Quaestor károsultak megmentéséért

Quoted post


Vendég

#132 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2015-03-15 21:18

#130: ...Név - Re: Re: Re: Re: Re:  

 Ez még nem biztos, de nagyon pedzegetik jogászok, nekem konkrétan ilyen ügyekben jártas jogász ismerősöm is ugyanezt mondta, de már a neten is van erről cikk + az MNB is vizsgálja, hogy akkor ezek a fiktív kötvények akkor most mik?

Kérdés: el tudják-e különíteni a fiktív és a nem fiktív kötvényeket? Végül azok idegeskedhetnek majd jobban, akik az MNB által engedélyezett, azaz nem fiktív kötvényekből vettek? Szegények...pedig éppen ők azok, akik létező kötvényt vettek....milyen faramuci ez az egész.

 

Válaszok

...Név

#133 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2015-03-15 21:23:36

#132: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 Mivel itt mindenki azt állítja, hogy a fiktív kötvények miatt van probléma, ezért a rendes kötvényeseknek nem lehet gondjuk..

Én inkább attól tartok, hogy a 150-et azért dobták ki, hogy a korábbi kötvényeket és kamatait tudják visszafizetni...Ha ez így lenne, akkor viszont nem a fiktív kötvény okozza a problémát, hanem hogy üzletileg elszámolták magukat és alapból nincs annyi bevétel, hogy fizessék a kötvényeket...

A kérdés nemcsak az, hogy mi ez a fiktív kötvény (ezt könnyen el lehet elvileg dönteni, a jog kimondja, hogy mi minősül kötvénynek), hanem hogy hol a pénz


Vendég

#134 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2015-03-15 21:26:28

#132: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

Bármilyen abszurdnak is tűnik, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének HVG-hez eljuttatott állásfoglalása szerint a jelen helyzet szerint a fiktív Quaestor-kötvények gazdái állnak jobban. A szervezet jogászai úgy tartják, azok a Quaestor-kötvények, amelyekre a kibocsátónak nem volt engedélye, azok a kártalanítási kötelezettség alá esnek. A tőkepiaci jogszabályok szerint ugyanis a kötvény mint pénzpiaci termék elengedhetetlen formai követelménye a felügyeleti engedély. Így az, amit e nélkül értékesítettek, nem minősül kötvénynek. Vagyis az eladás mögött nincs termék, tehát a „semmit” adták el a befektetőknek. Így az ilyen adásvételi szerződések semmisek, olyanok, mintha meg sem kötötték volna őket, ezért a szerződés előtti állapotot kell helyreállítani. Mivel az ügyfelek pénzt fizettek be a forgalmazó brókercéghez (a szintén a Quaestor-csoporthoz tartozó, de a kibocsátó Financial Hrurira Kft.-től eltérő nevű, Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-hez), számlakövetelésük van vele szemben, erre pedig vonatkozik a Beva kártalanítása. Ráadásul a forgalmazónak kötelezettsége meggyőződni az értékesített pénzügyi termék megfelelőségéről.

 


Vendég

#354 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2015-03-17 15:47:07

#132: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 A kibocsátott 10000 Ft-os névértékű kötvényeknek nincs sorozatszáma (az engedélyezett keretszámra (pl 70 Mrd) utalnak kibocsátáskor), így nehéz megállapítani azt, hogy melyik az "igazi" és melyik a "fiktív". Időbeliségre nem hivatkozhat senki sem, hiszen az "igazi" kötvényt a "fiktív" kötvény vitte csődbe. Szerintem nem tudják megállapítani a kötvény milyenségét, ha megállapítja valaki, ellenőrzés céljából ott szeretnék lenni.

Egyébként az Eladó (QUAESTOR Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt) szavatol a pénzügyi eszköz hiány-, per,- IGÉNY- és teher mentességéért. A MNB bejelentése alapján az engedélyezett kereten felül értékesítettek, így a fennt megnevezett Zrt nem teljesítette az adásvételi szerződésben foglaltakat. Ha ez így van, akkor mire vár a MNB??

 

egy hiszékeny károsult