Kpop Magyarországon is

Quoted post

LuPir

#97 Re:

2012-02-17 21:51

#65: manami -

Alapvetően én is úgy vagyok vele, hogy akinek tetszik tetszik, hát hallgassa, én nem tartozom közéjük (közétek). Elismerem, vannak jó számok (pár még nekem is lejátszási listára került), csak egyszerűen a nagyátlagot az én botfülem nem képes feldolgozni, vagy nem tudom...

A lényeg nem itt van, amit mondani akartam az az, hogy ne általánosíts. Egyetértek egy-egy ponttal, amit mondtál, de nem csak a KPOP alatt ismerhetsz meg más kultúrát. És nem is csak ők lesznek vérbeli egyéniségek a későbbiekben. (Egy mókás kis bevágás: http://www.youtube.com/watch?v=-33gykQRks4 - "-Ti mind egyéniségek vagytok! -Igen, mi mind egyéniségek vagyunk! -Én nem...") Az igaz, hogy nem az amerikai tucatpop lesz a "személyiségfejlesztő" dolog. Viszont ha például a folk metált vesszük, ott elég széles a látószög, igaz főleg a skandinávoknál hódít, de ha a Dalriadára gondolunk, Magyarországon is megvan. A norvégok, finnek, svédek zenéje is terjeszti valahol a saját kultúráját.
És bár nagyon egy kaptafára néz ki a legtöbb Punk is, az elborult kis életmódjuk ellenére mind másmilyenek, és semmiben se különbözik az ő "belső közösségük" a tiétektől, a KPOP kedvelőkétől. Összeköti őket a zene, a sör, a hangulat, de ettől függetlenül mind különálló emberré fejlődnek, akár gyerekként ismerték meg a stílust, akár később. (És ha ők nem számítanának egyéniségeknek, milyen alapon lennének a KPOP követők azok?)

Az öltözködésük/öltözködésed se lesz egyedibb attól, ha harminc társaddal ugyan azt a bőr karkötőt hordod, (ne haragudj, nem sértés, nem ismelek, ez ugyan úgy igaz a sztárokra is) sem attól, ha egy nyaklánc helyett nyakörv van a nyakadban (láttam ilyet, aranyos, vékony kék szövetnyakörv, bilétával, és az illetőn valóban jól állt, nem tűnt fel, hogy nem emberi kiegészítő). A ruhadarabokat hordani is tudni kell, és megérteni, ha valakin nem áll jól valami. Két rocker között van akinek profin áll a Mátrix-bőrkabát, míg a másik jobb, ha inkább fel se veszi...

A hiba ott van az érvelésedben, hogy az amerikaiakból indultál ki, akik manapság sajnos eléggé elfajzott, lealacsonyodott néppé vált, a sztereotípiák alapján legalábbis. Holott, bár kétség kívül a rádióban sok szennyet nyomatnak, az Európai zene színvonala is jócskán megütheti a KPOPét, ez csak attól függ, hogy kinek mi és mennyire tetszik. Én például sokszor csak azért nem halgatok keletiektől zenét (és itt most kínai, japán, orosz is lehet) mert egyszerűen nem értem a szöveget. Az angolt, vagy magyart pont ezért szeretem, mert számomra ez is fontos, nem csak a dallam vagy az énekes hangja, a dobok ritmusa, vagy a gitáros technikája. A társaimmal eggyütt lehetek én vak, hogy nem látom a szeretetet, de valljuk be, ez nem az én hibám, ha nem tanulok meg egy olyan nyelven, ami abszolút nem érdekel és nem vinne előrébb semmivel az életben (Magyarországon ugye sajnos ez már igen nagy faktor, de ez nem politikai cikk...) Abban viszont teljesen igazad van, hogy sajnos a mai amerikai zene ott megáll, hogy "összetörted a szívem, jajj, jujj, nyááááv" vagy "ó, édes mézesgalambocskámmeghalnékérteddrágaegyetlencsillagbogárvirágom"

Én részemről semmivel se nézek föl jobban egy elvetemült KPOPos csókára/csajra, mint egy nyitott rapperre (pedig ha valaki, én nem szívlelem a rappet), és ez szélesebb körökben is hasonlóképp van. Nem az egyediséged, és nem a zenei stílusod miatt fognak felnézni rád (jó esetben) hanem azért, mert valamiben kimagaslóan teljesítesz, vezető egyéniséged van, vagy elértél valamit, amit mások nem. Esetleg megbízható tanácsokat adsz.

