Tégy a szexista reklámok ellen

Quoted post

szerintem

#72

2014-04-03 15:01

Attól lesz tárgy valaki, ha egy másik emberhez képest tárgyként mutatják be egy szituációban, nem attól, hogy levetkőzik. A férfiak néha előszeretettel hitetik el magukkal, hogy a bájaikkal élni kívánó nők azt akarják, hogy kezeljék így őket, de ez az ő vágyuk, nem a nő próbálja ezt közvetíteni. Ő talán csak jól akar kinézni. A férfi viszont ráerőltetné a saját elképzeléseit. A pornó azért tárgyiasít, amiért a feminista pornó nem, és itt most szigorúan a szituációkra célzok. Sok hétköznapi pornóban a férfi fogja és használja a női testet, a film egyáltalán nem figyel arra, hogy a nőt emberként tüntesse fel, aki igényekkel állhatna elő és élvezhetné a dolgot. Esetleg azt próbálják imitálni, hogy élvezi, ahogyan a férfi azt tesz a testével, amit akar. Ez mondjuk ritkán szokott sikerülni is. :)
A reklámban azért lett tárgy a nőből, mert az emberekhez, férfiakhoz képest feltrancsírozott mellű húsdarabként ábrázolták. A Femen, PETA, ribiséta vetkőzések során éppen azért nem lesz és azért nem vehetjük öntárgyiasításnak ezeket, mert az üzenetük, hogy valaki nőként is lehet fedetlen, ahogyan egy férfi, ez még nem jogosít fel senkit arra, hogy tárgyiasító szituációba vihesse, vagy így viszonyulhasson hozzá. A vita annyiból felesleges, hogy a férfiak nem szoktak megérteni egy alapvető dolgot ezzel az egésszel kapcsolatban: ahogy az építőmunkás eldöntheti, miért nem fedi el a testét, úgy a nők is. A férfi szerint egy kivillanó, fedetlen bokáról, közepes vagy nagy dekoltázsról, vagy miniszoknyás lábról ő döntheti el, az illető nőt jogában áll-e birtokolni "amit meglátok, az az enyém lehet, használhatom, figyelmen kívül hagyva az akaratát, emberi mivoltát" címén. Ezért hisznek minden meztelenkedést tárgyiasításnak, miközben egyenesen tagadják a tárgyiasítás létét. Mégis újra és újra felhozzák, hogy a ribisétán magukat tárgyiasítják a nők. Ha egy nő vagy férfi fedetlen, az nem más, mint az emberi test. Semmi mást nem kellene beleképzelni. Azt sem írom, hogy sajnos sok nő a divat miatt hord kivágott ruhát, mert ugyan miért kellene jobban takargatniuk magukat, mint a férfiaknak? A férfi számára talán adott egyfajta plusz jog, ami ahhoz vezet, hogy egy nőnemű embertársáról mindenféle neki tetsző dolgot képzeleghet, ha látja az emberi testét? Ez a képzelgés legtöbb esetben a férfiban rejlik. És pontosan ez vezet az említett reklámokhoz.

Válaszok

szerintem is

#73 Re:

2014-04-03 15:46:58

#72: szerintem -

Magyarán az az elvárásod, hogy egy nő bármit megtehessen, a legkisebb felelősségvállalás és következmények nélkül. Azt meg gondolatrendőrség szinten meg kellene szabni, hogy mit gondolhat erről egy férfi.

Ugye jól értettem? Gratulálok feminizmus!