Mondj nemet a felsőoktatás szétverésére!

Quoted post

bandeexoft

#7 TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 10:03

Tanulni kellene Uraim és Hölgyeim! Nem hőzöngeni! Aki tanul rendesen, annak ingyenes továbbra is. Végre lesz verseny! És nem 5-6-7 év alatt kéne elvégezni "állami" pénzen - azaz az adófizetők (többek között az enyém és mások) pénzén a főiskolát! Igenis legyen verseny! Lehet uszítani, példálózni az angol, spanyol egyetemistákkal... és az mire jó? Mire jó nekünk az, ha állami pénzen (AZ ADÓFIZETŐK PÉNZÉN) kitanítanak valakit, majd az illető elvégezve a főiskolát, egyetemet kimegy külföldre és ott gyarapítja az adott ország gazdaságát?
Igenis jó ez a modell... (több országban sikeresen alkalmazzák)
Aki pedig gyengébb, az ne hőzöngjön, röghöz kötést emlegetve... tanuljon úgy, hogy ne legyen gyengébb (NE KELLJEN RÖGHÖZ KÖTNIE MAGÁT)... VAGY, MIVEL NEM KÖTELEZŐ akár most is mehet ki külföldre tanulni, ha ott annyira jó, annyival jobb... Tiltja valaki?
JAAAAAAAAA... vagy csak akkor akar menni, ha már elvégezte itthon?
Vicces mentalitás!!!
TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM! Nem hőzöngeni!

Válaszok

VK.

#9 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 10:21:05

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

És mi van akkor, ha valaki TEHETSÉGES abban, amit csinál és nincs pénze kifizetni a tandíjat? Vegyen fel diákhitelt? Oké. Kikerül a felsőoktatásból egy diplomával a kezében, amivel még az sem biztos, hogy ér valamit, van X százezernyi tartozás a nyakán, nincs munkája, nincs tető a feje felett. Igen, valóban ez kell egy fiatal, pályakezdő felnőttnek... Nem lehet mindenki olyan tehetős, hogy kifizesse a szemeszterekre szabott tandíjat és még pluszban fizesse a koleszt/albérletet, vonat/buszköltséget, egyen-igyon minden hónapban! Ha a szüleim ott ülnének a parlamentben és több százezerért lógatnák a lábukat havonta, nekünk sem kottyanna meg a tandíj kifizetése. De úgy, hogy anyagilag nem vagyunk eleresztve és húgommal ketten készülünk felsőoktatásba, úgy már más a helyzet...

Arról meg igazán nem tehet az ember, hogy nem akar itthon ragadni, hanem szeretne BIZTOS jövőt kiépíteni magának és a leendő családjának. Itthon mi a biztos? Sokszor még a holnap sem. És még az is lehet, ha itthon marad, nem tudja úgy kamatoztatni és befektetni a tudását, amit a diploma szerzésével szerzett, mint pl. külföldön.

Tanulni valóban kell, de hőzöngeni IS! Elvégre a jövőnkről van szó!!!

Ric$

#13 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 10:46:58

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

VK. válaszát annyival kiegészíteném, hogyha mondjuk az adók mellett a fizetések is versenyképesek lennének, akkor lehet, hogy kevesebben "hőzöngenénk" - hogy eme becses szakkifejezéssel éljek. Nem utolsó sorban, állami helyeken ha nem hozza az ember fia a megfelelő tanulmányi átlagot akkor megszűnik az állami finanszírozás és költségtérítésesre kerül át. (Jó lenne előbb tájékozódni és aztán kibaszott okosnak lenni.) Továbbá, ha már adókról beszélünk, akkor mégis mire kéne pénzt fordítani, ha nem az oktatásra? Pár Audi még elkéne gondolom :)

zizou

#14 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 10:53:02

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

Kedves Uram/Hölgyem!