Ameddig te koreaiul tanulsz az iskolában az angol és a magyar mellett, addig az én iskolámban szakirányra bontva magyarral eggyütt három nyelvet oktatnak, és ezek mellé (biológia tagozat: angol+latin+magyar) tanulhatok én finnet, ha nekem az tetszik. Ez idő kérdése, na meg természetesen szorgalomé.

Korea egy kultúra, és valóban, szép, érdekes,egyedi. De nem a világon az egyetlen, és ha most én is a vakok közé tartoznék, azt mondanám, hogy ti meg ezek iránt a kultúrák iránt vagytok előítéletesek, elzárkózottak. Én elfogadom a Koreai zenét, és nem húzom le. Ha a saját zenétekért ilyen érvek mellett harcoltok, akkor ugyanezt megnézhetnétek és megfogadhatnátok a másik oldalról is. Nam csek a _angyéshíres_ amerika van, és mellette _azelnyomottésnemeléggémegbecsült_ korea, hanem _atúlságosancsapbólfolyatott_ amerika és mindenki más.

Ez nem egy támadó, vagy ellenkező válasz volt, mint már mondtam egyetértek rengeteg pontban, csak túlságosan "agresszív védekezőnek" találom, ami legalább annyira nem jó, mint amennyire elnyomják a KPOPot. És bevallom, részben ezért is gondolom úgy, hogy nyugodtan lehetne Magyarországon egy ilyen stílusú zenével foglalkozó rádió is. Mert aki szereti, joga van hozzá, hogy legalább annyira mainstreamben hallgassa, mint mások a Kiscsillagot vagy a Tankcsapdát. Ha pedig elegen vagytok hozz, hogy ezt be is bizonyítsátok mások előtt, hát akkor még inkább igazat adok a dolognak.

Hosszú és unalmas soraimat azzal zárom, hogy az ügyet én is támogatom :) Feliratkoztam, mert talán egyszer másoknak is felnyílik a szeme, vagy talán egyszer egy autós véletlen a KeletFM Rádióban fog hallani egy nagyszerű számot, vagy az apuci mellett a suli felé tartó kisgyereket kezd el majd hirtelen érdekelni egy távol(abb)i világ :)

Válaszok

MinniE

#99 Re: Re:

2012-02-19 14:32:57

#97: LuPir - Re:

Habár a válasz nanami-nak ment,azért talán nem gond ha én is hozzászólok...remélem! :)  Alapvetően egyetértek minden gondolatoddal,még abban is,hogy mi,Kpop rajongók,képesek vagyunk túlzásba vinni a dolgokat és elfogultan csak a Kpop-ot látni és ezen kívül semmi mást. És igen...hát ez sem jó! Abban mondjuk én sem értek egyet,hogy valaki csak akkor lehet kiemelkedő személyiség,ha nem amerikai zenét hallgat,mert..IGEN! úgy is lehet valaki az! Meg hát szerintem ez nem is csak a zenei ízléstől függ,lehet egy csomó msá dologban,más dolog miatt is valaki kiemelkedő személyiség!

Úgy érzem,hogy a kommented segítségével megint tanulhattam valamit,ahhoz hogy reálisabban látó rajongó lehessek. Ezt köszönöm! Mind emellett örülök,hogy vannak olyanok,akik nem ítélik el a stílust,a zenét,azért mert máshonnan jön! Sajnos mostanság úgy vettem észre,hogy minden téren (nem csak a Kpop-pal kapcsolatban) egyre előítéletesebb vagy pont az ellentéte elfogult mindenki! Hiszen senki sem tökéletes...."Nem lehetsz tökéletes,mert hiányzik belőled a hiba!"