A Földes maradjon Földes!

Quoted post

gedus

#37

2011-09-23 21:55


"A kérdés tehát az, valóban érdemtelen-e Földes Ferenc arra, hogy Miskolc talán legpatinásabb középiskolájának névadója legyen. Való igaz: Földes személyében nem kötődik városunkhoz, de ez amúgy Széchenyi István grófról is elmondható. Földes Ferenc valóban kommunista volt (csakúgy, mint például József Attila vagy Déry Tibor) ám csupán „egy munkásmozgalmi” íróként beállítani némiképp félrevezető: a párizsi Sorbonne-on és Bolognában tanult, utóbbin filozófiából doktori címet szerző, a Népszavában, az ekkor Móricz Zsigmond nevével fémjelzett Kelet Népében, és a Gaál Gábor által szerkesztett kolozsvári Korunkban is rendszeresen publikáló Földest a Magyar Életrajzi Lexikon művelődéskutatóként és filozófiai íróként tartja. Írásaiban többnyire paraszti és a munkásszármazású fiatalok közép- és felsőfokú oktatásbeli helyzetét elemzi. Fő műve „Munkásság és parasztság kulturális helyzete Magyarországon” címmel a – többek között József Attila versesköteteket is kiadó – Cserépfalvi Kiadónál jelent meg 1941-ben. Részt vett a Magyar Történelmi Emlékbizottság munkájában, résztvevője és szervezője volt az 1942. március 15-i nagy háborúellenes tüntetésnek. 1942 áprilisában munkaszolgálatra hívták be, a Donhoz vezényelték. 1943-ban az urivi áttörésnél eltűnt. 33 évet élt. Kétségtelen, hogy rövid alkotó pályájának munkássága, aligha több mint lábjegyzet a magyar művelődéstörténetben, ám „érdemtelen” névadónak nemigen mondható. Ismeretlensége akár jelképes is lehet: tisztelgés a magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófájának névtelen hősi halottai és áldozatai előtt."
Részlet egy olvasói levélből, mely néhány napja jelent meg az Északban.

Válaszok

caroussel

#38 Re:

2011-09-24 00:49:30

#37: gedus -  

 A Földes Ferencéhez hasonló körülmények miatti apavesztettként -- és volt földesistaként --  én is érintett vagyok a dologban, úgyhogy javaslom: "tisztelegjünk  a magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófájának névtelen hősi halottai és áldozati előtt" -- tehát (az apám emlékére is) legyen a gimnázium neve: Földes Ferenc Gimnázium.

Aton2011

#47 Re:

2011-09-29 12:24:59

#37: gedus -

Kedves gedus!

Bár földesista voltam, de Földes Ferencről semmit nem tudtam abból, amit itt leírtál!! Soha nem volt az iskolában - manapság annyira divatos - ál demagóg ünnepi megemlékezés!

Abból amit leírtál még antifasiszta társadalmi reformer is lehetne (lehet, hogy ma ez a bűn?), így akár ünnepelhetnénk is!

Néztem, hogy mi lehet a baj vele: talán az, hogy munkaszolgálatos volt? Lehet, hogyha a sokezer magyar életért felelős háborús bűnös Jány Gusztáv törzskarába tartozott volna, akkor nem lenne vele baj? Vagy talán a mai viszonyok - tervezett köz- és felsőoktatási reform - között probléma a főműve: "Munkásság és parasztság kulturális helyzete Magyarországon"?

Ma milyen címmel lehetne ugyanezt a problémát feldolgozni, és egyáltalán akadna-e valaki, aki ebbe bele merne fogni!

Köszönöm a gondolataidat, most már még inkább küzdeni fogok , hogy a Földes, Földes maradhasson! 100.000 aláírással már a parlament elé is lehetne vinni az ügyet! "Habár fölül a gálya, és alul a víznek árja - ázért a víz az úr!" Néhány embernek - néhanap eszébe juthatnának ezek a gyakorlatban már többször "bevált" szavak!