Önnek van gyermeke? Nekem van kettő, 22 és 24 évesek, meg egy csomó barát, ismerős család, így meglehetősen pontos rátekintéssel rendelkezem a fiatalok munkaerőpiaci helyzetét illetően. A diplomás fiatal nem jókedvében megy külföldre mosogatni, hanem azért, mert NINCS!!!! végzettségének megfelelő elég munkahely hazánkban, illetve, ha el is tud helyezkedni, azt sok helyen bejelentés nélkül, ÉHBÉRÉRT DOLGOZVA, napi 12-14 órai robottal vagy netán jutalékos rendszerben teheti!!! Mi van, ha egy fiatal nem akar tovább a szülei nyakán élősködni, mert látja, hogy azok is csak szenvednek?!? Győzzön meg egy fiatalt arról, hogy ne menjen Angliába mosogatni, ha itthon megalázó bérekből európai szintű árakat kell fizetnünk. Ezért maradjanak itthon? Milyen jövőkép ez?!? Olvasgasson kicsit, 20.000 fölött van az idén megszünt vállalkozások száma!!!! Tessék mondani, hol dolgozzanak a fiatalok, ha a szüleiknek sincs munkájuk?!? Gondolkozzon már egy kicsit! Törökországból, a volt keleti blokk országaiból, Afrikából, Indiából miért özönlenek az emberek Nyugat-Európába? Úgy gondolom, ha itthon tisztességes bérek lennének és elegendő munkahely nem mennének a fiatalok, sőt az utóbbi időben komplett, többgyermekes családok külföldre, hiszen a hazánk alapvetően egy jó hely. Csak sajnos élhetetlen!!!

Kapuvári husos

#17 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 11:22:43

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

Én tökéletesen egyet értek Önnel! Nagyon is igaza van!

Minek született az a kretén gyerek szegény családba! Miért nem jelentkezik a hülye diplomás a parlamentbe politikusnak -úgy is mi vagyunk a 10 millió doktor és focikapitány országa!

 

Drága Hölgyem/Uram!

Itt Kapuváron egymásutánban egyik hónapról a másikra két nagyvállalat is lehúzta a rolót! Itt az emberek évek-évtizedek óta erre építették fel a karrierjüket. Ennek a két cégnek a szakmáját tanulták ki, csak hogy a helyi piaci viszonyokhoz igazodjanak- mert itt élünk és szeretnénk élni. Most egyik hónapról a másikra több ezer ember pont az ünnepek előtt az utcára került. És nem tudjuk hogyan tovább! Igaz közel van Győr, de ott meg a mi végzettségünknek nincs megfelelő munkakör. Igaz a tuscoba el lehet menni dolgozni, de ott kap annyi fizetést az ember, hogy a buszbérletet ki tudja fizetni.

Nekem 2 fiam van! Az egyik 18 -most érettségizik a másik 16. Ha nem lesz munkám ugyan hogy fizessem nekik a tanulmányaikat?

Pont az a szak amire készülnek nincs államilag finanszírozott hely, pedig abszolút piacképes!

Bandinator

#21 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 11:55:57

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

gondolom te már minimum egyetemista vagy... kíváncsi lennék, hogy ha most lennél végzős, akkor is így beszélnél-e... én elsőéves egyetemista vagyok 4,87-es átlaggal, de nem vagyok biztos benne, hogy benne lettem volna abban a bizonyos "felső 10ezerben"

paramedic?

#32 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 12:46:12

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

Van benne valami amit mond, de gondolja végig a helyzetünket, én mentőtisztként tanulok már 3adik éve. Vért izzadok minden egyes vizsgaidőszakban és szorgalmi héten, azért hogy ha elvégzem az egyetemet, akkor az adófizetők (és nem fizetők) életét menthessem 120 ezer forintért. Persze, ez nem szakma hanem hivatás. Csak ha az ember tényleg vértizzadva, nem kevés PÉNZT, IDŐT, ENERGIÁT beleöl abba, hogy éppen csak megtudjon élni a későbbiekben, akkor igenis kimegyek külföldre, és sajnos vagy nem sajnos, ott fogok dolgozni 7x8x ennyi összegért mint itt ebben az országban. Lehet kérdezni, hogy hova tűnik a hazaszeretet meg az ehhez hasonlók.(?) Hogy szeressem azt az országot ami ellehetetleniti a mindennapi 21. századi életet?

