Tiltakozás az egész napos iskola ellen

Quoted post

jethro

#97 Re: "Nekem tetszik, tehát mindenkinek ez a legjobb!"

2011-11-02 21:05

#96: Dávid Tisch - "Nekem tetszik, tehát mindenkinek ez a legjobb!"

Kedves Dávid!

tartok tőle, hogy nem sikerült teljesen megértetnem a hozzászólásiam lényegét.

Megpróbálom röviden zanzásítani.

Nekem azért tetszik ez a rendszer, mert szerintem A TÖBBSÉGNEK IGENIS JÓ LENNE. Jó azoknak, akik szülei dolgoznak és egyébként sem érnek haza 4 előtt, és jó azoknak, akiknek a szülei sajnos nem olyanok, mint ami ami a nagy könyvben meg van írva.

Nem vitatom azonban, hogy vannak, akik viszont A JELENLEGI ÉLETHELYZETÜKBEN nem örülnének ennek a rendelkezésnek, mert úgy éreznék, hogy az a csemetéikkel együtt töltött időt csökkentené le. Őket A JELENLEGI ÉLETHELYZETÜKBEN tényleg hátrányosan érinthetné ez a tervezett rendelkezés.

Sajnos azonban  ha meghagyjuk a választás jogát a rendszerben, akkor valószínűleg olyanok is élnek majd vele, akiknél jobb lenne, ha nem tennék.

Van valami ötleted arra, hogyan lehet ezt megelőzni? Ha ki tudunk találni valami konstruktív, jószándékú megoldást (a többségnek előnyös kezdeményezés egyszerű lehúzása helyett), akkor azt még a törvényalkotóhoz is el lehetne juttatni, akár ennek a petíciónak a keretn belül is.

Addig azonban, míg nem tudunk jobbat, nincs okunk kifogást emelni a törvényhozók ellen sem...

Üdvözlettel: Sárándi Ágnes

Válaszok

Dávid Tisch
A petíció szerzője

#98 Re: Re: "Nekem tetszik, tehát mindenkinek ez a legjobb!"

2011-11-02 22:24:14

#97: jethro - Re: "Nekem tetszik, tehát mindenkinek ez a legjobb!"

Kedves Ágnes!

Köszönöm, hogy konstruktív hozzászólása lehetőséget ad a "szakmai" vitára!

Tisztában vagyunk vele, hogy a többség számára a törvénytervezet egész napos iskolára vontakozó része (ami ugye a kifogásunk egyik fele csupán) nem lenne kártékony. Ragaszkodunk azonban ahhoz, hogy minket, gyermekeinket otthon nevelő, öntudatos kisebbséget se érintsen az új törvény hátrányosan. Azért is várjuk ezt el joggal, mert munkánkkal saját költségünkön, magas színvonalon végzünk (ezek szerint) állami feladatot.

Erdő Péter bíboros úr véleményével összhangban (http://hir3.hu/magazin/1/71173/kesz_kongresszus_erdo_peter_az_allamnak_a_kozjo_erdekeben_kell_tevekenykednie) hiszünk abban is, hogy a gyermekek nevelésének legfontosabb terepe a család, amibe az állam csak olyan mértékben avatkozhat bele, amilyen mértékben a család ezt a feladatot ellátni képtelen. Úgy gondolom, hogy ennek a mértéknek a meghatározására kéne inkább a figyelmet fókuszálni, nem az egyébként potens ellenállók bedarálására.

Úgy gondolom, hogy a mi feladatunk az, hogy olyan szempontokkal gazdagítsuk a törvényalkotók nézőpontját, ami alapján ők képesek jó törvényt alkotni. Ezt meg is tettük, véleményünket (pl. a Nagycsaládosok Országos Egyesületével "karöltve") az összes lehetséges, rendelkezésünkre álló csatornán igyekeztünk a törvényalkotókhoz eljuttatni; eddig kevés sikerrel.

Az a véleményem, hogy a konkrét, jó törvény megalkotása a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma jól képzett szakembergárdájának lenne a feladata, nem a miénk, de - ha már kérdezte - javasoljuk a Minisztériumnak, hogy kösse tanulmányi átlaghoz a délutáni iskolalátogatási kötelezettséget, így biztosítható lenne, hogy tényleg csak azoknak kelljen az iskolában maradni délután, akik ezt igénylik, illetve, akiknek erre szüksége van.

Csak, hogy teljes legyen a kép, a 3 éves kortól kötelező óvóda látogatással kapcsolatban pedig azt javasoljuk az illetékeseknek, hogy maradjon meg a jelenlegi rendszer (általánosan 5 éves kortól kötelező óvoda), azzal a kiegészítéssel, hogy 3 éves kortól a házi gyermekorvos által évenként egyébként is elvégzett státuszvizsgálat eredményétől tegyék függővé a kötelező óvodalátogatát. Ha a gyermek korának megfelelően fejlett és értelmes, akkor hadd maradjon otthon, ha ez igény, ha elmaradást mutat, akkor legyen kötelező óviba járnia.

Ha Önnek, kedves Ágnes, van olyan kapcsolata, melyen keresztül ezeket a javaslatokat el tudja juttatni a törvényhozókhoz, akkor azt hálásan megköszönjük!

Üdvözlettel:

Tisch Dávid