Az emelt angolérettségi 3. részének felülvizsgálatáért

Quoted post


Vendég

#128 Re:

2014-05-10 16:37

#34: Tigris -  

 

Kedves Tigris! Ez egy érettségi nem nyelvvizsga! A gyerekem 12 év kéttannyelvű iskolával + 91 %-os felsőfokú nyelvvizsgával nem értette a Picasso-s részt, főleg a hiányzó szavakat. Azt mondta olyan alapzaj volt a CD-n mint a régi metrón, amin beszélgetni nem lehet, csak ha a másik fülébe ordítasz. A barátjának is gondot okozott aki anyanyelvi angolt beszél mert angol szülővel büszkélkedhet. Tényleg nem bántólag de azt tanácsolon ne oszd az észt, mert nagyjából fogalmad sincs miről van szó. Javasolom az Eduline-on olvasd el egy Montreálban élő egyetemi oktató hozzászólását, aki arra világít rá, hogy nem is az van leírva a feladatlapra ami a hanganyagban elhangzik. Vagyis nem teljesen azt a szöveget kellett kiegészíteni amit mondanak a CD-n. A CD-vel kapcsolatban egy korábbi hozzászóló a tömörítésre és a visszakonvertálásra gyanakszik a hiba forrásaként. (Ha jól értettem, én nem nagyon értek ehhez.) A lényeg, hogy több érettségi helyszínen is biztosan nem azt az anyagot hallgatták a diákok, mint amit az OH feltöltött. Nem tudom hány éves vagy, de ők még épp csak felnőttek, 18 évesek, az első igazi megmérettetés az életükben. Te milyen voltál, mennyire tudtál angolul 18 évesen? Ha ők kimennek Londonba dolgozni fél év múlva biztos, hogy tökéletes lesz a nyelvtudásuk.

Válaszok

Tigris

#130 Re: Re:

2014-05-10 17:06:58

#128: - Re:

A petíció a hivatalt tekinti felelősnek a megcsinálhatatlan vizsga miatt, ezért az eredmények eltörlését szeretné elérni. Ugyanakkor bizonyítható, hogy a hivatal jó minőségű anyagot adott ki, ami megegyezik bitről bitre a letölthetővel. Ilyen értelemben a petíció öngyilkos dolog.
Ugyanakkor az is tény, hogy a sokszorosításkor és a lejátszáskor lehettek, sőt, feltételezem, voltak problémák, ezek viszont nem a hivatalhoz, hanem az iskolákhoz köthetőek. Csak egy példa: ha CD-ről írsz át magnóra egy felvételt, s a magnó motorja már öreg, akkor felvétel közben lassabban jár, mint lejátszáskor, ergo lejátszáskor gyorsabb lesz a felvétel (mellesleg senkinek nem tűnt fel, hogy a fél órásnak szánt vizsga 25 percesre rövidült???). De ugyanúgy nem a hivatal a hibás, ha nincsenek nyelvi laborok, ha áthallás van termek között, vagy ahogy az előtted hozzászóló írja: "előttem sétáltak,beszélgettek,sugdolóztak,csörögtek,csoszogtak". Sajnálom, hogy ennyi helyen volt probléma, de amíg a problémát hitelt érdemlően nem lehet iskolánként bizonyítani, addig a támadás sajnos alaptalan és komolytalan. Persze, csináljátok, hivatkozzatok akár a jóistenre is, én csak magamra hivatkozok, elsőre hibátlanul meg tudtam csinálni, hogy milyen háttérrel (pedig nem vagyok egyetemi oktató, talán csak az segít, hogy itt meg kell értenem a cockneyt beszélő tulok melóst és a boltban engem kiszolgáló indiait is), nos azt nem írnám le még egyszer. Keress rám a facebookon, ha érdekel, vagy nézd meg a fent linkelt CEC papíromat, aztán vond le a következtetéseket. 40 éves vagyok, nemzetközi felsőm volt angolból 18 évesen (CEC), ahogy szinte minden osztálytársamnak, és a szöveget akkor is megértettem volna. Amikor kijöttem Londonba, akkor ezzel a háttérrel nem sok embert értettem meg, pedig azt hittem, tudok angolul.
Igazából nagyon unom már ezt a vitát, mert parttalan. Ha lesz bizonyíték, akkor érdemes támadni a hivatalt, vagy az iskolákat egyenként, meg felelősöket keresni. Ez a petíció nekem olyan cuki, mint amikor egy kisiskolás gyerek először kap karót a suliban és hisztizik, hogy mindenki hülye, de ő nem kaphat egyest. Cuki, nem ér el vele semmit, az élet megy tovább. Mondjuk annyi tanulsággal szolgál nekem, hogy bár az oktatás szinvonala ezek szerint 22 éve nem sokat emelkedett, ez egy anyanyelvi országban való boldoguláshoz kevés. Amit otthon tanultam, a nívós iskola, a jó tanárok, a rangos papír ellenére kevés, hogy azt mondjam itt, hogy tudok angolul. Angolul nézzük a filmeket (érdekes, nem BBC angolt beszélnek bennük, nem mindig lassan, tagoltan, nem mindig zaj nélkül... ahogy az életben sem), a párom pedig angolul elolvasta a Harry Potter könyveket, most Murakamit olvas, én pedig online kurzusokat csinálok, mert beláttuk, hogy az otthoni tudás kevés. Ennek ellenére állítom, a gimiben meg tudtam volna csinálni ezt az érettségit. Ne menjen emelt szintű érettségit tenni az, aki nincs felkészülve, vagy nem készítették fel egy emelt szintű érettségire. Azzal, hogy lejjebb tesszük a mércét, azzal csak a hamis illúzió nő, hogy piacképes az angoltudása a diákoknak. Ezek szerint nagyon nem az. Ez ellen lehet hőbörögni, meg lehet engem leszólni, amíg az érvek a bunkózásban kimerülnek, nem tudom komolyan venni.
És ami még fontosabb: tessék bizonyítékokat és okokat keresni, nem pedig bűnbakokat kinevezni meg alibiket gyártani. A suli csak suli, egy vizsgát újra lehet íratni, de az életben, pl. egy állásinterjún, vagy mondjuk ha bajba kerül az ember külföldön (pl. kerültem már kórházba, de kellett már adóügyeket vagy éppen közmű-gondokat elintéznem telefonon), akkor nincs az, hogy jaj, nem tudok jól angolul, mert a suliban ezt nem tanították. Az életnek tanulunk, nem az iskolának, ezt kéne végre megérteni.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2014-05-10 17:13:54