 


Vendég

#49 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 16:07:53

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

Nem mellékes, hogy sok szakon (köztük az egyémen) TELJESEN, ismétlem TELJESEN megszüntették az állami támogatást. Nem hogy 5 évet nem tudok tanulni majd az "adófizetők pénzén", hanem egyet sem. Akkor hogy is van ez??? Tanuljak sokat, ügyesen, szépen, adósodjak el 30 éves koromra, mindezt úgy hogy félévente nekem kell fizetni több százezer forintot, és ne hőzöngjek?? Ilyen hozzászólás előtt jobban kéne ismerni a helyzetet, hiszen nem csak egy oldala van annak a bizonyos éremnek...

markcarver

#55 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-11 18:01:15

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

Üdvözletem !

Csak úgy mint te, mások is nagyon értenek az oktatási rendszerhez. Meg is látszik kedves barátom, nem véletlenül háborodott fel szinte az összes egyetemista és középiskolás.  Menjek ki külföldre tanulni? Mi jogon küldesz te bárkit el az országból? Azt szégyenled , hogy a pénzed az oktatásba megy? Tudlak sajnálni. Több ezer adócsaló, kisebbségi és had ne kelljem sorolni ki élősködik az adófizetőkön de neked pont az egyetemestikkal  kell foglalkoznod úgy, hogy közben fingod sincs miről beszélsz. Gratula!

markcarver

Cass90

#60 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-12 12:44:01

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

Már ne is haragudj,de te itt élsz ebben az országban?Még ha igazad is lenne,és "legyen csak verseny" alapon valóban csökkentenék a létszámot még ennél is tovább,akkorsem tudna minden jófejű kölyök tovább tanulni...Szerinted csak 10-20 000 jóképességű,de pénztelen család van Magyarországon?Egyébként,ha szerinted idióta ember az,aki megszerzi a diplomát,amiben legalább 3 év munkája és-még,ha államilag támogatott képzés is-egy rakás pénze van,majd itt marad havi 50-70 000 Ft-ért pályakezdőként dolgozni-HA(!!!) felveszik,mert ugye gyakorlat az feltétel,ami nem minden suliban adott és abból is elvárnak legalább 2-3 évet,hát hogyan???...-,amiből a büdös életben nem lesz lehetősége egzisztenciát létrehozni,akkor a te fejeddel valami nagy baj van...Miért maradna itthon bárki is éhbérért robotolni,te ezt a jövőt szánnád-vagy egyáltalán engednéd???-a gyerekednek?Ha valaki elhivatott hazafi lenne is,és csakazértis megpróbálna itt érvényesülni,és gyarapítani a hazai gazdaságot,ugyebár,majd ugyanezen az alapon egy saját kisvállalkozást szeretne létrehozni,hát rászállnak ezren,hogy ezt meg ezt fizesd be,meg kréj engedélyt,és ha ezeken át is jutsz,sem maradsz fent,mert Orbán Viktor Úréknak nem ez az érdeke,és éppen ezért úgyis eltipornak...Nagyon régen vége van már annak,hogy pénz és korrupció nélkül a saját erődből érvényesülhess....Gondolkozz,mielőtt ilyen böszmeségek folynak ki a billentyűzetedből......

 

pirkadat

#86 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-12 18:48:48

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

Még jogos is LENNE az adófizetők pénzére való hivatkozás.......... Na de egy gazdasági válság kellős közepén akarnak bevezetni ilyen magas tandíjat, mikor az emberek a napi megélhetére alig tudnak pénzt forítani?? EZ AZ, ami eszetlenség. Valóban, több jól működő országban van tandíj, de ott az emberek ki tudják fizetni, mert olyanok a körülmények. De itthon még a hétköznapi életre is alig jut... Ha az ember autóval akar NÉHA járni (ami ma már luxus.....), két munkahelyen kell halálra dolgoznia magát, és még így is gyalogol, amikor lehet, és csak ünnepnapokon költ benzinre (TAPASZTALAT!) Ilyen világ kellős közepén forgatják ki mégjobban azoknak a zsebét, akik esetleg többre vágynak egy takarítói állásnál (amihez zerencse kell, hogy megkapja)? Nem mellesleg, egyetem mellett kénytelen még így is munkát vállalni az ember (ha épp talál), ha nem akar éhen halni, vagy nem akarja, hogy a szülei haljanak éhen, míg igyekeznek segíteni rajta.
Azért akar az ember külföldre menni egyetem után, mert itt (eddig) színvonalas tudásra tehetett szert, relatíve kevés pénzért, viszont ezt a tudást nem tudja itthon kamatoztatni. De ha itt is annyit kell fizetni, mint külföldön, csak kint jobbak az elhelyezkedéi esélyek, ezután ki marad majd itt tanulni??
Eszetlen, undorító döntés ez, amit a "vezetőink" hoztak. Rövid úton tönkremennek majd a nagy múltra viszatekintő, színvonalas oktatási intézményeink, mert egyesek pénz és hatalom utáni igényeik kielégíthetetlenek....

