Mondj nemet a felsőoktatás szétverésére!

győri egyetemista

/ #109 Re: Tanulni kellene, nem hőzöngeni!

2012-12-17 13:52

#25: bandeexoft - Tanulni kellene, nem hőzöngeni!

Kedves Bandeexoft!

Kérem Ön is olvasson utána a DiákHitel 2-nek! ;) (Hülyeségeket nem írt le. Szerintem 1-2 helyen rosszul fejezte ki magát, így azok félreérthetők. És mint tudjuk Mi Magyarok szeretünk mindent félreértelmezni...)

 

Jelenleg még 2%-os a kamat. De ez változhat. Én is felvettem a diákhitel 2-t, hisz anélkül nem tudtam volna egyetemi kiadásaimat finanszírozni. Szüleim mondták, hogy meg tudják oldani, csak nagyon szorosra kell húzni a gatyót... Nos Én ezt nem akartam. Elmentem dolgozni, de a befolyt fizetés nem hogy a felét, de még a negyedét is alig fedezte. Ezért nyúltam eme lehetőséghez. Nem örültem neki, hisz köztudott senki nem szeretné úgy kezdeni az egyetem utáni életét, hogy 1,5 milliós tartozása van az állam felé.

Ugyebár a DiákHitel 2-nél 2%-os féléves fix kamat van, mely úgy néz ki, hogy a következő félévben is ugyanennyi marad. A visszafizetést legkésőbb 34 éves korban kell elkezdeni törleszteni, de amint már "biztos" munkával rendelkezik az illető, akkor a fizetésének legfeljebb  4%-a lehet a törlesztés.

Én azt ajánlom, hogy aki felvette ezt a Hitel konstrukciót, az a személy az egyetem alatt próbáljon meg olyan kapcsolatrendszert kialakítani vagy már mellette dolgozni, hogy az egyetem befejezése után azonnal neki tudjon látni a törlesztésnek. Mert értelemszerűen minél később kezdi el, annál többet kell visszafizetnie.

 

Abban egyetértek, hogy változtatni kell a felsőoktatáson, mert ami ott folyik az nem mindennapi. Viszont az nem egy tökéletes húzás, hogy az egyik napról a másikra drasztikus lépéseket terjesztenek. Ráadásul erre még rájön a média is, mely néha olyan ostabaságokat közöl le, melyekkel lehet etetni a "birkákat"!