a civilizáció bukása, amikor a természetes fejlődés lehetőségét vesszók el. nem biztos hogy a gazdag gyerek a megfelelőbb, inkabb a jol nevelt.
Bandinator

#21 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 11:55

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

gondolom te már minimum egyetemista vagy... kíváncsi lennék, hogy ha most lennél végzős, akkor is így beszélnél-e... én elsőéves egyetemista vagyok 4,87-es átlaggal, de nem vagyok biztos benne, hogy benne lettem volna abban a bizonyos "felső 10ezerben"


Vendég

#22

2012-12-11 12:05

Hol vannak az (állami és magán) alapítványok, amelyek a tehetséges, de nem tehetős fiatalok továbbtanulását segítik?
Nem kellene a bankokra bízni a oktatás, nevelés finanszírozását.
Ha csak 10 %-ot tettek volna félre a szocialista vagyon eladásakor erre a célra a 90-es években a privatizációkor, most nem lenne probléma.


Vendég

#23 Re:

2012-12-11 12:12

#22: -

Ennek tényleg bilibe lóg a keze.

Azt el kellett lopni offshore-ba.


Vendég

#24 Re: Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 12:13

#21: Bandinator - Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

Ha nem valami büfészakra jársz, vagy pl. jogra (akikkel Dunát lehet rekeszteni és miért is ne kellene nekik visszafizetni a taníttatás költségét a nagyon kedvezményes, 2%-os kamatozású diákhitelből!), akkor ezzel az eredménnyel te benne lennél a 15-20%-nyi finanszírozott keretben.

bandeexoft

#25 Tanulni kellene, nem hőzöngeni!

2012-12-11 12:27

Tisztelt hozzászólók!
Úgy látom, hogy hozzászólásom igen komoly vitát kavart itt...
Ez így nagyon jó!
DE...

Először is!
Hogy egyértelmű legyen, azaz azért, hogy NE PÉLDÁLÓZZANAK nekem itt senki semmiféle ilyesmivel:
"Nekem van kettő, 22 és 24 évesek, meg egy csomó barát", szóval leszögezem, hogy nekem is van gyermekem, nem is egy, sőt az egyik lányom elsőéves egyetemista. ő IS IS DIÁKHITELBŐL TANUL!!!

Másodszor!
Jó lenne kicsit utánaolvasni a DIÁKHITEL 2 feltételeinek, mielőtt hülyeségeket állítanának. Akkor kell a diákhitelt visszafizetni, amikor munkája lesz az illetőnek. Azaz, ha befejezi a főiskolát, és netán nem kap néhány évig munkát (amit nagyon kétlek, ha megfelelő és nem "divatos", azaz "jól keresek majd" szakmát választott) akkor is csak akkor kell fizetni, amikor munkája lesz.
Tessék tájékozódni!
Azaz ne riogassák itt az embereket azzal, hogy milliós tartozásai lesznek, mire a főiskolát elvégzi!

Harmadszor!
Nem bűn az, ha valaki diplomát akar! Egyáltalán nem! De, ha valaki azért akar "ingyen" diplomát, hogy azzal majd külföldön jól megszedje magát (lásd a végzett orvosok nagy része), akkor az bizony bűn! NE AZ ÉN PÉNZEMEN (AZAZ A BEFIZETETT ADÓMBÓL) képezze magát, csak azért hogy neki jó legyen!
És itt most a "röghöz kötöttség" ellen érvelőknek is szól! NEM KELL VÁLLALNI A RÖGHÖZ KÖTÖTTSÉGET! DE HA NEM VÁLLALJA, AKKOR VISZONT NE AZ ÉN PÉNZEMEN TANULJON! Ez ilyen egyszerű!

Negyedszer!
Itt egy hozzászóló, egy lázító idézete: "Az egy dolog, hogy az ország nem akar az oktatásra költeni, és e miatt csak a gazdagok kiváltsága lehet"
Ki mondott ilyet, hogy csak a gazdagok kiváltsága lehet? Tessék kérem tájékozódni!
Ki mondott itt olyat, hogy nem akar az ország az oktatásra költeni?
CSAK hogy egyértelmű legyen! Vajon ki finanszírozza pl. a diákhitel kamatait? Ki finanszírozza a fél állami támogatottságot? (kibővítve jóval több főre, mint amit eddig elképzeltek)

Szóval! Értelmetlen e felesleges úszítgatás, és direkt félretájékoztatás!!!