A harcsák tilalmi szabályozásának módosítása

Quoted post

Hapci

#223 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-01-08 20:05

#222: - Re: Re: Re: Re: Re:

Tisztelt ismeretlen!

Időközben elolvastam azt is. Hát, nem tudom... én továbbra is úgy látom, az lenne a helyes, ha az ívási időszakban meghagynánk a halak nyugalmát, vagyis a nagyobb harcsa sem lenne kivétel. Az általam tisztelt B. Balázs szempontjait sajnos nem értem, ilyen alapon azt is mondhatná bárki, hogy nem működik együtt senkivel semmiben a Kárpát-medencében, amíg meg nem valósul Mária országa és isten reinkarnálódott fia személyesen nem kezd itt uralkodni...

Véletlenül tévedtem ide a Pecavilágról és nem szeretném aránytalanul foglalni a teret, pedig valószínűleg a legnagyobb harcsás zsenik közé tartozom, ugyanis a kifejezetten harcsás célú horgászataim kétharmadában fogtam harcsát (kb. háromszor próbálkoztam, egyszer se fészken). :D

Üdv.: OG

Válaszok


Vendég

#226 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-01-09 11:57:44

#223: Hapci - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Kedves Gábor !

Írod, hogy szempontjaimat nem ismered.  Ezért engedd meg, hogy az alapoktól induljak el.

Két évtizedet letöltöttem munkával a Balatonon, mint hivatásos halőr, és 45 éve  horgászom ezen a csodálatos vizen.

Rálátásom innen ered, és nem hallomásból.  Másokkal ellentétben, soha egyetlen szóval sem szidtam a vizet, nem mondtam hogy nincs hal, és soha nem hallotta tőlem senki, hogy agyonkéne lőni az összes halászt, a hajókat meg bekéne olvasztani.. Munkáltatóm a MOHOSZ volt, nem a BHG, tehát halászati elfogultsággal nem vádolhatna senki.

Munkám során rengeteg emberrel beszéltem, akiktől csak sírást hallottam, legyen az a halászat, a telepítések kérdése, rapsickodás, húshorgászat,  "régen nem így volt",nincs hal, stb, pedig lehet halat fogni , sőt, többet, mint ahogy sokan gondolják. Persze arról senki nem beszélt, hogy mértéket is kéne tartani, a halelvitel területén.

A horgásztudást viszont nem a monitor előtt lehet megtanulni, főleg nem egymást túllihegve, miközben olyan halak fotóit töltik fel  "mohaágyas környezetben", hogy a látványától sírni tudnék. És ezeket a fotókat hosszasan elemzik ,és felfokozott hangulatban  sűrűn gratulálnak egymásnak.  Hát ide jutott természetes vizeink állapota.

Ezen a halhiányos helyzeten,- mert az kétségtelen, hogy az átlagpecás ritkán fog szép halat természetes vizeinkben,   legfeljebb csak gumitavainkban-  mindenképpen sűrgősen változtatni kell.  Ez pedig legkönnyebben fokozott halőrzéssel, nagyarányú telepítéssel valósítható meg.

Szempontom szerint, nem csak sírni kéne, hanem végre tenni is valamit,   de nem úgy ,hogy a meglévő helyzetből egy példát kiragadva,  (jelen esetben a harcsa, melynek horgászata egyesek számára misztikus szinten van)  egyes fajtákat előnyben részesítve képzeljük el a változást.

Jómagam aláírtam az ellenpetíciót, miután láttam, hogy itt kizárólag  csak "harcsavédelemről" van szó, a hozzászólások jelentős részéből pedig sütött az irigység.

Hidd el Gábor, ha nem erről lenne szó, már régen aláírtam volna ezt a petíciót, mint ahogy elsőként javasoltam  vizeink érdekében, az időszakos, teljes halászati-horgászati tilalmat.  Mert  én képes lennék lemondani a horgászatról átmenetileg, annak dacára, hogy nem hivatkozok állandóan az " unokáink érdekében" már-már sablonszintű szövegre.

"Unokáink érdekében ", nem csak a harcsát kéne védeni, hanem átmeneti önmérsékletet kéne tartani mindenkinek !

És ehhez "Mária országának " mint szimbólum, semmi köze.

Üdvözlettel  : Borbáth Balázs