mirtill

#87

2012-12-12 20:46:28

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

 

arra gondoltál már hogy van olyan szak ahol egy darab állami hely sem lesz? hova versenyezzünk? ha jól tanulunk, ha nem, fizetnünk kell....igenis van okunk panaszkodni! máskor nézz kicsit szét mielőttt okoskodsz.

princi

#98 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-13 20:00:18

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

Ha tanulunk sem tudunk sajnos bekerülni államilag támogatott helyre, ha egyáltalán nincs az adott szakon CSAK fizetős!!!!

egy dokor

#99 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-13 21:37:59

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

Kedves bandeexoft!

A jelenlegi keretszámok alapján nem képezne az ország annyi szakembert, amennyire a közszférának(!) szüksége van. Olyan körülmények kellenek itthon, hogy kedvük legyen itt maradni a fiataloknak, lássanak perspektivát! Nem azért mennek el, mert ott annyira jó, hanem azért, mert itthon nem tud miből családot alapitani. Egy orvosegyetemi félév 1 M Ft, 6 félév- 12 M Ft, ezt kb 35 év alatt tudja visszafizetni a doktor, ha diákhitelből tanult, a kezdő kb 110E Ft-os fizetésből! És orvos nem lesz valaki tanulás nélkül! Ki fogja Önt gyógyítani, ha beteg lesz? Tisztelettel: egy doktor


Vendég

#104 Re: TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

2012-12-14 22:13:40

#7: bandeexoft - TANULNI KELLENE URAIM ÉS HÖLGYEIM!

Az elméletben van igazság, sőt. Próbálok nem indulatos lenni, írok egy picit...

Egyet értek abban, hogy nem az így is agyon gyötört emberek adójából kellene megélni azon felsőoktatásban tanuló embereknek, akik nem is gondolják ezt az egészet komolyan. Egyet értek azzal, hogy aki itthon lediplomázik, az ne kint kamatoztassa a tudását. Nemsokára diplomázom, nagyon szeretnék.  Elmondanám, hogy olyan szakon vagyok, ami nem gyenge. Ezt a szakot NEM lehet elvégezni 4 év alatt alapképzésnek nevezett húsdaráló alatt. Bocsánat van ilyen, de szó szerint 0,1-es százalékkal. Beszéljünk az ösztöndíról. Az kap, akinek az átlaga a körülbelüli hármas szintet meghaladja. Viccesnek tűnik?! Abszurdnak?! Kinek ne menne? Az emberek legtöbbjének nem. Kedves bandeexoft, valószínűleg nem sikerült még diplomázni/sikerült, de nem ilyen körülmények között/sikerült, nem is gyenge intézményben, de akkor nem értem a beképzlet és emelkedett hangvételt. Mindenféleképpen gratulálok a Caps Lock-os chat-beli ordibáláshoz. Egyébként megértem a felháborodást kiváltó példálózást, de ez nem teljesen fedi az igazságot.

 

Nem is akartam ide írni, meddőnek tartom az összes itteni okfejtést. Miért írtam?! Felháborít az ilyen okoskodás! Én azt tettem volna? Csak a tényeket írtam le.

Kár okoskodni, a legtöbben nem is tudjuk az igazságot. Azt hiszem ez a magyar politikára is értendő.